Karne - Gösterge İlişkisi Tanımlama
Bilgi
İlgili konu başlığına sağ tarafta bulunan navigasyon yardımıyla hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Performans Yönetimde Karne -Gösterge İlişkisi Tanımlama Kullanıcı Yardım Dokümanı
1.Sistem Tanımları
Ensemble Süreç Yönetiminde sistem tanımlarının yapıldığı kısımdır. Sistem Tanımları kısmında Performans yönetimden Score kard menüsünde Karne tanımlama işleminin yapıldığı menüdür. Skor kard menüsünde karne tanımlama işlemi yapıldıktan sonra sistemde tanımlı Gösterge ölçüm yeri ilişki olan göstergelerle karne gösterge ilişkisi kurulur. Gösterge Karne ilişkisinin yapılması için öncelikle Performans yönetiminde menülerinde altyapı tanımlarının ilk olarak oluşturulması gerekmektedir. Bu menüler Model tanımlama, Element Tipi Tanımlama, Element Tanımlama, Birim Tanımlama, Dönem Tanımlama, Dönem Kırılım, Birim Tanımlama, Değerlendirme Metodu, Aralık ailesi, Ölçüm yeri tipi, Ölçüm yeri ve Skor kart tanımlama menüleridir. Bu gibi tanımlamalar yapıldıktan sonra Performans yönetiminde gösterge ölçüm yeri ilişkisi kurulan göstergelerle Skor kart menüsünde Gösterge Karne ilişkisi kurulma işlemi gerçekleştirilir. Element tanımlama menüsünde sistemde tanımlı karnelerle Gösterge-Karne ilişkisi kurulur. İki yöntem kullanılarak Performans yönetimde Gösterge-Karne ilişkisi kurulmaktadır.
1.1.Performans Yönetimi
Ensemble Balanced Scorecard Bimser Çözüm tarafından kurumsal karne ve Performans yönetimi amacıyla geliştirilmiş kurumun perspektiflerini, göstergelerinin ölçülmesi, raporlanmasını sağlayan veri tabanlı bir uygulamadır. Performans yönetiminde ağırlıklı bir karneleme yönetimi yoktur. Performans yönetimi tamamıyla süreç KPI’larının takip edildiği bir uygulamadır. Performans Yönetiminde Balanced Scorecard mantığında yaklaşım söz konusu olmuyordur. Süreçlerimiz ölçebilmemiz için Süreçler ilgili KPI’ların takibi yapılmaktadır. Blanced Scorecard ‘da bakıldığında bir karne mantığı bulunmaktadır. Kişilerin, departmanların veya kurumun karnesini en üst noktada yakalanabiliniyor. Balanced Scorecard karnelerle yönetimin söz konusu olduğu bir uygulamadır.
1.1.1.Model Tanımlama
Model Tanımları, BSC uygulamasında tanımlanması zorunlu olan ögelerden biridir. Modeller, uygulamada yer alan elementlerin ve karnelerin bağlı bulunduğu yapılardır. Farklı modeller tanımlanarak farklı bakış açılarıyla ve stratejik planlarla uyumlu karneler oluşturup raporlanabilmektedir. Karne bazında, Süreç bazında veya bazı özel proje bazlı Modellerin tanımlama işlemi Model tanımlama menüsünde yapılır.
Sistem Tanımları>Peformans Yönetimi>Model Menüsü tıklanılır.
Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
:Yeni Model tanımlamak için kullanılan butondur.
Düzenle:Tanımlı olan Modeli düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Model Düzenleme penceresi açılır. Modelle ilgili gerekli düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Modelin özellikleri değiştirilebilir.
Kopyala:Tanımlı olan Modeli kopyalamak için kullanılan butondur.
Yeni bir Model Tanımlamak için;
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Model>Yeni Model botunu tıklanır.
Yeni Model penceresinde bulunan alanlar;
Adı: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Başlangıç Tarihi: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelin Başlangıç Tarihi bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Bitiş Tarihi: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelin Bitiş Tarihi bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Değerlerimiz: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelin Değerleri bilgisinin girildiği alandır.
Vizyon: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelin gelecekteki hedefleri bilgisinin girildiği alandır.
