Ana içeriğe geç

Balanced Scorecard

Bilgi

İlgili konu başlığına sağ tarafta bulunan navigasyon yardımıyla hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

ENSEMBLE BALANCED SCORECARD YARDIM DOKÜMANI

SİSTEM TANIMLARI

Performans Yönetimi

Ensemble Balanced Scorecard Bimser Çözüm tarafından kurumsal karne ve Performans yönetimi amacıyla geliştirilmiş bir uygulamadır. Kurumun perspektiflerini, göstergelerinin ölçülmesi ve raporlanmasını sağlar. Veri tabanlı bir uygulamadır. Kullanıcı bazlı ilişkilendirme ile çalışmaktadır. Giriş yapan kullanıcılar aldıkları eğitimler doğrultusunda programı kullanabilmektedir. Sistem Tanımları kısmı, Balanced Scorecard uygulamasının kurumun isteklerine göre kurgulanması ve devamında sistem yöneticilerin altyapılarla ilgili tüm değişiklikleri yapacağı ekrandır. Balanced Scorecard kurgusuna geçmeden önce yapılması gereken ilk adım altyapı çalışmalarının yapılmasıdır. Burada öncelikle Modellerin, Element tipleri ve Elementlerin tanımlanmasıdır.

Model Tanımlama

Model Tanımları, BSC uygulamasında tanımlanması zorunlu olan ögelerden biridir. Modeller, uygulamada yer alan elementlerin ve karnelerin bağlı bulunduğu yapılardır. Farklı modeller tanımlanarak farklı bakış açılarıyla ve stratejik planlarla uyumlu karneler oluşturup raporlanabilmektedir.

BSC ana sayfasında Sistem Tanımları kulakçığı tıklandığında açılan menüden, Model ikonu tıklanır Aktif ve Pasif olarak Modellerin listelendiği sayfa görüntülenir.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni Model tanımlamak için kullanılan butondur.

Düzenle:Tanımlı olan Modeli düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Model Düzenleme penceresi açılır. Modelle ilgili gerekli düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Modelin özellikleri değiştirilebilir.

Kopyala:Tanımlı olan Modeli kopyalamak için kullanılan butondur.

Arama Kriterleri:

: Modeller ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadede en az 1 karakterin olması yeterli olup filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Modeller ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin içinde geçmediği verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Modeller ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile başlayan verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Modeller ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile biten verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Modeller ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer aldığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Modeller ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer almadığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Modeller ekranında seçeneği tıklanırsa arama kriterleri sıfırlanır.

Yeni bir Model Tanımlamak için;

Sistem Tanımları/Performans Yönetimi/Model/Yeni Model botunu tıklanır.

Yeni Model penceresinde bulunan alanlar;

Adı: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Başlangıç Tarihi: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelin Başlangıç Tarihi bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Bitiş Tarihi: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelin Bitiş Tarihi bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Değerlerimiz: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelin Değerleri bilgisinin girildiği alandır.

Vizyon: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelin gelecekteki hedefleri bilgisinin girildiği alandır.

Misyon: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelinin kurulma amacı bilgisinin girildiği alandır.

Açıklama: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelin Açıklama bilgisinin girildiği alandır.

Yeni Model penceresinde gerekli alanlar doldurularak Kaydet butonu tıklanarak Yeni Model kayıt işlemi gerçekleştirilir. Model kayıt işleminde sonra “Model başarıyla kaydedildi” mesajı gelir.

Sadece Okunabilir: Aktif olarak işaretlenen model içerisinde veri girişi vb. işlem yapılamamasını sağlar.

Gösterge Bazlı Veri Giriş Ekranı Kullan: Aktif olarak işaretlenen model içerisinde veri giriş ekranında önce ölçüm yeri seçilerek, ölçüm yeri bazında elementlere veri girişi yapılması yerine, elementi seçerek, ilgili ölçüm yerleri için veri girişi yapılmasını sağlar.

Geçerli model ana sayfada sağ üstte kullanıcı ad-soyadının yer aldığı menü tıklanarak altında yer alan Model Değiştir linkine tıklanarak değiştirilebilmektedir.

Model Değiştir penceresinde açılır liste seçeneği tıklanarak listelenin Modellerden istenen Model seçilerek tamam butonu tıklanır.

Skorkart Tanımlama

Skorkart (karne), uygulamadaki performans göstergeleri, stratejik hedef, perspektif gibi tüm elementlerin kişi, departman, süreç ya da kurum bazında listelendiği; başarı durumlarının ölçüldüğü alanlardır. Buna göre belirli karnelerin tanımlanması uygulamanın doğru kullanımı açısından önemlidir.

Skorkart butonu tıklandığında aktif olan modele ait tüm karneler hiyerarşik bir yapıda listelenecektir. Aktif Karneler sekmesi tıklanarak Aktif Karneler görüntülenip listelenebilir. Pasif Karneler sekmesi tıklanarak da Pasif karneler görüntülenip listelenir

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni Karne tanımlamak için kullanılan butondur.

Düzenle:Tanımlı olan Karneyi düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Karne Düzenle penceresi açılır. Karne ile ilgili gerekli düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Karnenin özellikleri değiştirilebilir.

Gösterge-Karne İlişkisi:Gösterge- Karne İlişkisinin kurulduğu butondur. Bu buton tıklanıldığında Gösterge –Karne İlişkileri ekranın açılır.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:İlgili göstergeyi seçili karneye atıyan butondur.

Düzenle:Tanımlı olan Karne ilişkisini düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Karne İlişkisi Düzenle penceresi açılır. Karne İlişkisi ile ilgili gerekli düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Karne ilişkisinin özellikleri değiştirilebilir.

İlişkiyi Kaldır: Tanımlı olan İlişkiyi silerek sistemden kaldırmak için kullanılan botundur. Bu buton tıklanıldığında “Bu ilişkiyi silmek istediğinizden emin misimiz?” uyarı mesajı gelir. Evet butonu tıklanıldığında”Gösterge-Karne ilişkisi başarıyla silindi” mesajı gelir.

Yeni Bir Gösterge –Karne İlişkisi Tanımlamak için;

butonu tıklanır.

Yeni Gösterge- Karne İlişkisi penceresinde bulunan alanlar;

Ağırlık: Seçili karneye element ölçüm yeri ilişki değerinin etki etme derecesini gösteren zorunlu alandır.

Başlangıç Tarihi: Göstergenin Başlangıç Tarihi bilgisinin seçilebildiği zorunlu alandır.

Bitiş Tarihi: Göstergenin Bitiş Tarihi bilgisinin seçilebildiği zorunlu alandır.

Yetkiler:Yetkiler ekranın açıldığı butondur. Bu ekranda Aktif kullanıcıya Görme, Değiştirme, Silme, E-Posta gönderme ve alma yetkileri verildiği ekrandır.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yapılan değişikleri kaydedir.

:Yeni bir Yetki tanımlamak için kullanılan butondur.

Yeni Bir Yetki Tanımlamak için;

butonu tıklanır.

Yetki Ekle penceresinde bulunan Alanlar;

Aktif Kullanıcılar:Yetkilendirmenin sistemde tanımlı olan Aktif Kullanıcılardan seçilebildiği alandır.

Pozisyon: Yetkilendirmenin sistemde tanımlı olan Pozisyonlardan seçilebildiği alandır.

Kullanıcı Grupları: Yetkilendirmenin sistemde tanımlı olan Kullanıcı Gruplarından seçilebildiği alandır.

Sil:Tanımlı olan Yeni Karneyi silerek sistemden kaldırmak için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında “Bu Karneyi silmek istediğinizden emin misiniz?” uyarı mesajı gelir. Evet butonu tıklanıldığında “Karne başarıyla silindi” mesajı gelir.

Arama Kriterleri:

: Karneler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadede en az 1 karakterin olması yeterli olup filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Karneler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin içinde geçmediği verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Karneler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile başlayan verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Karneler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile biten verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Karneler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer aldığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Karneler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer almadığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Karneler ekranında seçeneği tıklanırsa arama kriterleri sıfırlanır

Yeni bir Karne Tanımlamak için;

Sistem Tanımları/Performans Yönetimi/Skorkart/Yeni Karne butonu tıklanır.

Yeni Karne penceresinde bulunan alanlar;

Sembol: Tanımlanan Skorkartın uygulama veri tabanına kaydedilirken atanan kod numarası bilgisinin girildiği zorunlu alandır. Her karnenin kendine özel bir numarası ya da kodu olmalıdır.

Adı: Tanımlanan Skorkartın Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Üst Skorkart: Tanımlanan Skorkartın hiyerarşide bulunan başka bir Skorkartın altında yer alıyorsa, listeden bu Skorkartın seçilebileceği alandır.

Sahibi: Tanımlanan Skorkartın sahibi olan Personelin, Personel veri tabanından seçilebildiği zorunlu alandır.

Açıklama: Tanımlanan Skorkartın varsa Açıklama bilgisinin girildiği alandır.

Görüntüleme Sırası: Tanımlanan Skorkartın Görüntüleme Sırası bilgisinin girildiği alandır.

Hedef: Tanımlanan Skorkartın tanımlama aşamasındaki en önemli zorunlu alandır. Karne puanlamaları yapılırken baz alınacak olan hedef değerdir. Her Karne için mutlaka bir hedef değer belirtilmiş olmalıdır.

Rapor Görüntüleme Formatı(DIMNAME, MEASURENAME): Tanımlanan Skorkartın Rapor Görüntüleme Formatı bilgisinin girildiği alandır.

Standart Karne Görüntüsü’nde sadece Elementlerin tanımları gözükmektedir.

Görüntüleme formatına MEASURENAME, DIMNAME kodları istenilen sıra ve formatta yazılınca aşağıdaki şekilde görüntü değişecektir. “MEASURENAME-DIMNAME” gibi

Görsel: Tanımlanan Skorkartın varsa Görsel bilgisinin Dosya Seç butonu yardımıyla sistemden seçilip eklendiği alandır.

Yeni Karne penceresinde gerekli alanlar doldurularak Kaydet butonu tıklanarak Yeni Karne kayıt işlemi gerçekleştirilir. Yeni Karne kayıt işleminden sonra “Karne başarıyla kaydedilmiştir” mesajı gelir.

Gösterge Tipi

Gösterge Tipi Tanımları, BSC uygulamasında tanımlaması zorunlu olmayan ögelerden biridir. Göstergeleri sembol ve ikon bazında kategorize etmek için kullanılmaktadır. Farklı gösterge tipleri oluşturarak aynı element tipine sahip göstergeleri birbirinden ayrıştırabilirsiniz.

