Ana içeriğe geç

Configuration Management Kullanım Kılavuzu

Giriş

Kullanım Kılavuzu Hakkında

Bu kullanım kılavuzunda Configuration Management ürünümüzün kullanımına ilişkin kapsamlı bilgileri içermektedir ve kullanıcılara adım adım rehberlik etmek amacıyla hazırlanmıştır.

Ürünün Amacı

Konfigürasyon yönetimi, yazılım uygulamalarında yapılandırma ve ayarlama süreçlerini düzenlemeyi sağlayan bir yöntemdir. Bu süreçler, bir uygulamanın nasıl çalışacağını, sahip olacağı özellikleri, işleyeceği veri türlerini ve erişebileceği hizmetleri belirler.

Konfigürasyon yönetimi, uygulamanın esnekliğini artırarak yapılandırma değişikliklerinin sorunsuz bir şekilde yönetilmesini sağlar. Bu sayede uygulama geliştirme sürecinde yapılan değişiklikler daha hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ayrıca, konfigürasyon yönetimi ile uygulamanın farklı ortamlarda (örneğin geliştirme, test, üretim) düzgün çalışmasını ve kullanıcıların özelleştirilmiş ayarlarla uygulamayı kolayca kullanabilmesini sağlarız. Bu yaklaşım, uygulama yapılandırmasını değiştirerek farklı kullanıcı gruplarına özgü özellikler sunmamıza ve uygulamanın performansını artırmamıza olanak tanır. Son olarak, konfigürasyon yönetimi ile uygulama yapılandırmasında oluşan hataların yönetimi ve geri alınması daha kolay olur, bu da değişiklikleri takip ederek hataların önceden engellenmesine yardımcı olur.

Faydaları ve Kullanım Amaçları

Projelerin konfigürasyon ayarlarının tek bir noktadan yapılabilmesini sağlayan bir bulut yazılımıdır. Projeler için konfigürasyon ayarlarının oluşturulması, güncellenmesi, ilgili ayarların, şablonların ve taslakların projeler arasında aktarımı , versiyonlarının yönetimi ve kullanıcı yönetimine olanak sunar.

Terimler Sözlüğü

Bu kısımda Configuration Management’da karşılaşacağınız terimler, açıklamaları ve ilgili notlar mevcuttur:

  1. Design: Tasarım kısmı. Bu kısımda Cluster ve konfigürasyonlar için şablonlar oluşturulur. Bu kısımda verilerin nasıl özelliklere sahip olacağı ve nasıl doldurulması gerektiği belirlenir.

  2. Runtime (Çalışma Ortamı): Design modülünde şablonları kullanarak bu ortamda parametrelerin değer atamalarının yapılacağı formları ve nesneleri oluşturarak kullanmakta olduğumuz modüldür.

  3. User Management (Kullanıcı Yönetimi): Kullanıcılara yönelik ekleme, silme ve güncelleme ve yetkilendirme işlemlerinin yapılabildiği kullanıcı arayüzünün adıdır.

  4. Cluster: Bir veya daha fazla uygulama ve projenin bir arada üzerinde çalıştığı cihaz ve ortamlar kümesini temsil eder.

  5. Tenant: İlgili clusterda konaklayan proje veya uygulamayı temsil eden kavramdır.

  6. Environment: Bulunduğu Tenanttaki çevresel değişkenler ve bunun ile ilgili ayarları tutmaya yarayan ortamdır. Örneğin : “development, stage, portal ve product” vb. örnekler verilebilir.

  7. System File: Clusterın kendi ayarlarını barındıran ve kendiliğinden oluşan bir dosyadır. İçeriği güncellenip ayarlanabilir.

  1. Config File: Bulunduğu projenin konfigürasyon ayarlarıdır. Tasarım tarafında oluşturulan şablonların seçilmesiyle oluşturulur ve gerekli kısımlar doldurularak kullanılır.

  2. Sub Config: Config File’ın bir alt kırılımında bulunan ve konfigürasyon ayarları içeren dosyadır. Aynı ayarları içerecek şekilde oluşur ve ayarlar değiştirilerek kullanılabilir.

  3. Cluster Template (Cluster Şablonu): Cluster’ın istenildiği gibi çalışmasını sağlayacak ayarlarının belirtildiği şablonlardır.

  4. Config Template: Configuration file’ların şablonlarıdır. Bir uygulamanın veya projenin konfigürasyon ayarları için kullanılacak şablon türüdür.

  5. Section File: Config dosyalasının parametreleri görüntüleyebildiğimiz config dosyalarının alt birimleri olan dosyalardır. Bunlar genelde form şeklinde gözükmektedir.

  6. Section Template: Config dosyaların Sectionlarını oluşturmak için kullanılan şablon türüdür.

  7. Draft (Taslak): Config dosyalarının, üzerinde çalışma yapılmak istenmesi durumunda oluşturulan config taslak halidir. Draft üzerinde yapılan değişiklikler daha sonrasında config dosyasının kendisine yayınlanır.

  8. Minor: Yayınlanmak istenen değişikliğin küçük olduğunu ifade eden kavramdır.

  9. Major: Yayınlanmak istenen değişikliğin büyük veya köklü bir değişiklik olduğunu ifade eden kavramdır.

  10. Parameter: İlgili elemanın, nesnenin veya dosyanın yapı elemanlarını temsil eder. Örneğin bir Section dosyasının içerisinde yer alan bir component örneğin TextBox , bu section dosyasının parametresidir.

Kullanıcı Arayüzü

Genel Bakış

Configuration Management’da 3 arayüz mevcuttur.

  1. Design Arayüzü

Design arayüzünde ihtiyacınız olan şablonları oluşturabilirsiniz.

  1. Runtime Arayüzü

Design modülünde şablonları kullanarak bu ortamda parametrelerin değer atamalarının yapılacağı formları ve nesneleri oluşturarak kullanmakta olduğumuz modüldür.

  1. User Management Arayüzü

Menüler ve Kontroller

  1. Design Modülü Menüsü

Design Arayüzündeki Templates menüsünden ihtiyacınız olan şablonları oluşturabilirsiniz.

  1. Runtime Modülü Menüsü

Runtime modülü menüsünden Cluster, Tenant , Config ve Draft oluşturabilir, düzenleyebilir , oluşturduğunuz draftları mevcut configlere yayınlayabilirsiniz.

Configuration Management Temel Özellikler

1. Kullanıcı Giriş İşlemi

Uygulamaya giriş sağlamak için size sağlanan giriş adresine web tarayıcınız ile ulaşınız. Kullanıcı adı ve şifreyle giriş sağlayınız.

2. Cluster Şablonu Oluşturma

Clusters’ın sağ tarafında beliren + işaretine tıklayınız ve sonrasında sırayla şu adımları gerçekleştiriniz.

Şablonunuzu ilk kez açtığınızda üstteki görseldeki gibi örnek bir şablon içeriği ile karşılaşacaksınız. Burada isteğine göre özellikleri güncelleyebilirsiniz ve yeni parametreler ekleyebilirsiniz.

Configuration Şablonu Ekleme

Bunda da Clusterda uyguladığımız tüm işlemlerin benzerini uygulamaktayız. Configurations alanından yeni nesnenizi oluşturup benzer süreçleri yönetebilirsiniz. Configurationın alt birimi olan Sectionlar da oluşturulan config yanından ikona basarak oluşturmanız gerekmektedir. Section nesnenizi düzenledikten sonra Runtime modülünde artık şablonlarımızı kullanabiliriz.