Misyon: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelinin kurulma amacı bilgisinin girildiği alandır.
Açıklama: Kurum/Firma/Topluluk için Tanımlanan Modelin Açıklama bilgisinin girildiği alandır.
Sadece Okunabilir: Aktif olarak işaretlenen model içerisinde veri girişi vb. işlem yapılamamasını sağlar.
Gösterge Bazlı Veri Giriş Ekranı Kullan: Aktif olarak işaretlenen model içerisinde veri giriş ekranında önce ölçüm yeri seçilerek, ölçüm yeri bazında elementlere veri girişi yapılması yerine, elementi seçerek, ilgili ölçüm yerleri için veri girişi yapılmasını sağlar.
Yeni Model penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Yeni Model kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Model tanımlama işlemi bittikten sonra element tanımlama da ekstra kullanılan ve zorunlu olmayan gösterge tipi tanımlama işlemi yapılacaktır.
1.1.2.Gösterge Tipi
Gösterge Tipi Tanımları, BSC uygulamasında tanımlaması zorunlu olmayan ögelerden biridir. Göstergeleri sembol ve ikon bazında kategorize etmek için kullanılmaktadır. Farklı gösterge tipleri oluşturarak aynı element tipine sahip göstergeleri birbirinden ayrıştırabilirsiniz. Gösterge tipleri olarak etkililik, verimlilik, ve uyarlanabilir literatürdeki yaklaşımına örnek verebiliriz. Gösterge tipi tanımlamak zorunlu değildir. Gösterge tipi bazında göstergelerin ayrılması söz konusu olduğunda Gösterge tipi tanımlamak gerekir. Element tanımlamada ekstra kullanılan bir özelliktir
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Gösterge Tipi Menüsü tıklanılır.
Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
:Yeni Gösterge Tipi tanımlamak için kullanılan butondur.
Düzenle:Tanımlı olan Yeni Gösterge Tipini düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Gösterge Tipi Düzenleme penceresi açılır. Gösterge Tipi ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Gösterge Tipinin özellikleri değiştirilebilir.
Yeni bir Gösterge Tipi Tanımlamak için;
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Gösterge Tipi >Yeni Gösterge tipi butonu tıklanılır.
Yeni Gösterge Tipi penceresinde bulunan alanlar;
Adı: Tanımlanan Yeni Gösterge Tipinin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Görsel: Tanımlanan Yeni Gösterge Tipinin Görsel bilgisinin sistemde tanımlı olan seçenek listesinde seçilebildiği zorunlu alandır.
Yeni Gösterge Tipi penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Yeni Gösterge Tipi kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Gösterge Tanımlama işlemi bittikten sonra uygulama içerisinde tanımlanan göstergelerin ölçülmesinde kullanılacak birimleri tanımlama işlemi yapılacaktır.
1.1.3.Birim Tanımlama
Uygulama içerisinde tanımlanan göstergelerin ölçümlenmesinde kullanılacak olan birimlerin tanımlandığı ekrandır. KPI’larda bulunan birimler KPI’larımızı ölçdüğümüz birimlerdir. Her bir KPI içinde bir ölçü birimi atamamız gerekir. KPI’larımızı yüzde, puan, adam/Saat, TL birimi ile ölçülebiliyor.
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Birim Menüsü tıklanılır.
Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
:Yeni Birim tanımlamak için kullanılan butondur.
Düzenle:Tanımlı olan Birimi düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Birim Düzenleme penceresi açılır. Tanımlı olan Birim ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Birimin özellikleri değiştirilebilir.
Yeni bir Birim Tanımlamak için;
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Birim>Yeni Birim butonu tıklanır.
Yeni Birim penceresinde bulunan alanlar;
Adı: Tanımlanan Birimin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Sembol: Tanımlanan Birimin Sembolünün bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Grup Sembolü: Tanımlanan Birimi kullanarak girilen değerlerde binlik karakterler arası kullanılacak ayraçtır. Ör. 1.250.000 TL bu örnekte grup sembolü “.” Nokta işaretidir.
Açıklama: Tanımlanan Birimin Açıklama bilgisinin girildiği alandır.