BSC ana sayfasında Sistem Tanımları kulakçığı tıklandığında açılan menüden, Gösterge Tipi ikonuna tıklanarak Aktif ve Pasif olarak Gösterge Tipleri listelendiği sayfa görüntülenir.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni Gösterge Tipi tanımlamak için kullanılan butondur.

Düzenle:Tanımlı olan Yeni Gösterge Tipini düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Gösterge Tipi Düzenleme penceresi açılır. Gösterge Tipi ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Gösterge Tipinin özellikleri değiştirilebilir.

Sil:Tanımlı olan Yeni Gösterge Tipini silerek sistemden kaldırmak için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında “Bu gösterge tipini silmek istediğinizden emin misiniz?” uyarı mesajı gelir. Evet butonu tıklanıldığında “Gösterge tipi başarıyla silindi” mesajı gelir.

Gösterge Tipleri ekranında Arama Kriterleri:

:Gösterge Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadede en az 1 karakterin olması yeterli olup filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Gösterge Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin içinde geçmediği verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Gösterge Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile başlayan verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Gösterge Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile biten verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Gösterge Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer aldığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Gösterge Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer almadığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Gösterge Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa arama kriterleri sıfırlanır.

Yeni bir Gösterge Tipi Tanımlamak için;

Sistem Tanımları/Performans Yönetimi/Gösterge Tipi/Yeni Gösterge Tipi butonu tıklanır.

Yeni Gösterge Tipi penceresinde bulunan alanlar;

Adı:Tanımlanan Yeni Gösterge Tipinin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Görsel: Tanımlanan Yeni Gösterge Tipinin Görsel bilgisinin sistemde tanımlı olan seçenek listesinde seçilebildiği zorunlu alandır.

Yeni Gösterge Tipi penceresinde gerekli alanlar doldurularak Kaydet butonu tıklanarak Yeni Gösterge Tipi kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Element Tipi

Uygulamada kullanılacak olan metedolojiye göre tanımlanacak element tiplerinin belirlendiği menüdür. Klasik Balanced Scorecard yaklaşımında “PerspektifStratejik HedefGösterge” şeklinde bir yapı kurgularken bazı kurumlarda daha farklı element tip hiyerarşisi oluşturulabilmektedir, uygulama bu noktada esneklik taşımaktadır. Element tipi tanımlaması yapılmadan element tanımlamaları mümkün olmadığından bu yapının doğru bir şekilde kurgulanması oldukça önemlidir. Bu kurguyu yaparken, üzerinden hesaplama ( matematiksel işlem ) yapılacak element tipinin ağırlık elementi olarak seçilmesi önemlidir.(Alt kırılım olarak tanımlanan KPI, Gösterge gibi element tipleri ağırlık elementi seçilr.) Ayrıca bu tanımladığımız hiyerarşik yapı element tanımlama menüsünde karşımıza butonlar olarak gelecektir.

.

BSC ana sayfasında Sistem Tanımları kulakçığı tıklandığında açılan menüden, Element Tipi ikonuna tıklanarak Aktif ve Pasif olarak Element Tipleri listelendiği sayfa görüntülenir.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni Element Tipi tanımlamak için kullanılan butondur.

Düzenle:. Tanımlı olan Element Tipinin daha önce girilen bilgileri değiştirilebilir.

Sil:Tanımlı olan Element Tipini silerek sistemden kaldırmak için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında “Bu element tipini silmek istediğinizden emin misiniz?” uyarı mesajı gelir. Evet butonu tıklanıldığında “Element tipi başarıyla silindi” mesajı gelir.

Element Tipleri ekranında Arama Kriterleri:

:Element Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadede en az 1 karakterin olması yeterli olup filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Element Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin içinde geçmediği verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Element Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile başlayan verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Element Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile biten verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Element Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer aldığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Element Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer almadığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Element Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa arama kriterleri sıfırlanır.

Yeni bir Element Tipi Tanımlamak için;

Sistem Tanımları/Performans Yönetimi/Gösterge Tipi/Yeni Element Tipi butonu tıklanır.

Yeni Element Tipi penceresinde bulunan alanlar;

Adı:Tanımlanan Yeni Element Tipinin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır. (Perspektif, Hedef, KPI, Gösterge, Ölçüt, Hedef Parametresi vb)

Açıklama: Tanımlanan Yeni Element Tipiyle ilgili detay bir bilgi verilmek istenirse doldurulabilir. Bu bilgi bu ekran dışında bir yerde gözükmeyecektir.

Element Sembol Şablonu: Tanımlanan element tipi seçilerek tanımlanacak olan elementin sembolünün (kod) otomatik verilmesi istendiğinde kullanılır. Ör. olarak KPI adında bir element tipindeki tüm elementler için KPI_### gibi bir şablon girilebilir. Burada # işareti sayacın değişken olması için yazılır. Element Sayaç Şablonuna 1 yazıldığı durumda, sistem element kodlarını KPI_001, KPI_002 şeklinde otomatik verecektir.

Üst Element Tipi: Tanımlanan Yeni Element Tipinin Üst Element Tipi bilgisinin sistemde tanımlı olan Üst Element Tipi seçeneklerinde seçilebildiği alandır. Element tipi, hiyerarşide başka bir element tipinin altında yer alabilmektedir. Ör: Stratejik Hedef, Perspektif’in altında yer alır, burada üst element tipi olarak perspektif seçilir. Eğer hiyerarşide üzerinde bir element tipi olmayacaksa bu alan boş bırakılır.

İlişkili Element Tipi: Ensemble ve QDMS’in ortak modülü olan Stratejik Planlama modülünün var olduğu durumda, BSC’nin kullanıldığı bir modeldeki element tipiyle, Stratejik planlamanın kullanıldığı bir modeldeki element tipinin arasındaki ilişkiyi kurmak için kullanılır.

Modeller: Tanımlanan Yeni Element Tipinin Modeller bilgisinin sistemde tanımlı olan Modellerden seçilebildiği alandır.

Yeni Element Tipi penceresinde gerekli alanlar doldurularak Kaydet butonu tıklanarak Yeni Element Tipi tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Element Tanımlama

Uygulamada kullanılacak metodolojiye bağlı olarak; performans değerlendirme sisteminin tüm öğelerinin (Gösterge, Stratejik Hedef, Perspektif vb.) tanımlandığı kısımdır. Tüm tanımlamalar aynı sayfada yapılmakta olup Element türüne göre farklı özellikler kazanmaktadır.

Element Tanımlama sayfasına girildiğinde hiyerarşik yapıda o modelle ilişkili tüm elementler görüntülenecektir. Ayrıca Elementlerin durumlarına göre Aktif Elementler ve Pasif Elementlerde listelenip görüntülenir.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Bu butonlar daha önce tanımlanmış olan element tiplerinde yeni elementler oluşturmaya yarar.

Şablon İndir: Toplu veri aktarımı için doldurulacak şablonun indirildiği butondur.

Şablon İndir butonu tıklanır. Açılan Ağırlık Elementleri penceresinde sistemde tanımlı Ağırlık Elementleri Listesinden Ağırlık Elementi seçilir.

Şablon İndir butonu tıklanarak Gösterge Bilgileri (Gösterge) şablonu Excel Formatında görüntülenir.

Şablon Yükle: Toplu veri aktarımı için indirilen şablonun doldurulduktan sonra sisteme yüklenmesini sağlayan butondur.

Şablon Yükle butonu tıklanır.

Açılan Şablon Yükle penceresinde Dosya Seç butonu yardımıyla doldurulan şablon sisteme yüklenmesi sağlanır.

:Tüm modellerdeki elementleri listenecekse check box işaretlenir.

Düzenle: Daha önce tanımlanmış elementin girilen bilgileri bu buton aracılığıyla değiştirilebilir.

Elementler ekranında Arama Kriterleri:

:Elementler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadede en az 1 karakterin olması yeterli olup filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Elementler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin içinde geçmediği verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Elementler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile başlayan verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Elementler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile biten verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Elementler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer aldığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Elementler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer almadığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Elementler ekranında seçeneği tıklanırsa arama kriterleri sıfırlanır.

Kopyala: Tanımlı bir elementi kopyalamaya yarar. Kopyalama işlemi sırasında Ölçüm Yerlerini de Kopyala seçeneği işaretlenirse, element ölçüm yer ilişkileri de yeni elemente geçmiş olacaktır.

Yetkiler: Yetkiler ekranın açıldığı butondur. Bu ekranda Aktif kullanıcılara, kullanıcı grublarına, pozisyonlara Görme, Değiştirme, Silme yetkilerinin verildiği ekrandır. Daha önce tanımlanmış olan, elementin yetkilerini düzenlemek için kullanılır.

Yetkiler butonu tıklanır.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni bir Yetki tanımlamak için kullanılan butondur.

:Yapılan değişikleri kaydeder.

Yeni bir Yetki Tanımlamak için;

Butonu tıklanır.

Yetki ekle penceresinde sistemde tanımlı olan Aktif Kullanıcılar, Pozisyon veya Kullanıcı Grupları listesinden seçilebildiği alanlardır.

Gösterge-Ölçüm Yeri ilişkisi:Tanımlı olan Elementi Gösterge- Ölçüm Yeri ilişkisinin kurulduğu butondur.

Yeni bir Perspektif tanımlamak için;

Sistem Tanımları/Performans Yönetimi/Element/Perspektif butonu tıklanır.

Yeni Element Penceresinde bulunan alanlar;

Adı:Tanımlanan Elementin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Birim: Tanımlanan Elementin sistemde tanımlı olan Birim Listesinden seçilebildiği zorunlu alandır.

Değerlendirme Metodu: Tanımlanan Elementin sistemde tanımlı olan Değerlendirme Metodu Listesinden seçilebildiği zorunlu alandır.

Sembol: Tanımlanan Elementin Sembol bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Üst Element: Tanımlanan Elementin sistemde tanımlı olan Üst Element Listesinden seçilebildiği alandır.

İlşkili Element: Eğer performans yönetimi / Balanced Scorecard için kurgulanan modellerdeki bir element, Stratejik Planlama modülü varsa, o modül için tanımlanmış farklı bir modeldeki ilgili elementle ilişkilendirilir. Stratejik Planlama modülü yoksa kullanmaya gerek yoktur.

Seçilebilir Modeller: Tanımlanan Elementin geçerli olacağı modellerin seçildiği zorunlu alandır.

Gösterge Tipi: Tanımlanan Elementin geçerli olacağı Gösterge Tipinin seçilebildiği alandır.