Ondalık Sembolü: Tanımlanan Birimi kullanarak girilen değerlerde ondalık kesir kısmını ayıracak ayraçtır. Ör. 1.250.000,50 TL bu örnekte ondalık sembolü “,” Virgül işaretidir.
Ondalık Uzunluğu: Tanımlanan Birimin Ondalık Uzunluğu (virgülden sonra basamak sayısı) bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Tarih Tipi: Tanımlanan Birimin Tarih Tipi bilgisinin durumun Aktif veya Pasif seçeneklerinde seçilebildiği alandır.
Sembol Başta: Tanımlanan birimin sembolünün ekrandaki gösterimlerde değerden önce gelmesini sağlar. Ör. 1.500 TL yerine TL 1.500 gibi
Yeni Birim penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Birim Tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Birim tanımlama işlemi bittikten sonra göstergeleri ölçümlerken ilgili göstergelerin ölçüm periyotlarını tanımladığımız dönem kırılımlarının tanımlaması işlemi yapılacaktır.
1.1.4.Dönem Kırımları
Göstergeleri ölçümlerken ilgili göstergelerin ölçüm periyotlarını tanımlamamız gerekmektedir. Göstergeler haftalık, aylık, çeyrek yıllık, yarıyıllık gibi dönemlerde ölçülebilir. Dönemleri tanımlarken (Dönem tanımlama başlığı altında) ilgili dönem tipinin tanımlandığı alandır. Burada yapılan tanımlamalar gösterge ölçüm periyotlarının belirlenmesinde kullanılacaktır. KPI’larıza veri girişi yaparken hangi dönemleri baz alıp, o dönemlere veri girişin yapılacağı dönemler tanımlama işlemi yapılmaktadır. Ensemble’da Göstergelerde günlük ve haftalık dönem kırılımı önerilmiyor. Ensemble’da en küçük dönem kırılımı olarak Ay dönem kırılımı olarak kullanılması uygun görülüyor. Minimum Ay seviyesine kadar veri girişi yapmak için Dönem Kırılımı olarak Ay tanımlayabiliriz. Dönem Kırılımları menüsünde veri girişi yapacağımız dönemleri hiyerarşik olarak tanımlıyoruz.
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Dönem Kırımları menüsü tıklanılır.
Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
:Yeni Dönem Kırılımı tanımlamak için kullanılan butondur.
Düzenle:Tanımlı olan Dönem Kırılımı düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Dönem Kırılımı penceresi açılır. Tanımlı olan Dönem Kırılımı ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Dönem Kırılımının özellikleri değiştirilebilir.
Sil:Tanımlı olan Dönem Kırılımını silerek sistemden kaldırmak için kullanılan butondur.
Yeni bir Dönem Kırılımı Tanımlamak için;
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Dönem Kırımları >Yeni Dönem Kırılımı butonu tıklanır.
Dönem Kırılımları penceresinde bulunan alanlar;
Adı: Tanımlanan Dönem Kırılımının Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Üst Dönem Kırılımı: Tanımlanan dönem kırılımı, hiyerarşide bulunan başka bir dönem kırılımının altında yer alıyorsa, listeden bu dönemin yerinin seçileceği alandır.
Dönem Tipi: Tanımlanan Dönem Kırılımının tipi bilgisinin seçilebildiği zorunlu alandır.
Sistem Adı: Tanımlanan Dönem Kırılımının eğer raporda farklı şekilde isimlendirilmesi için kullanılan zorunlu alandır.
Dönem Uzunluğu: Tanımlanan Dönem Kırılımının gün bazında uzunluğunun tanımlandığı zorunlu alandır.
Dönem kırılımı Yıllık tanımlanır.
Dönem Kırılımı Yarı yıl tanımlanır.
Dönem Kırılımı Çeyrek yıl tanımlanır.
Dönem Kırılımı Ay tanımlanır.
Dönem Kırılımları penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Yeni Dönem Kırılımları tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir. Dönem kırımları tanımlama işleminde sonra gösterge değerlendirme periyotları olan dönemleri tanımlama işlemi gerçekleştirilecektir.