Açıklama: Tanımlanan Elementin varsa Açıklama bilgisinin girildiği alandır.

Yeni Element penceresinde gerekli alanlar doldurulup, Kaydet butonu tıklanarak Yeni Element tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Sağ Tıklama ile açılan listede Gösterge-Ölçüm Yeri İlişkisi kurulur.

Yeni Gösterge-Ölçüm Yeri ilişkisi butonu tıklanır.

Gösterge- Ölçüm Yeri İlişkisi penceresinde bulunan alanlar;

Sahibi: Tanımlanan Gösterge-Ölçüm Yeri ilişkisinin Sahibi bilgisinin girildiği alandır. Sahibi olarak seçilen kişi, pozisyon ya da kullanıcı grubu raporlarda gözükecek olup veri giriş görevi de bu kişilere düşecektir. Sadece tekli seçim yapılabilir.

Veri Sorumlusu: Tanımlanan Gösterge-Ölçüm Yeri ilişkisi için sahibine ilave olarak veri giriş görevi atanan kişi, pozisyon ya da kullanıcı gruplarıdır. Bu kişilere veri giriş görevi düşecek olup, isterlerse Veri Giriş menüsüne giderek atanmış oldukları gösterge ölçüm yeri ilişkileri için veri girebilirler. İlgili alanda çoklu seçim yapılabilir.

Sorumlu bilgilerini Ölçüm Yerinden al: Üstteki 2 başlıkta kişileri seçmek yerine, daha önceden Ölçüm Yerleri menüsünde adminler tarafından tanımlanmış olan ölçüm yerine ait sahip ve veri giriş sorumlusunun çekilebilmesi için kullanılan seçenektir.

Başlangıç Tarihi: Tanımlanan Gösterge-Ölçüm Yeri ilişkisinin Başlangıç Tarihi bilgisinin girildiği alandır. Bu tarihten itibaren ağırlık elementleri (KPI’lar) için seriler oluşacak ve sistem veri girişi yapılmasını isteyecektir.

Bitiş Tarihi: Tanımlanan Gösterge-Ölçüm Yeri ilişkisinin Bitiş Tarihi bilgisinin girildiği alandır. Bu tarihten sonraki dönemlerde ağırlık elementleri (KPI’lar) için sistem veri girişi yapılmasını istemeyecektir.

İlişkilendirilecek Ölçüm Yerleri: İlgili elementin verilerinin hangi ölçüm yerleri için geçerli olduğunun seçilebildiği alandır.

Süreçler: Tanımlanan Gösterge-Ölçüm Yeri ilişkisinin tanımlı Süreçler ile ilişkisinin kurulabildiği alandır.

Yetkiler butonu tıklanır.

Açılan Yetki ekle penceresinde sistemde tanımlı Aktif Kullanıcılar, Pozisyon ve Kullanıcı Grupları listesinde seçilerek yetkilendirme işlemi gerçekleştirilir. Burada tanımlanmış yetkililer, ilgili elementin ilgili ölçüm yerindeki değerleri için dönemsel verilere ve grafiklere ulaşabilecektir.

Tamam, butonu tıklanarak Yetki Ekleme işlemi gerçekleştirilir.

Birim Tanımlama

Uygulama içerisinde tanımlanan göstergelerin ölçümlenmesinde kullanılacak olan birimlerin tanımlandığı ekrandır.

BSC ana sayfasında Sistem Tanımları kulakçığı tıklandığında açılan menüden, Birim ikonuna tıklanarak Aktif ve Pasif olarak Birimlerin listelendiği sayfa görüntülenir.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni Birim tanımlamak için kullanılan butondur.

Düzenle:Tanımlı olan Birimi düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Birim Düzenleme penceresi açılır. Tanımlı olan Birim ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Birimin özellikleri değiştirilebilir.

Sil:Tanımlı olan Birimi silerek sistemden kaldırmak için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında “Bu birimi silmek istediğinizden emin misiniz?” uyarı mesajı gelir. Evet butonu tıklanıldığında “Birim başarıyla silindi” mesajı gelir.

Birimler ekranında Arama Kriterleri:

:Birimler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadede en az 1 karakterin olması yeterli olup filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Birimler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin içinde geçmediği verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Birimler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile başlayan verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Birimler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile biten verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Birimler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer aldığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Birimler ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer almadığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Birimler ekranında seçeneği tıklanırsa arama kriterleri sıfırlanır.

Yeni bir Birim Tanımlamak için;

Sistem Tanımları/Performans Yönetimi/Birim/Yeni Birim butonu tıklanır.

Yeni Birim penceresinde bulunan alanlar;

Adı: Tanımlanan Birimin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Sembol: Tanımlanan Birimin Sembolünün bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Grup Sembolü: Tanımlanan Birimi kullanarak girilen değerlerde binlik karakterler arası kullanılacak ayraçtır. Ör. 1.250.000 TL bu örnekte grup sembolü “.” Nokta işaretidir.

Açıklama: Tanımlanan Birimin Açıklama bilgisinin girildiği alandır.

Ondalık Sembolü: Tanımlanan Birimi kullanarak girilen değerlerde ondalık kesir kısmını ayıracak ayraçtır. Ör. 1.250.000,50 TL bu örnekte ondalık sembolü “,” Virgül işaretidir.

Ondalık Uzunluğu: Tanımlanan Birimin Ondalık Uzunluğu (virgülden sonra basamak sayısı) bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Tarih Tipi: Tanımlanan Birimin Tarih Tipi bilgisinin durumun Aktif veya Pasif seçeneklerinde seçilebildiği alandır.

Sembol Başta: Tanımlanan birimin sembolünün ekrandaki gösterimlerde değerden önce gelmesini sağlar. Ör. 1.500 TL yerine TL 1.500 gibi

Ölçüm Yeri Tipi

Tanımlanan Ölçüm yerleri için tiplerinin tanımlandığı kısımdır. Ölçüm yerlerini gruplandırma işlemi için kullanılmaktadır. Genellikle şirket, iş yeri, tesis, fabrika, departman, pozisyon, personel gibi tanımlar yapılmaktadır.

BSC ana sayfasında Sistem Tanımları kulakçığı tıklandığında açılan menüden, Ölçüm Yeri Tipi ikonuna tıklanarak Aktif ve Pasif olarak Ölçüm Yeri Tipi listelendiği sayfa görüntülenir.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni Ölçüm Yeri Tipi tanımlamak için kullanılan butondur.

Düzenle:Tanımlı olan Ölçüm Yeri Tipini düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Ölçüm Yeri Tipi Düzenleme penceresi açılır. Tanımlı olan Ölçüm Yeri Tipi ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Ölçüm Yerinin özellikleri değiştirilebilir.

Sil:Tanımlı olan Ölçüm Yeri Tipini silerek sistemden kaldırmak için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında “Bu ölçüm yeri tipini silmek istediğinizden emin misiniz?” uyarı mesajı gelir. Evet butonu tıklanıldığında “Ölçüm yeri tipi başarıyla silindi” mesajı gelir.

Ölçüm Yeri Tipleri ekranında Arama Kriterleri:

:Ölçüm Yeri Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadede en az 1 karakterin olması yeterli olup filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Ölçüm Yeri Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin içinde geçmediği verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Ölçüm Yeri Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile başlayan verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Ölçüm Yeri Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile biten verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Ölçüm Yeri Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer aldığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Ölçüm Yeri Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer almadığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Ölçüm Yeri Tipleri ekranında seçeneği tıklanırsa arama kriterleri sıfırlanır.

Yeni bir Yeni Ölçüm Yeri Tipi Tanımlamak için;

Sistem Tanımları/Performans Yönetimi/Ölçüm Yeri Tipi/Yeni Ölçüm Yeri Tipi butonuna tıklanır.

Yeni Ölçüm Yeri Tipi penceresinde bulunan alanlar;

Adı :Tanımlanan Ölçüm Yeri Tipinin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Ölçüm Yeri Tanımlamada Ölçüm Yerlerini Otomatik oluşturulması için gereken alanlardır.

Boyutları Oluştur: İlgili ölçüm yeri tipine göre tanımlanacak ölçüm yerlerinin (departman, iş yeri, personel vb.) QDMS veritabanından tek seferlik manuel olarak topluca çekilmesini sağlayan özelliktir. Referans Kolonu, Tanım Kolonu, Sembol Kolonu, Bulma Yöntemi gibi alanların doldurulması için Bimser Destek Bölümünden destek alınmalıdır.

.

Ölçüm Yeri Tanımlama

Tanımlanan gösterge birden fazla noktada / boyutta ölçülüyorsa ölçüm yerlerinin tanımlanması gerekmektedir. Göstergeler tanımlanan ölçüm yerleri ile ilişkilendirilerek verilerin birden fazla boyutta izlenmesi sağlanabilir. Örneğin; bir satış göstergesi hem bireysel karnede hem de departman karnesinde kullanılabilir. Bu göstergenin 2 Ölçüm yeri ile de ilişkisinin kurulması gerekmektedir.

BSC ana sayfasında Sistem Tanımları kulakçığı tıklandığında açılan menüden, Ölçüm Yeri ikonuna tıklanarak Ölçüm Yeri Liste ve Liste Görünümü (Pasif) olarak görüntülenir.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni Ölçüm Yeri tanımlamak için kullanılan butondur.

Düzenle:Tanımlı olan Ölçüm Yeri düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Ölçüm Yeri Düzenleme penceresi açılır. Tanımlı olan Ölçüm Yeri ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Ölçüm Yerinin özellikleri değiştirilebilir.

Kopyala: Tanımlı olan Ölçüm Yerini kopyalama işlemi için kullanılan butondur.

Sil:Tanımlı olan Ölçüm Yeri silerek sistemden kaldırmak için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında “Bu ölçüm yeri silmek istediğinizden emin misiniz?” uyarı mesajı gelir. Evet butonu tıklanıldığında “Ölçüm yeri başarıyla silindi” mesajı gelir.

Ölçüm Yeri Tipleri ekranında Arama Kriterleri:

:Ölçüm Yeri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadede en az 1 karakterin olması yeterli olup filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Ölçüm Yeri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin içinde geçmediği verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Ölçüm Yeri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile başlayan verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Ölçüm Yeri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile biten verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Ölçüm Yeri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer aldığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Ölçüm Yeri ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer almadığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Ölçüm Yeri ekranında seçeneği tıklanırsa arama kriterleri sıfırlanır.