1.1.5.Dönem Tanımlama
Gösterge değerlendirme periyotlarının tanımlandığı alandır. Dönem tanımlamalarında göstergelerin ölçüm periyodu belirlenerek hem veri analizlerinde hem de kullanıcı işlemlerinde kullanılacaktır. Veri kullanıcılar tarafından giriliyorsa kullanıcılara veri giriş tarihlerinde göstergenin görev olarak düşmesi, hatırlatmaların yapılması, raporlamalarda Dönemleri baz alacaktır. Dönem tanımlama menüsünde Dönemleri oluşturarak Takvimi oluşturuyoruz. Dönemler aslında yıllık bazlı takip ettiğimiz takvim olarak düşünebiliriz.
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Dönem menüsü tıklanılır.
Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
:Yeni Dönem tanımlamak için kullanılan butondur.
Tanımlı Dönem üzerinde sağ tıklayarak açılan menü;
Ekle: Hiyerarşide altına yeni bir Dönemin eklendiği seçenektir.
Düzenle: Tanımlı olan Dönemi düzenlemek için kullanılan seçenektir. Bu seçenek tıklanıldığında Dönem Düzenle penceresi açılır. Tanımlı olan Dönem ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Dönemin özellikleri değiştirilebilir.
Sil: Tanımlı olan Dönemi silerek sistemden kaldırmak için kullanılan seçenektir.
Dönemleri Oluştur: Seçili Dönemin Kriterleri belirlenerek otomatik olarak Dönemlerin oluşturulmasını sağlayan seçenektir.
Dönem Kilitle:Seçili Dönemin, Döneme bağlı olan tüm kırılımlarına veri girişinin engellendiği seçenektir.
Dönem Kilidi Aç: Veri girişi engellenen göstergenin tekrar veri girişine açılmasını sağlayan seçenektir.
Yeni bir Dönem Tanımlamak için;
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Dönem >Yeni Dönem butonu tıklanır.
Yeni Dönem penceresinde bulunan alanlar;
Adı: Dönem hiyerarşisinde gösterilmesi istenen Adın bilgisinin tanımlanacağı zorunlu alandır.
Tam Adı: Tanımlanan Dönemin Tam Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Dönem Kırılımı: Tanımlanan Dönemin sistemde tanımlı olan Dönem Kırılımı listesinden seçilebildiği alandır.
Bağlı Olduğu Dönem: Tanımlanan Dönemin hiyerarşide bulunan başka bir dönemim altında yer alıyorsa, listeden bu dönemin seçileceği alandır.
Başlangıç Tarihi: Tanımlanan Dönemin Başlangıç Tarihinin bilgisinin seçilebileceği zorunlu alandır.
Bitiş Tarihi: Tanımlanan Dönemin Bitiş Tarihi bilgisinin seçilebildiği zorunlu alandır.
Veri Başlangıç Tarihi: Tanımlanan Dönemin Veri Giriş Tarihinin hangi tarihte başlayacağı bilgisinin seçilebildiği zorunlu alandır.
Veri Bitiş Tarihi: Tanımlanan Dönemin Veri Giriş Tarihinin hangi tarihte biteceğinin bilgisinin seçilebildiği zorunlu alandır.
Yeni Dönem penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Yeni Dönem tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Dönem oluştur seçeneği ile dönemler otomatik olarak oluşturulur.
Dönem oluştur penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Dönem Oluştur kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Dönem Tanımlama ve Dönem oluştur işlemi bittikten sonra ölçüm yerlerinin gruplandırmada kullanılan ölçüm yeri tipi tanımlama işlemi yapılacaktır.
1.1.6.Ölçüm Yeri Tipi
Tanımlanan Ölçüm yerleri için tiplerinin tanımlandığı kısımdır. Ölçüm yerlerini gruplandırma işlemi için kullanılmaktadır. Genellikle şirket, iş yeri, tesis, fabrika, departman, pozisyon, personel gibi tanımlar yapılmaktadır.
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Ölçüm Yeri Tipi Menüsü tıklanılır.
Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
:Yeni Ölçüm Yeri Tipi tanımlamak için kullanılan butondur.