Yeni bir Yeni Ölçüm Yeri Tanımlamak için;

Sistem Tanımları/Performans Yönetimi/Ölçüm Yeri /Yeni Ölçüm Yeri butonu tıklanır.

Yeni Ölçüm Yeri penceresinde bulunan alanlar;

Sembol: Tanımlanan Ölçüm Yerinin Sembol bilgisinin girildiği zorunlu alandır. Bu alanda sadece İngilizce karakter, rakam veya _ bulunabilir. Eğer QDMS sistemindeki departman gibi tanımlar kullanılıyorsa oradaki kodları kullanmak faydalı olacaktır. Örn:Test_Symbol

Adı: Tanımlanan Ölçüm Yerinin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Ölçüm Yeri Tipleri: Tanımlanan Ölçüm Yerinin Ölçüm Yeri Tipleri bilgisinin sistemde tanımlı olan Ölçüm Yeri Tipleri listesinden seçilebildiği zorunlu alandır.

Üst Ölçüm Yeri: Tanımlanan Ölçüm Yerinin Üst Ölçüm Yeri bilgisinin sistemde tanımlı olan Üst Ölçüm Yeri listesinden seçilebildiği alandır. Tanımlanan ölçüm yeri, hiyerarşide bulunan başka bir ölçüm yerinin altında yer alıyorsa, listeden bu ölçüm yerinin seçileceği alandır.

Sahibi: Tanımlanan Ölçüm Yerinin Sahibi bilgisinin sistemde tanımlı olan Kullanıcılar, Pozisyon veya Kullanıcı Grupları listesinden seçilebildiği alandır.

Veri Sorumlusu: Tanımlanan Ölçüm Yerinin Veri Sorumlusu bilgisinin sistemde tanımlı olan Kullanıcılar, Pozisyon veya Kullanıcı Grupları listesinden seçilebildiği alandır.

Gösterge Özet Tablosunda Gösterilsin: Karne görüntüleme ekranında yer alan gösterge özet tablosu adındaki görselde, bu ölçüm yerine ait verilerin istenip istenmediği ayarlanır.

Aralık Ailesi

Aralık aileleri, değerlendirme metotları tanımlanırken belirlenecek olan aralıklarda ( ör: İyi, Kötü vb. ) bu aralığın ifade ettiği statüyü gösteren tanımlardır. İyi, kötü gibi dönemsel aralıklarda kullanılan isimler bir Ensemble sisteminde her değerlendirme metodunda farklı olabilir ancak Aralık ailesi bilgisi tektir. Genellikle Başarılı, Başarısız ve İyileştirmeye Açık şeklinde 3lü tanım yapılır. Değ. Metodu tanımlanırken de hangi dönemsel aralığın hangi aralık ailesine denk geldiği seçilir.

BSC ana sayfasında Sistem Tanımları kulakçığı tıklandığında açılan menüden, Aralık Ailesi ikonuna tıklanarak Aralık Ailesi Liste ve Liste Görünümü (Pasif) olarak görüntülenir.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni Aralık Ailesi tanımlamak için kullanılan butondur.

Düzenle:Tanımlı olan Aralık Ailesini düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Aralık Ailesi Düzenleme penceresi açılır. Tanımlı olan Aralık Ailesi ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Aralık Ailesi özellikleri değiştirilebilir.

Sil:Tanımlı olan Aralık Ailesi silerek sistemden kaldırmak için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında “Silmek istediğinizden emin misiniz?” uyarı mesajı gelir. Evet butonu tıklanıldığında “Aralık Ailesi başarıyla silindi” mesajı gelir.

Aralık Ailesi ekranında Arama Kriterleri:

:Aralık Ailesi ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadede en az 1 karakterin olması yeterli olup filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Aralık Ailesi ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin içinde geçmediği verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Aralık Ailesi ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile başlayan verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Aralık Ailesi ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile biten verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Aralık Ailesi ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer aldığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Aralık Ailesi ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer almadığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Aralık Ailesi ekranında seçeneği tıklanırsa arama kriterleri sıfırlanır.

Yeni bir Aralık Ailesi Tanımlamak için;

Sistem Tanımları/Performans Yönetimi/Aralık Ailesi /Yeni Aralık Ailesi butonu tıklanır.

Yeni Aralık Ailesi penceresinde bulunan alanlar;

Adı: Aralık Ailesinin Adı bilgisinin girildiği alandır.

Yeni Aralık Ailesi penceresinde gerekli alanlar doldurularak Kaydet butonu tıklanarak Yeni Aralık Ailesi tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Dönem Kırımları

Göstergeleri ölçümlerken ilgili göstergelerin ölçüm periyotlarını tanımlamamız gerekmektedir. Göstergeler haftalık, aylık, çeyrek yıllık, yarı yıllık gibi dönemlerde ölçülebilir. Dönemleri tanımlarken (Dönem tanımlama başlığı altında) ilgili dönem tipinin tanımlandığı alandır. Burada yapılan tanımlamalar gösterge ölçüm periyotlarının belirlenmesinde kullanılacaktır.

BSC ana sayfasında Sistem Tanımları kulakçığı tıklandığında açılan menüden, Dönem Kırımları ikonuna tıklanarak tanımlı olan Dönem Kırımlarını listelenerek görüntülenir.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni Dönem Kırılımı tanımlamak için kullanılan butondur.

Düzenle:Tanımlı olan Dönem Kırılımı düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Dönem Kırılımı penceresi açılır. Tanımlı olan Dönem Kırılımı ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Dönem Kırılımının özellikleri değiştirilebilir.

Sil:Tanımlı olan Dönem Kırılımını silerek sistemden kaldırmak için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında “Bu dönem kırılımını silmek istediğinizden emin misiniz?” uyarı mesajı gelir. Evet butonu tıklanıldığında “Dönem kırılımı başarıyla silindi” mesajı gelir.

Dönem Kırılımı ekranında Arama Kriterleri:

:Dönem Kırılımı ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadede en az 1 karakterin olması yeterli olup filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Dönem Kırılımı ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin içinde geçmediği verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Dönem Kırılımı ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile başlayan verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Dönem Kırılımı ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile biten verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Dönem Kırılımı ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer aldığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Dönem Kırılımı ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer almadığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Dönem Kırılımı ekranında seçeneği tıklanırsa arama kriterleri sıfırlanır.

Yeni bir Dönem Kırılımı Tanımlamak için;

Sistem Tanımları/Performans Yönetimi/Dönem Kırımları /Yeni Dönem Kırılımı butonu tıklanır.

Dönem Kırılımları penceresinde bulunan alanlar;

Adı:Tanımlanan Dönem Kırılımının Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Üst Dönem Kırılımı: Tanımlanan dönem kırılımı, hiyerarşide bulunan başka bir dönem kırılımının altında yer alıyorsa, listeden bu dönemin yerinin seçileceği alandır.

Dönem Tipi: Tanımlanan Dönem Kırılımının tipi bilgisinin seçilebildiği zorunlu alandır.

Sistem Adı: Tanımlanan Dönem Kırılımının eğer raporda farklı şekilde isimlendirilmesi için kullanılan zorunlu alandır.

Dönem Uzunluğu: Tanımlanan Dönem Kırılımının gün bazında uzunluğunun tanımlandığı zorunlu alandır.

Dönem Kırılımları penceresinde gerekli alanlar doldurularak Kaydet butonu tıklanarak Yeni Dönem Kırılımları tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Dönem Tanımlama

Gösterge değerlendirme periyotlarının tanımlandığı alandır. Dönem tanımlamalarında göstergelerin ölçüm periyodu belirlenerek hem veri analizlerinde hem de kullanıcı işlemlerinde kullanılacaktır. Veri kullanıcılar tarafından giriliyorsa kullanıcılara veri giriş tarihlerinde göstergenin görev olarak düşmesi, hatırlatmaların yapılması, raporlamalarda Dönemleri baz alacaktır.

BSC ana sayfasında Sistem Tanımları kulakçığı tıklandığında açılan menüden, Dönem ikonuna tıklanarak tanımlı olan Dönemler listelenerek görüntülenir.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni Dönem tanımlamak için kullanılan butondur.

Tanımlı Dönem üzerinde sağ tıklayarak açılan menü;

Ekle: Hiyerarşide altına yeni bir Dönemin eklendiği seçenektir.

Düzenle: Tanımlı olan Dönemi düzenlemek için kullanılan seçenektir. Bu seçenek tıklanıldığında Dönem Düzenle penceresi açılır. Tanımlı olan Dönem ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Dönemin özellikleri değiştirilebilir.

Sil: Tanımlı olan Dönemi silerek sistemden kaldırmak için kullanılan seçenektir. Bu seçenek tıklanıldığında “Bu dönemi silmek istediğinizden emin misiniz?” uyarı mesajı gelir. Evet butonu tıklanıldığında “Dönem başarıyla silindi” mesajı gelir.

Dönemleri Oluştur: Seçili Dönemin Kriterleri belirlenerek otomatik olarak Dönemlerin oluşturulmasını sağlayan seçenektir.

Dönem Kilitle:Seçili Dönemin, Döneme bağlı olan tüm kırılımlarına veri girişinin engellendiği seçenektir.

Dönem Kilidi Aç: Veri girişi engellenen göstergenin tekrar veri girişine açılmasını sağlayan seçenektir.

Yeni bir Dönem Tanımlamak için;

Sistem Tanımları/Performans Yönetimi/Dönem /Yeni Dönem butonu tıklanır.

Yeni Dönem penceresinde bulunan alanlar;

Adı: Dönem hiyerarşisinde gösterilmesi istenen Adın bilgisinin tanımlanacağı zorunlu alandır.

Tam Adı: Tanımlanan Dönemin Tam Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Dönem Kırılımı: Tanımlanan Dönemin sistemde tanımlı olan Dönem Kırılımı listesinden seçilebildiği alandır.

Bağlı Olduğu Dönem: Tanımlanan Dönemin hiyerarşide bulunan başka bir dönemim altında yer alıyorsa, listeden bu dönemin seçileceği alandır.

Başlangıç Tarihi: Tanımlanan Dönemin Başlangıç Tarihinin bilgisinin seçilebileceği zorunlu alandır.

Bitiş Tarihi: Tanımlanan Dönemin Bitiş Tarihi bilgisinin seçilebildiği zorunlu alandır.

Veri Başlangıç Tarihi:Tanımlanan Dönemin Veri Giriş Tarihinin hangi tarihte başlayacağı bilgisinin seçilebildiği zorunlu alandır.

Veri Bitiş Tarihi: Tanımlanan Dönemin Veri Giriş Tarihinin hangi tarihte biteceğinin bilgisinin seçilebildiği zorunlu alandır.