Düzenle:Tanımlı olan Ölçüm Yeri Tipini düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Ölçüm Yeri Tipi Düzenleme penceresi açılır. Tanımlı olan Ölçüm Yeri Tipi ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Ölçüm Yerinin özellikleri değiştirilebilir.
Yeni bir Yeni Ölçüm Yeri Tipi Tanımlamak için;
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Ölçüm Yeri Tipi>Yeni Ölçüm Yeri Tipi butonuna tıklanır.
Yeni Ölçüm Yeri Tipi penceresinde bulunan alanlar;
Adı: Tanımlanan Ölçüm Yeri Tipinin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Ölçüm Yeri Tanımlamada Ölçüm Yerlerini Otomatik oluşturulması için gereken alanlardır.
Boyutları Oluştur: İlgili ölçüm yeri tipine göre tanımlanacak ölçüm yerlerinin (departman, iş yeri, personel vb.) QDMS veri tabanından tek seferlik manuel olarak topluca çekilmesini sağlayan özelliktir. Referans Kolonu, Tanım Kolonu, Sembol Kolonu, Bulma Yöntemi gibi alanların doldurulması için Bimser Destek Bölümünden destek alınmalıdır
Ölçüm yeri tipi tanımlama işlemi bittikten sonra göstergeler ile ilişkilendireceğimiz ölçüm yerlerin tanımlama işlemi yapılacaktır.
1.1.7.Ölçüm Yeri Tanımlama
Tanımlanan gösterge birden fazla noktada / boyutta ölçülüyorsa ölçüm yerlerinin tanımlanması gerekmektedir. Göstergeler tanımlanan ölçüm yerleri ile ilişkilendirilerek verilerin birden fazla boyutta izlenmesi sağlanabilir. Element Tanımlama menüsünde gösterge ile ölçüm yeri ilişkilendirilerek veri girişi menüsünde veri giriş işlemi yapılır. Örneğin; bir satış göstergesi hem bireysel karnede hem de departman karnesinde kullanılabilir. Bu göstergenin 2 Ölçüm yeri ile de ilişkisinin kurulması gerekmektedir.
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Ölçüm Yeri Menüsü tıklanılır.
Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
:Yeni Ölçüm Yeri tanımlamak için kullanılan butondur.
Düzenle:Tanımlı olan Ölçüm Yeri düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Ölçüm Yeri Düzenleme penceresi açılır. Tanımlı olan Ölçüm Yeri ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Ölçüm Yerinin özellikleri değiştirilebilir.
Kopyala: Tanımlı olan Ölçüm Yerini kopyalama işlemi için kullanılan butondur.
Yeni bir Yeni Ölçüm Yeri Tanımlamak için;
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Ölçüm Yeri >Yeni Ölçüm Yeri butonu tıklanır.
Yeni Ölçüm Yeri penceresinde bulunan alanlar;
Sembol: Tanımlanan Ölçüm Yerinin Sembol bilgisinin girildiği zorunlu alandır. Bu alanda sadece İngilizce karakter, rakam veya _ bulunabilir. Eğer QDMS sistemindeki departman gibi tanımlar kullanılıyorsa oradaki kodları kullanmak faydalı olacaktır. Ör:Test Symbol
Adı: Tanımlanan Ölçüm Yerinin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Ölçüm Yeri Tipleri: Tanımlanan Ölçüm Yerinin Ölçüm Yeri Tipleri bilgisinin sistemde tanımlı olan Ölçüm Yeri Tipleri listesinden seçilebildiği zorunlu alandır.
Üst Ölçüm Yeri: Tanımlanan Ölçüm Yerinin Üst Ölçüm Yeri bilgisinin sistemde tanımlı olan Üst Ölçüm Yeri listesinden seçilebildiği alandır. Tanımlanan ölçüm yeri, hiyerarşide bulunan başka bir ölçüm yerinin altında yer alıyorsa, listeden bu ölçüm yerinin seçileceği alandır.
Sahibi: Tanımlanan Ölçüm Yerinin Sahibi bilgisinin sistemde tanımlı olan Kullanıcılar, Pozisyon veya Kullanıcı Grupları listesinden seçilebildiği alandır.