Yeni Dönem penceresinde gerekli alanlar doldurularak Kaydet butonu tıklanarak Yeni Dönem tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Dönem oluştur seçeneği ile dönemler otomatik olarak oluşturulur.

Dönem oluştur penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Dönem Oluştur kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Değerlendirme Metodu

Sistemde yapılacak bütün hesaplamalar için doğru kurgu yapılması gereken kısımdır. Bu menü üzerinden yapılacak tanımlar temelde 3’e ayrılmaktadır.

  1. Değerlendirme Metodu Tanımlama:

    Her kurum / şirket kendisine özel, kendi performans yönetimi yaklaşımına göre değerlendirme yöntemlerini kurgulayabilir. Genel olarak kullanılan yaklaşımlar şöyledir:

  • Artan Metotlar: Göstergelerin dönemsel gerçekleşen değerlerinin, dönemsel hedef değerlerine göre fazla olması gerekip de fazlalaştıkça problem olmadığı durumda kullanılan metotlardır. Ör. Artan 2 Seviye, Artan 3 Seviye, Artan 4 Seviye, Artan 5 Seviye gibi. Ayrıca gösterge olarak da Satış Tutarı, Karlılık, Ortalama Eğitim Saati gibi örnekler verilebilir.
  • Azalan Metotlar: Göstergelerin dönemsel gerçekleşen değerlerinin, dönemsel hedef değerlerine göre az olması gerekip de azaldıkça problem olmadığı durumda ise azalan metotlar uygulanabilir. Ör. Azalan 2 Seviye, Azalan 3 Seviye, Azalan 4 Seviye, Azalan 5 Seviye gibi. Ayrıca gösterge olarak da Maliyet, Personel Değişim Oranı, İş Kazası Sayısı gibi örnekler verilebilir.
  • Dengeleme Metotları: Göstergelerin dönemsel gerçekleşen değerlerinin, dönemsel hedef değerlerine göre artmasının iyi olduğu halde, belirli bir değeri geçtikçe artmasının kötüleşmesi ya da azalmasının iyi olduğu durumda belirli bir değerin altına düştükçe azalmasının kötüleştiği durumlarda dengeleme metotları kurgulanmalıdır. Ör. Dengeleme 2 Seviye, Dengeleme 3 Seviye, Dengeleme 4 Seviye, Dengeleme 5 Seviye gibi
  • Veri Metodu: Dönemsel olarak sadece gerçekleşme değerlerinin takibinin yapılacağı ya da sadece gerçekleşen değerlerinin başka göstergelerin hesap formülünde kullanılacağı ancak hedef takibi yapılmayacak olan göstergeler için tanımlanacak metot tipidir.
  1. Seri Tanımlama:

    Herhangi bir gösterge (element) için dönemsel olarak giriş yapılması, sistemin hesaplanması ya da başka bir sistemden veri çekilmesi istenen kavramdır. Bir dönemde genellikle Gerçekleşen, Hedef, Kümülatif (YTD) Gerçekleşen, Kümülatif (YTD) Hedef, Limit, Alarm, Puan vb. Tanımlama işlemlerinin nasıl yapıldığı aşağıdaki kısımlarda yer almaktadır. Oluşturulan serilere formül girilebilmekte ve bu formülün otomatik olarak tüm göstergelere uygulanabilmesi sağlanmaktadır.

  2. Dönemsel Aralık Tanımlama:

    Dönemsel gerçekleşen verisinin değerlendirme metodunun türüne göre, hedef, limit vb. seriler arasında düştüğü aralığa göre çıkan metinsel sonuçların tanımlandığı kısımdır. Buradaki tanımlar çoğunlukla; “Mükemmel”, “Çok İyi”, ”İyi”, ”Orta”, ”Kötü”, ”Çok Kötü”, “Beklenenin Altında”, “A”, “B”, “C”, “D”, “E” şeklinde başarı ifade eden tanımlardır.

Aşağıdaki görselde örnek teşkil edecek şekilde değerlendirme metotlarında, hangi dönemsel aralıkların tanımlandığı ve aralıkları hangi limitlerin böldüğünü görebilirsiniz.

2 AŞAMALI ARTANÖr. Veri - ciroFormüllü Limit Değeri2 AŞAMALI AZALANÖr. Veri - maliyetFormüllü Limit Değeri
İYİ10mTL ve üstüKÖTÜ10mTL üstü
HEDEF10mTL10HEDEF10mTL10
KÖTÜ10mTL altıİYİ10mTL ve altı
3 AŞAMALI ARTANÖr. Veri - ciroFormüllü Limit Değeri3 AŞAMALI AZALANÖr. Veri - maliyetFormüllü Limit Değeri
İYİ10mTL ve üstüKÖTÜ12mTL ve üstü
HEDEF10mTL10LİMİT112mTL12
ORTA8-10mTL arasıORTA10-12mTL arası
LİMİT18mTL8HEDEF10mTL10
KÖTÜ8mTL altıİYİ10mTL altı
4 AŞAMALI ARTANÖr. Veri - ciroFormüllü Limit Değeri4 AŞAMALI AZALANÖr. Veri - MaliyetFormüllü Limit Değeri
MÜKEMMEL - A12 mTL ve üstüBEKLENENİ KARŞILAMIYOR - D12 mTL ve üstü
LİMİT212 mTL12LİMİT112 mTL12
İYİ - B10mTL ve üstüNORMAL - C10mTL üstü
HEDEF10mTL10HEDEF10mTL10
NORMAL - C8-10mTL arasıİYİ - B8-10mTL(dahil) arası
LİMİT18mTL8LİMİT28mTL8
BEKLENENİ KARŞILAMIYOR - D8mTL altıMÜKEMMEL - A8mTL altı
5 AŞAMALI ARTANÖr. Veri - ciroFormüllü Limit Değeri5 AŞAMALI AZALANÖr. Veri - MaliyetFormüllü Limit Değeri
ÇOK İYİ12 mTL ve üstüÇOK KÖTÜ15 mTL ve üstü
LİMİT312 mTL12LİMİT115 mTL15
İYİ10mTL ve üstüKÖTÜ12 mTL ve üstü
HEDEF10mTL10LİMİT212 mTL12
ORTA8-10mTL arasıORTA10mTL üstü
LİMİT28mTL8HEDEF10mTL10
KÖTÜ5- 8mTL arasıİYİ8-10mTL(dahil) arası
LİMİT15mTL5LİMİT38mTL8
ÇOK KÖTÜ5m TL altıÇOK İYİ8mTL altı

Buradaki limit serileri hedef serisinin katı olacak şekilde formüle edilebildiği gibi, tüm elementlerde manuel girilecek şekilde ayarlanabilir veya kimi elementte formülle kimi elementte manuel olacak şekilde ayarlanabilir.

Konuyla ilgili ekranlar aşağıdaki gibidir:

BSC ana sayfasında Sistem Tanımları kulakçığı tıklandığında açılan menüden, Değerlendirme Metotları ikonuna tıklanarak tanımlı olan Değerlendirme Metotları listelenerek görüntülenir.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni Değerlendirme Metodu tanımlamak için kullanılan butondur.

Düzenle: Tanımlı olan Değerlendirme Metodunu düzenlemek için kullanılan seçenektir. Bu seçenek tıklanıldığında Değerlendirme Metodu Düzenle penceresi açılır. Tanımlı olan Değerlendirme Metodu ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Değerlendirme Metodu özellikleri değiştirilebilir.

Sil: Tanımlı olan Değerlendirme Metodunu silerek sistemden kaldırmak için kullanılan seçenektir. Bu seçenek tıklanıldığında “Bu değerlendirme metodunu silmek istediğinizden emin misiniz?” uyarı mesajı gelir. Evet butonu tıklanıldığında “Değerlendirme Metodu başarıyla silindi” mesajı gelir.

Seriler: Seriler ekranı açılmasını sağlayan butondur.

Değerlendirme Metotları ekranında Arama Kriterleri:

: Değerlendirme Metotları ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadede en az 1 karakterin olması yeterli olup filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Değerlendirme Metotları ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin içinde geçmediği verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Değerlendirme Metotları ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile başlayan verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Değerlendirme Metotları ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifade ile biten verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Değerlendirme Metotları ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer aldığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

: Değerlendirme Metotları ekranında seçeneği tıklanırsa aranan ifadenin yer almadığı verileri filtreleme işlemi gerçekleştirip görüntüler.

:Değerlendirme Metotları ekranında seçeneği tıklanırsa arama kriterleri sıfırlanır.

Yeni bir Değerlendirme Metodu Tanımlamak için;

Sistem Tanımları/Değerlendirme Metotları/Yeni Değerlendirme Metodu butonu tıklanır.

Yeni Değerlendirme Metodu penceresinde bulunan alanlar;

Adı:Tanımlanan Değerlendirme Metodunun Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Açıklama: Tanımlanan Değerlendirme Metodunun varsa Açıklama bilgisinin girildiği alandır.

Veri Girişi Yapılmamış: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde Karne ekranında (klasik görünüm, liste görünümü vb.) ilgili göstergeye veri girişi yapılmadığı için hesaplama yapılamadığını belirten alandır.

Değer Yok: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde bir gösterge için veri giriş ekranında Değer Yok seçeneği işaretlendiyse, karne ekranında (klasik görünüm, liste görünümü vb.) ilgili göstergede değer yok seçildiği için hesaplama yapılamadığını belirten alandır.

Hedef Girilmemiş: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde bir gösterge için veri giriş ekranında varsayılan hedef değeri girilmediyse, karne ekranında (klasik görünüm, liste görünümü vb.) ilgili göstergede varsayılan hedef serisi değeri girilmediği için hesaplama yapılamadığını belirten alandır.

Hatalı Aralık Verisi: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde bir göstergenin değerlendirme yönteminde hangi aralığa düşeceğini (Örn: İyi, Orta, Kötü vb.) belirlemede kullanılan limit değerlerinin oluşmaması durumunda karne ekranında (klasik görünüm, liste görünümü vb) bu durumu belirtmek için kullanılan alandır.

Değerlendirme Yöntemi İkonu: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde oluşturulan değerlendirme yöntemine ait alandır. Performans Yönetimi’nde seçilebilir alanlar kısmında seçildiği takdirde rapora yansır.

Artan Trend (Dosya Seç): İki Dönem arasında gösterge değerlerinde Tren Serisinde seçilen Seri için artış olduğu durumda görüntülenmesi istenilen görselin eklendiği butondur.