Veri Sorumlusu: Tanımlanan Ölçüm Yerinin Veri Sorumlusu bilgisinin sistemde tanımlı olan Kullanıcılar, Pozisyon veya Kullanıcı Grupları listesinden seçilebildiği alandır.
Gösterge Özet Tablosunda Gösterilsin: Karne görüntüleme ekranında yer alan gösterge özet tablosu adındaki görselde, bu ölçüm yerine ait verilerin istenip istenmediği ayarlanır.
Yeni Ölçüm Yeri penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Ölçüm yeri tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Veri Girişi yapılacak Ölçüm Yerinin Alt kırımlı ölçüm yerleri tanımlanır.
1.1.8.Element Tipi
Uygulamada kullanılacak olan metedolojiye göre tanımlanacak element tiplerinin belirlendiği menüdür. Klasik Balanced Scorecard yaklaşımında “PerspektifStratejik HedefGösterge” şeklinde bir yapı kurgularken bazı kurumlarda daha farklı element tip hiyerarşisi oluşturulabilmektedir, uygulama bu noktada esneklik taşımaktadır. Element tipi tanımlaması yapılmadan element tanımlamaları mümkün olmadığından bu yapının doğru bir şekilde kurgulanması oldukça önemlidir. Bu kurguyu yaparken, üzerinden hesaplama ( matematiksel işlem ) yapılacak element tipinin ağırlık elementi olarak seçilmesi önemlidir.(Alt kırılım olarak tanımlanan KPI, Gösterge gibi element tipleri ağırlık elementi seçilir.) Ayrıca bu tanımladığımız hiyerarşik yapı element tanımlama menüsünde karşımıza butonlar olarak gelecektir. KPI’larımızın hiyerarşik olarak nasıl sıralandırılacağının belirlendiği kısımdır.
Sistem Tanımları> Performans Yönetimi >Element Tipi menüsü tıklanılır.
Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
:Yeni Element Tipi tanımlamak için kullanılan butondur.
Yeni bir Element Tipi Tanımlamak için;
Sistem Tanımları/Performans Yönetimi/Element Tipi /Yeni Element Tipi butonu tıklanır.
Yeni Element Tipi penceresinde bulunan alanlar;
Adı: Tanımlanan Yeni Element Tipinin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır. (Perspektif, Hedef, KPI, Gösterge, Ölçüt, Hedef Parametresi vb.)
Açıklama: Tanımlanan Yeni Element Tipiyle ilgili detay bir bilgi verilmek istenirse doldurulabilir. Bu bilgi bu ekran dışında bir yerde gözükmeyecektir.
Element Sembol Şablonu: Tanımlanan element tipi seçilerek tanımlanacak olan elementin sembolünün (kod) otomatik verilmesi istendiğinde kullanılır. Ör. olarak KPI adında bir element tipindeki tüm elementler için KPI_### gibi bir şablon girilebilir. Burada # işareti sayacın değişken olması için yazılır. Element Sayaç Şablonuna 1 yazıldığı durumda, sistem element kodlarını KPI_001, KPI_002 şeklinde otomatik verecektir.
Üst Element Tipi: Tanımlanan Yeni Element Tipinin Üst Element Tipi bilgisinin sistemde tanımlı olan Üst Element Tipi seçeneklerinde seçilebildiği alandır. Element tipi, hiyerarşide başka bir element tipinin altında yer alabilmektedir. Ör: Stratejik Hedef, Perspektif’in altında yer alır, burada üst element tipi olarak perspektif seçilir. Eğer hiyerarşide üzerinde bir element tipi olmayacaksa bu alan boş bırakılır.
İlişkili Element Tipi: Ensemble ve QDMS’in ortak modülü olan Stratejik Planlama modülünün var olduğu durumda, BSC’nin kullanıldığı bir modeldeki element tipiyle, Stratejik planlamanın kullanıldığı bir modeldeki element tipinin arasındaki ilişkiyi kurmak için kullanılır.
Modeller: Tanımlanan Yeni Element Tipinin Modeller bilgisinin sistemde tanımlı olan Modellerden seçilebildiği alandır.