Düşüş Trendi (Dosya Seç): İki Dönem arasında gösterge değerlerinde Tren Serisinde seçilen Seri için Düşüş olduğu durumda görüntülenmesi istenilen görselin eklendiği butondur

Yatay Trend (Dosya Seç): İki Dönem arasında gösterge değerlerinde Tren Serisinde seçilen Seri için Yatay olduğu durumda görüntülenmesi istenilen görselin eklendiği butondur

Trend Serisi: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde göstergenin bir serisinin bir önceki dönem ile kıyaslanması mümkündür. Hangi serinin kıyaslanacağı bu alandan belirlenir. Kıyaslama sonucu bir önceki döneme göre trendin artması, azalması, yatay kalması durumunda ise Artan Trend, Düşüş Trendi, Yatay Trend alanlarda belirlenen alanlar Performans Raporu’nda kullanılabilir. Kullanılması için Performans Raporu’nda Seçilebilir Alanlarda Trend Okları bilgisinin seçilmesi gerekir.

Varsayılan Seri: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde göstergenin hangi serisinin Dönemsel Limit ve Aralıklarda limit/hedefle kıyaslanacağını belirleyen alandır. Aynı zamanda karne görünüm ekranlarında ve raporlarda Gerçekleşen alanında çıkmaktadır.

Varsayılan Hedef Seri: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde göstergenin hangi serisinin hedef serisi olduğunu belirleyen alandır. Karne görünüm ekranlarında ve raporlarda Hedef alanında çıkmaktadır.

Varsayılan Alarm Seri: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde göstergenin hangi serisinin alarm serisi olduğunu belirleyen alandır.

YTD Varsayılan Seri: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde Kümülatif değerlerin de takip edildiği durumlarda göstergenin hangi serisinin kümülatif gerçekleşen serisi olduğunu belirleyen alandır. Karne görünüm ekranlarında ve raporlarda YTD/YTD Değeri alanında çıkmaktadır

YTD Varsayılan Hedef Seri: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde Kümülatif değerlerin de takip edildiği durumlarda göstergenin hangi serisinin Kümülatif hedef serisi olduğunu belirleyen alandır. Karne görünüm ekranlarında ve raporlarda YTD Hedef alanında çıkmaktadır.

Limitler Göster: Dönemsel Limit&Aralıkların tanımlandığı ekranda Limitlerin gösterilmesinin sağlandığı alandır.

Aralıkları Göster: Dönemsel Limit&Aralıkların tanımlandığı ekranda Aralıkların gösterilmesinin sağlandığı alandır.

Limitlerin Sembollerini Göster: Dönemsel Limit&Aralıkların tanımlandığı ekranda Limitlerin Sembollerinin gösterilmesinin sağlandığı alandır.

Aralık Skorlarını Göster: Dönemsel Limit&Aralıkların tanımlandığı ekranda Aralık Skorlarının gösterilmesinin sağlandığı alandır

YTD Limitlerini Göster: Kümülatif&Aralıkların tanımlandığı ekranda YTD Limitlerinin gösterilmesinin sağlandığı alandır.

YTD Aralıkları Göster: Kümülatif&Aralıkların tanımlandığı ekranda YTD Aralıklarının gösterilmesinin sağlandığı alandır.

YTD Limit Sembollerini Göster: Kümülatif&Aralıkların tanımlandığı ekranda YTD Limit Sembollerinin gösterilmesinin sağlandığı alandır.

YTD Aralık Skorlarını Göster: Kümülatif&Aralıkların tanımlandığı ekranda YTD Aralık Skorlarının gösterilmesinin sağlandığı alandır.

Yeni Değerlendirme Metodu penceresinde gerekli alanlar doldurularak Kaydet butonu tıklanarak Yeni Değerlendirme Metodu tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Değerlendirme Metotları ekranında Seriler butonu tıklanarak Tanımlanan Değerlendirme Metodunun Seriler ekranı açılır. Bir değerlendirme yöntemi içerisinde mutlaka seriler tanımlı olmalıdır.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni bir Seri tanımlamak için kullanılan butondur.

:Dönemsel Limit&Aralıkları tanımlamak için kullanılan butondur. Dönemsel Limit&Aralıklar butonu tıklanarak aralık tanımlama sayfasına gelinir. Burada Yeni Aralık ve Limit Ekle butonları bulunmaktadır.

:YTD limit ve aralıkların düzenlenmesi için kullanılan butondur.

Yeni bir Seri Tanımlamak için;

Butonu tıklanır.

Yeni Seri penceresinde bulunan alanlar;

Adı:Tanımlanan Serinin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Sembol: Tanımlanan Serinin Sembol (Kod) bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Renk: Tanımlanan Serinin Grafiklerde hangi renkle gösterilecekse renk paletinden bu rengin seçilebildiği alandır.

Hazır/Özel Formüller: Tanımlanan Serinin eğer Seri bazında Hazır/Özel formül yazılacaksa bilgisinin girildiği alandır. Limit gibi seriler için hedefe bağlı yazılan formüllere örnek olarak şu verilebilir: VALUE (“this”,”HED”) 1.2 ya da VALUE (“this”,”HED”) 0.8

Formüllerde ondalık sayılarda ayraç olarak virgül yerine nokta kullanılmalıdır.

Grafik Sıra No: Tanımlanan Serinin Grafik Sıra No bilgisinin girildiği alandır.

Veri Giriş Sıra No: Tanımlanan Serinin Veri Giriş No bilgisinin girildiği alandır.

Grafikte Göster: Tanımlanan Serinin Grafikte gösterilip gösterilmeyeceği bilgisinin Aktif veya Pasif seçenekleri seçilerek belirlendiği alandır.

Grafik Gösterim Şekli: Tanımlanan Serinin Grafik Gösterim Şekli bilgisinin Bar veya Line grafik seçeneklerinde seçilebildiği alandır.

YTD grafiğinde göster: Tanımlanan Serinin YTD grafiğinde gösterilip gösterilmeyeceği bilgisinin Aktif veya Pasif seçeneklerinde seçilerek belirlendiği alandır.

YTD grafik Gösterim Şekli: Tanımlanan Serinin YTD grafik Gösterim Şekli bilgisinin Bar veya Line grafik seçeneklerinde seçilebildiği alandır.

Gizli: Tanımlanan Serinin grafikte gösterilip gösterilmeyeceği bilgisinin Aktif veya Pasif seçeneklerin seçilebildiği alandır.

Veri Girişinde Göster: Tanımlanan Serinin Veri Girişinde Gösterilip Gösterilmeyeceği bilgisinin Aktif veya Pasif seçeneklerinden seçilebildiği alandır. Seri eğer veri girişi sırasında gözüksün, kullanıcılar bu serinin o dönemki verisini girebilsin isteniyorsa bu seçenek Aktif edilir.

Kilitle: Tanımlanan Serinin veri girişinin kapatılması için kullanılan alandır.

Formülleri Yeniden Çalıştır: Seri Düzenle penceresinde Seri formüllerini tekrardan çalıştırmak, sonuçları hesaplatmak için kullanılan alandır.

Başlangıç/Bitiş Tarihi: Seri Düzenle penceresinde eğer seri formülleri tekrardan hesaplatılacaksa hangi tarih aralığı için hesaplatılacağı belirtildiği alandır.

Yeni Seri penceresinde gerekli alanlar doldurularak Kaydet butonu tıklanarak Yeni Seri tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Seri tanımlamaları yapıldıktan sonra sıradaki adım Dönemsel Limit&Aralıklar’ın tanımlamasıdır. Dönemsel Limit&Aralıklar butonu tıklanarak aralık tanımlama sayfasına gelinir. Burada Yeni Aralık ve Limit Ekle butonu bulunmaktadır.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Yeni bir Aralık tanımlamak için kullanılan butondur.

:Yeni bir Limit tanımlamak için kullanılan butondur.

Aralıklar, değerlendirme yöntemlerinde değerlendirme sonuçlarını gösteren ve raporlarda belli renk ve imajlarla simgelenen tanımlardır. ( ör: İYİ – Gülen Surat ifadesi gibi )

Yeni bir Aralık tanımlamak için;

Butonu tıklanır.

Yeni Aralık penceresinde bulunan alanlar;

Adı: Tanımlanan Aralığın Adı bilgisinin girildiği alandır.

Puan: Tanımlanan Aralığın Sabit puan seçeneği seçildiğinde Puan bilgisinin girildiği zorunlu alandır. İlgili değerlendirmenin aralık sonucuna denk gelmesi sonucunda hesaplatılacak puan değeridir. Eğer sabit puan olacaksa ilgili puan değeri; eğer belli bir hesaplamaya göre gelecekse formül serisi seçilir.

Formül Serisi: Tanımlanan Aralığın Formüle Bağlı Puan seçeneği seçildiğinde Formül Serisi bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

YTD Formül Serisi: Tanımlanan Aralığın Formüle Bağlı Puan seçeneği seçildiğinde YTD Formül Serisi bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Aralık Ailesi: Tanımlanan Aralığın sistemde tanımlı olan Aralık Ailesi listesinde seçilebildiği zorunlu alandır.

Otomatik Aksiyon Kullanılsın: : Tanımlanan Aralıkta Otomatik Aksiyon Kullanılsın seçeneğinin Aktif veya Pasif seçeneklerinden seçilebildiği alandır. Eğer belirtilen dönem sayısı kadar, gösterge bu aralık içinde olursa otomatik olarak Aksiyon açılması istenirse bu seçimler yapılır ve ilgili dönem sayıları belirtilir.

Dönem Boyunca Veri Bu Aralıkta ise: Tanımlanan Aralığın Otomatik Aksiyon Kullanılsın seçeneği Aktif edilirse ilgili dönem sayılarının bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Otomatik DÖF Talebi Oluşturulsun: Tanımlanan Aralıkta Otomatik DÖF Kullanılsın seçeneğinin Aktif veya Pasif seçeneklerinden seçilebildiği alandır. Eğer belirtilen dönem sayısı kadar, gösterge bu aralık içinde olursa otomatik olarak DÖF açılması istenirse bu seçimler yapılır ve ilgili dönem sayıları belirtilir.

Dönem Boyunca Veri Bu Aralıkta ise: Tanımlanan Aralığın Otomatik DÖF Talebi Oluşturulsun seçeneği Aktif edilirse ilgili dönem sayılarının bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Renk: Tanımlanan Aralığın rengi Renk platinden seçilebildiği zorunlu alandır.

Görsel: Tanımlanan Aralığın Balanced Scorecard görünüm ekranlarında ve raporlarda görüntülenecek imaj dosyası bilgisayardan seçilerek yüklenir.

Üst/Alt Limit Aralık İçinde: Tanımlanan Aralığın Gösterge sonucun nasıl hesaplatılacağını gösteren alandır. Ör: Eğer hedef değere ulaşması yetiyorsa Alt Limit aralık içinde, hedef değeri geçtikten sonra bu aralık içine girmesi isteniyorsa Üst Limit aralık içinde seçilir ( Artan metodu için )

Veri Girişinde açıklama zorunlu olsun mu? : Tanımlanan Aralığın Veri Girişinde açıklama zorunlu olsun mu bilgisinin Aktif veya Pasif olarak seçilebildiği alandır.

Yeni Aralık penceresinde gerekli alanlar doldurularak Kaydet butonu tıklanarak Yeni Aralık tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Bu şekilde tüm aralıklar tanımlanır. Aralık tanımlamaları yapıldıktan sonra son olarak yapılması gereken Limitlerin aralıklar arasına dağıtılmasıdır. Bu da Limit Ekle butonu ile yapılır.

Yeni Bir Limit Tanımlamak için;

Butonu tıklanır.

Limit Ekle penceresinden sistemde tanımlı olan Limit seçilerek Kaydet butonu tıklanarak Limit tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Kaydet butonu tıklanarak Aralık başarıyla kaydedilir.

Kümülatif Limit&Aralıklar Tanımlamak Seri tanımlamak gerekir.

Seri Adı Kümülatif Gerçekleşen tanımlamak;

Seri Adı Kümülatif Hedef tanımlamak;

Tanımlanan Seriler Artan(Seviye 2)>Seriler ekranında görüntülenir.

Kümülatif Limit&Aralıklar Tanımlamak;

Kümülatif Limit&Aralıklar butonu tıklanarak daha öncesinden tanımlanan ve YTD (Year to Date: Toplam Yıllık Değer, Kümülatif değer) puanların hesaplatılmasını sağlayan YTD Serilerinin (Limit) YTD aralıklara dağıtılması gerekmektedir. Dönemsel aralıklar tanımlandığı anda YTD Aralıklar da otomatik olarak tanımlandığı için sadece seri tanımlaması yapmak ve aralıkların arasına limitleri yerleştirmek yeterli olacaktır. Kümülatif Limit&Aralıklar butonu tıklanarak açılan ekranda Limit Ekle butonu bulunmaktadır.

Formülü için: ACC(“this”,”GER”) şeklinde formül kullanılmaktadır. “GER” Gerçekleşen serisinin sembolüdür. Hangi serinin kümülatifi istenirse o serinin sembolü yazılmalıdır.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

: Limit tanımlamak için kullanılan butondur.

Yeni Bir Limit Tanımlamak için;

Butonu tıklanır.

Limit Ekle penceresinden sistemde tanımlı olan Limit seçilerek Kaydet butonu tıklanarak Limit tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Artan (Seviye 2)>Birimler ekranında son olarak Kaydet butonu tıklanır.

Veri Girişi

Göstergelere veri girişinin yapıldığı ekrandır. Veri giriş sorumlularının, tarihi gelen göstergelerinin veri girişi yapılmaktadır.

BSC ana sayfasında Sistem Tanımları kulakçığı tıklandığında açılan menüden, Veri Giriş ikonuna tıklanarak Ölçüm Yeri Seçimi ekranı açılır.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

Şablon Oluştur: Toplu veri aktarımı için doldurulacak şablonun indirildiği butondur.

Şablon oluştur butonu tıklatıldığında Toplu veri aktarım şablonu Excel formatında görüntülenir.

Veri Yükle: Toplu veri aktarımı için indirilen şablonun doldurulduktan sonra sisteme yüklenmesini sağlayan butondur.

Veri Yükle butonu tıklatıldığında Veri Yükle penceresi görüntülenir.

Dosya Seç butonu Yardımıyla Toplu Veri Aktarım için indirilen şablonun doldurulduktan sonra sisteme yüklenmesi sağlanır.

: Veri Giriş ekranında Gösterge Adı ve Kodu ile filtreleme işlemi yapmak için kullanılan alandır.

:Veri Giriş Sorumlusunun sistemde tanımlı olan Veri Sorumlusu listesinden seçildiği bilgisinin girildiği alandır.

Veri Giriş Sorumlusu Seç: Veri Sorumlusu Listesi penceresini açan butondur. Veri Giriş Sorumlusu sistemde tanımlı olan Aktif Kullanıcılar, Pozisyon ve Kullanıcı Grupları listesinden seçilebilir.

Temizle: Veri Giriş Sorumlusu bilgisini silen butondur.

İçeren: Karneleri içeren göstergeleri filtreleme işlemi gerçekleştirilir.

İle başlayan: Karneleri ile başlayan göstergeleri filtreleme işlemi gerçekleştirilir.

İle Biten: Karneleri ile biten göstergeleri filtreleme işlemi gerçekleştirilir.

Veri Girişi: Veri girişinin yapıldığı butondur. Bu buton tıklatıldığında Veri Giriş ekranı görüntülenir.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

:Veri Giriş Geçmiş penceresini açarak Veri Giriş Geçmişini listeleyerek görüntüler.

:Gösterge Bilgileri penceresini açarak Gösterge Bilgilerini listeleyerek görüntüler.

Gösterge Ölçüm Yeri Verileri

Göstergeler hiyerarşik düzende listelenmekte ve seçilen dönem verilerinin tüm ölçüm yerleri dahil toplu olarak görüntülenebildiği ekrandır. Göstergenin ölçüm yerlerine ait verilerin karşılaştırılması için kullanılabilir.

BSC ana sayfasında Sistem Tanımları kulakçığı tıklandığında açılan menüden, Gösterge-Ölçüm Yeri Veriler ikonuna tıklanarak tanımlı olan Gösterge- Ölçüm Yeri Verileri listelenerek görüntülenir.

Yeniden Hesapla: Girilen verilerin tekrar hesaplayan butondur.

Karneler

Karneler ekranında sistemde kayıtlı karneler listelenir. Sistemde kayıtlı karne seçilerek Karneler ekranı görüntülenir.

:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Gösterge Bazında görüntüleyen butondur.

:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Genel Görünümü gösteren butondur.

:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Liste Görünümden gösteren butondur.

:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Tümden Görünüm şeklinde gösteren butondur.

:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Klasik Görünümde Gösteren butondur.

:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Grafik Görünümünde gösteren butondur. Grafik türlerinin check box’ları tıklanarak Karne Grafik türünde görüntülenir.

GÖSTERGELER

Sistemde kayıtlı Göstergeleri listeler. Sistemde kayıtlı Gösterge seçilerek Gösterge ekranı görüntülenir.

Sistemde kayıtlı Göstergenin Hedefleri listele check box işaretlenerek Hedefleri listelenir.

Sapmaları Görüntüle check box işaretlenerek Sapmaları görüntülenir.

Gerçekleşenleri Sayısal Göster check box işaretlenerek Gerçekleşenleri Sayısalları görüntülenir.

Göstergenin adı tıklanarak Göstergenin Sonuçlar ekranı grafiksel olarak görüntülenir.

RAPORLAR

Performans Raporları

Karne Yetki Raporu

Karneye tanımlı yetkilerin filtreye bağlı olarak listelenmesi için kullanılmakta olan raporlardır. Genişlet butonu tıklanarak ilgili seçenekler seçilerek rapor alınabilir. Bu Raporda Karne Sembolü, Karne Adı, Karne Sahibi, Yetki Sahibi, Görüntüleyebilir, Düzenleyebilir, Silebilir ve Mail Alabilir gibi alanlar hakkında bilgi verilmektedir.

Tüm veriyi dışa aktar butonu yardımıyla Karne Yetki Raporu Excel formatında görüntülenebilir.

Gösterge Yetki Raporu

Göstergeye tanımlı yetkilerin filtreye bağlı olarak listelenmesi için kullanılmakta olan raporlardır. Genişlet butonu tıklanarak ilgili seçenekler seçilerek rapor alınabilir. Bu Raporda Gösterge Adı, Gösterge Tipi, KPI, Model Adı, Yetki Sahibi, Görüntüleyebilir ve Düzenleyebilir gibi alanları hakkında bilgi verilmektedir.

Tüm veriyi dışa aktar butonu yardımıyla Gösterge Yetki Raporu Excel formatında görüntülenebilir.

QDMS Gösterge İşlem Raporu

Gösterge bazında Aksiyon ve DF açılması gereken (hedef altı kaldığı için) ama henüz kayıt oluşturulmamış kayıtları görmemize yarayan bir rapordur. Bu raporda Gösterge Sembolü, Gösterge Adı, Ölçüm Yeri Adı, Dönem, Ne oluşturulacak, Aralık, Gerçekleşen Değer, Aralık Puanı ve Kayıt Oluşturuldu Mu? gibi alanları hakkında bilgi verilmektedir.

Tüm veriyi dışa aktar butonu yardımıyla QDMS Gösterge İşlem Raporu Excel formatında görüntülenebilir.

Performans Raporu

Karneye bağlı göstergelerin performans ölçümlerinin raporlandığı ve gerçekleşmelerin takibinin yapılabildiği raporları içermektedir. Rapor menüsünden şablonlar oluşturulabilmekte ve hızlı erişim sağlanabilmektedir. Bu raporda Adı, Model, Performans Hedefi, Başlangıç Dönemi ve Bitiş Dönemi gibi alanları hakkında bilgi verilmektedir.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

: Yeni Performans Raporu tanımlayan butondur.

Yeni bir Performans Raporu Tanımlamak için;

Butonu tıklanır.

Yeni Performans Raporu penceresinde bulunan alanlar;

Model: Tanımlanan yeni Performans Raporunun Model bilgisinin sistemde tanımlı olan Modellerden seçilebildiği zorunlu alandır.

Adı: Tanımlanan yeni Performans Raporunun Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Başlangıç Dönemi: Tanımlanan yeni Performans Raporunun Başlangıç Dönemi bilgisinin sistemde tanımlı olan Dönem Kırılımı listesinden seçilebildiği zorunlu alandır.

Bitiş Dönemi: Tanımlanan yeni Performans Raporunun Bitiş Dönemi bilgisinin sistemde tanımlı olan Dönem Kırılımı listesinden seçilebildiği zorunlu alandır.

Performans Hedefi: Tanımlanan yeni Performans Raporunun Performans Hedefi bilgisinin girildiği zorunlu alandır.

Listelenecek Alanlar: Tanımlanan yeni Performans Raporunun Listelenecek Alanlar bilgisinin sistemde tanımlı olan Listelenecek Alanlardan seçilebildiği zorunlu alandır.

Dönem Kırılımı: Tanımlanan yeni Performans Raporunun sistemde tanımlı olan Dönem Kırılımı Listesinden seçilebildiği alandır.

Ana Karne: Tanımlanan yeni Performans Raporunun Ana Karne bilgisinin sistemde tanımlı Ana Karne listesinden seçilebildiği alandır.

Satırları birleştirme izin verme: Tanımlanan yeni Performans Raporunun Satırları birleştirme izin verme bilgisinin durumunun Aktif ve Pasif olarak seçilebildiği alandır.

Karneler: Tanımlanan yeni Performans Raporunun

Sistemde tanımlı olan Karneler listesinden seçilebildiği alandır.

Raporla: Tanımlı olan Performans Raporunu Excel formatında indirme işlemi gerçekleştirir.

Hedefleri Ayrı Raporla: Raporda alt alta gösterilen serileri ayrı sütunlarda gösteren butondur.

Düzenle: Tanımlı olan Performans Raporu düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Performans Raporu Düzenle penceresi açılır. Tanımlı olan Performans Raporu ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Performans Raporunun özellikleri değiştirilebilir.

Sil: Tanımlı olan Performans Raporu silerek sistemden kaldırmak için kullanılan seçenektir. Bu seçenek tıklanıldığında “Bu raporu silmek istediğinizden emin misiniz?” uyarı mesajı gelir. Evet butonu tıklanıldığında “Rapor başarıyla silindi” mesajı gelir.

Veri Girişi Onay Raporu

Veri girişi onaya bağlı olarak yapılandırıldığında onaycıların ve onaycıların onay sürelerinin listelendiği rapordur. Bu raporda Gösterge, Ölçüm Yeri, Seri, Dönem, Onaylayacak Kişi, Onayda Beklenen Süre ve Onaya Gönderilme Tarihi gibi alanlar hakkında bilgi verilmektedir.

Excel’e aktar butonu yardımıyla Veri Girişi Onay Raporu Excel formatında görüntülenebilir.

Gösterge Gerçekleşme Raporu

Performans Raporu’ndan farklı olarak karne bağımlılığı bulunmamaktadır. Göstergelerin serilerinin gerçekleşmelerinin takibinin yapıldığı rapordur.

Raporla butonu yardımıyla Gösterge Gerçekleşme Raporu Excel Formatında görüntülenir.

Gösterge Statü Raporu

Filtrede seçilen Aralık Ailesine göre o dönemlere ait hangi göstergeleri bulunduğunu listeleyen rapordur. Örneğin Başarılı Aralık Ailesinde 2019 Nisan-2019 Temmuz arasındaki göstergeleri Raporlamasını sağlar. Bu raporda Gösterge Adı, Ölçüm Yeri, Dönem, Hedef, Gerçekleşen, Sapma(%), Durum ve Açıklama gibi alanları hakkında bilgi verilmektedir.

Tüm veriyi dışa aktar butonu yardımıyla Gösterge Statü Raporu Excel formatında görüntülenebilir.

Gösterge Seriler Raporu

Göstergenin tüm serilerine ait gerçekleşmelerin listelendiği rapordur.

Raporla butonu yardımıyla Gösterge Seriler Raporu Excel Formatında görüntülenir.

Veri Giriş Raporu

Göstergelerin elle veri girişi yapılmış tüm serilerine ait değerlerinin son işlemden geriye doğru listelendiği rapordur. Veri giriş logu diyebiliriz. Bu raporda Gösterge Adı, Ölçüm Yeri Adı, Periyod, Veri Giriş Sorumlusu, Veri Girişi Yapan, Değer ve Giriş Tarihi gibi alanlar hakkında bilgi verilmektedir.

Tüm veriyi dışa aktar butonu yardımıyla Veri Giriş Raporu Excel formatında görüntülenebilir.

Gösterge – Ölçüm Yeri İlişkisi Raporu

Raporda gösterge ile ilişkili ölçüm yerlerinin dönemsel olarak listelenmesini sağlayan rapordur.

Başlangıç Tarihi bilgisi seçilir. İlişkilendirilecek Ölçüm Yerleri ve Gösterge Ekle alanları sistemde tanımlı listeden seçilerek Raporla butonu tıklanarak Excel formatında Gösterge-Ölçüm Yeri İlişkisi Raporu görüntülenir.

Gösterge – Ölçüm Yerleri Değerleri Raporu

Raporda belirlenen gösterge ya da göstergelerin bağlı olduğu ölçüm yerlerindeki gerçekleşen ve hedef değerlerinin listelendiği rapordur.

İlişkilendirilecek ölçüm yerleri butonu tıklanarak Gösterge ekle penceresinde sistemde tanımlı olan Gösterge listesinde Gösterge seçilerek eklenir.

Raporla butonu tıklanarak Excel formatında Gösterge – Ölçüm Yerleri Değerleri Raporu görüntülenir.

Verisi Girilmemiş Göstergeler Raporu

Karne bazlı olarak girilen dönem aralığında verisi girilmemiş göstergelerin listelendiği rapordur. Bu raporda Gösterge, Ölçüm Yeri, Seri, Sorumlular, Dönem ve Veri Giriş Bitiş Tarihi gibi alanlar hakkında bilgi verilmektedir.

Tüm veriyi dışa aktar butonu yardımıyla Verisi Girilmemiş Göstergeler Raporu

Excel formatında görüntülenebilir.

Verisi Hesaplanmamış Göstergeler Raporu

Formülle hesaplanacak serilerin değerleri oluşmamışsa yani serinin verisi yoksa bu rapor altında toplanmaktadır. Bu raporla kullanıcı hesaplaması henüz tamamlanmamış serileri gözlemleyebilir ve dolaylı yollardan da veri girişmemiş göstergelere ulaşabilmektedir. Bu raporda Gösterge, Ölçüm Yeri, Seri, Sorumlular, Dönem ve Veri Giriş Bitiş Tarihi gibi alanlar hakkında bilgi verilmektedir.

Tüm veriyi dışa aktar butonu yardımıyla Verisi Hesaplanmamış Göstergeler Raporu

Excel formatında görüntülenebilir.

KULLANICILAR

Ensemble Süreç Yönetimde kullanıcılarının hangi menüleri kullanabileceğinin (görebileceğinin) ve kullanıcıların hangi BSC modeline erişebileceğinin tanımlandığı menülerdir. İzin Grupları ve Model Kullanıcı İlişkileri menüleridir.

İzin Grupları

Balanced Scorecard kullanıcı yetkilerinin tanımlandığı ekrandır. Departman, Grup gibi kullanıcı grupları oluşturarak Balanced Scorecard kullanıcılarının sistem içerisinde hangi yetkilere sahip olacağının belirlenmesi sağlanır.

Sistem Tanımları/Kullanıcılar/İzin Grupları tıklanarak İzin Grupları ekranı açılır.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

Düzenle: Tanımlı olan İzin Grubunu düzenlemek için kullanılan seçenektir. Bu seçenek tıklanıldığında İzin Grubu Düzenle penceresi açılır. Tanımlı olan İzin Grubu ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır.

Sil: Tanımlı olan İzin Gruplarını silerek sistemden kaldırmak için kullanılan seçenektir.

Model –Kullanıcı İlişkileri

Kullanıcıların görüntüleyebilecekleri BSC modellerinin tanımlanmasında kullanılan menüdür.

Sistem Tanımları/Kullanıcılar/ Model-Kullanıcı İlişkileri tıklanarak Model-Kullanıcı İlişkileri ekranı açılır.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

: Yeni Model- Kullanıcı İlişkileri tanımlamak için kullanılan butondur.

Yeni bir Model-Kullanıcı İlişkileri Tanımlamak için;

Sistem Tanımları/Kullanıcılar/Model-Kullanıcı İlişkileri/Yeni Model-Kullanıcı İlişkileri butonu tıklanır.

Model-Kullanıcı İlişkisi Ekle Penceresinde bulunan alanlar;

Model: Tanımlanan Model- Kullanıcı İlişkisinin sistemde tanımlı Model listesinden seçilebildiği zorunlu alandır.

Kullanıcı: Tanımlanan Model- Kullanıcı İlişkisinin sistemde tanımlı Kullanıcı listesinden seçilebildiği zorunlu alandır.

Model-Kullanıcı ilişkisi penceresinde gerekli alanlar doldurularak Kaydet butonu tıklanarak Model-Kullanıcı ilişkisi tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

SİSTEM

Tüm Ensemble Süreç Yönetimi sisteminin altyapısını oluşturan Sistem Parametreleri, Ek nitelikler, Eba Sorgu İşlemleri ve Dil Ayarlarının tanımlandığı menüleri kapsayan sekmedir.

Ek Nitelikler

Ek niteliklerin sistemsel tanımlarının yapıldığı menüdür.

Sistem Parametreleri

Balanced Scorecard parametrelerinin/kurallarının belirlendiği ekrandır.

Sistem Tanımları/Sistem/Sistem Parametreleri tıklanarak Sistem Parametreleri ekranı açılır.

Sistem Yöneticilerinin erişim yetkisi olduğu Sistem Parametreleri ekranında Balanced Scorecard kullanım kurallarını belirleyerek sistemi kurumun istediği kurallarda yönetilebilmektedir. Bunun için danışmanınız veya destek birimiyle mutabık kalarak, Performans Yönetim Sistemi menüsü altındaki parametlerlerle ilgili ayarlamalar yapılmaktadır.

Eba Sorgu İşlemleri

Varsa, EBA Entegrasyonu için sorguların tanımlandığı menüdür.

Sistem Tanımları/Sistem/Eba Sorgu İşlemleri tıklanarak Eba Sorgu İşlemleri ekranı açılır.

Açılan ekranda Aktif ve Pasif Eba bağlantıları listelenip görüntülenir. Bu işlem yalnızca Bimser Destek Ekibi tarafından doldurulmalıdır.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

: Yeni bağlantı tanımlamak için kullanılan butondur.

Dil Ayarları

Sistemde tanımlı ifadelerin özelleştirildiği menüdür.

Sistem Tanımları/Sistem/Dil Ayarları tıklanarak Dil Ayarları ekranı açılır.

Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;

Düzenle: Sistemde tanımlı ifade üzerinde değişiklik yapmak için kullanılan butondur.

Sistemde tanımlı ifade Düzenle butonu yardımıyla değiştirilir.

Eski Değer: Düzenle butonu ile değişiklik yapılan ifadenin Eski Dil Değeri Geri yükleyen butondur. Bu buton tıklatıldığında Eski Değer tekrar yüklenir.