Yeni Element Tipi penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Yeni Element Tipi tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Departman element tipinin alt kırılımlı bir element tipi tanımlanır. Yeni Element tipi penceresinde Alt kırılım oluşturmak için Üst Element tipi alanında sistemde tanımlı Element tipi listesinde Üst element tipi seçilerek oluşturulur. Örnekteki Departman Element tipinin alt kırılımları Gösterge Element tipi tanımlanır.
Departman bağlı gösterge element oluşturuluyor. Üst elementi departman olarak seçiyoruz ki Departmanların göstergesi ile ilişkilendiriyoruz. Önemli bir nokta bulunmaktadır hesaplanacak element tipini ağırlık element olarak seçilmelidir. En alt kırımdaki element tipi ağırlık elementi seçilmelidir.
Bu element Tiplerini Sistem tanımlarında Element Tanımlama işlemi yaparken buton olarak kullanılarak element tanımlama işlemi yapılacaktır. Element tipi tanımlama işleminde sonra Element tanımlama menüsüne geçilecektir.
1.1.9.Element Tanımlama
Uygulamada kullanılacak metodolojiye bağlı olarak; performans değerlendirme sisteminin tüm öğelerinin (Gösterge, Stratejik Hedef, Perspektif vb.) tanımlandığı kısımdır. Tüm tanımlamalar aynı sayfada yapılmakta olup Element türüne göre farklı özellikler kazanmaktadır.
Element tipinde tanımlanan Element tiplere Element tanımlama menüsünde buton olarak karşımıza çıkacaktır. Bu butonlar BSC Modelinde bir perspektif oluşturuken Departman ve Gösterge, butonlarıyla bir element tanımladığımda bu hiyerarşik kırılımda Element havuzunda görüntüleyecektir.
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi >Element Tanımlama menüsü tıklanılır.
Element tipinde tanımlamada Model olarak BSC seçtiğimiz modelde Element Tanımlama ekranında Element tipi olarak tanımladığımız Departman ve Gösterge butonları yer almaktadır.
Element tipi tanımlama işleminde Element Tanımlamada kullanılacak buton görüntüleme işleminde sonra Aralık Ailesi Tanımlama işlemi yapılacaktır.
1.1.10.Aralık Ailesi
Aralık aileleri, değerlendirme metotları tanımlanırken belirlenecek olan aralıklarda ( ör: İyi, Kötü vb. ) bu aralığın ifade ettiği statüyü gösteren tanımlardır. İyi, kötü gibi dönemsel aralıklarda kullanılan isimler bir Ensemble sisteminde her değerlendirme metodunda farklı olabilir ancak Aralık ailesi bilgisi tektir. Genellikle Başarılı, Başarısız ve İyileştirmeye Açık şeklinde 3lü tanım yapılır. Değ. Metodu tanımlanırken de hangi dönemsel aralığın hangi aralık ailesine denk geldiği seçilir. Aralık aileride Değerlendirme Metotlarını oluştururken kullanılan yöntemlerdendir. Raporlarda kullanılmaktadır. Örneğin 2 dönem başarısız olan KPI’lar raporu alındığında bu aralık ailesi kullanılabilir. Aralık Ailesi de aslında rakamsal ifadelerin karşılığı olan terimleri ifade etmektedir. Tanımlanan KPI’nın rakamsal karşılığı Başarılı mı, Başarısız mı veya İyileşmeye açık şeklinde olduğunun tanımlamalarının yapıldığı menüdür. 2 dönem Başarısız olan KPI’lar için Otomatik Döf aç veya Otomatik Aksiyon aç seçenekleri de bu menü yardımıyla kullanabiliriz.
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Aralık Ailesi menüsü tıklanılır.
Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
:Yeni Aralık Ailesi tanımlamak için kullanılan butondur.
Düzenle:Tanımlı olan Aralık Ailesini düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Aralık Ailesi Düzenleme penceresi açılır. Tanımlı olan Aralık Ailesi ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Aralık Ailesi özellikleri değiştirilebilir.
Yeni bir Aralık Ailesi Tanımlamak için;
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Aralık Ailesi >Yeni Aralık Ailesi butonu tıklanır.
Başarılı Aralık Ailesi Tanımlama:
Yeni Aralık Ailesi penceresinde bulunan alanlar;
Adı: Aralık Ailesinin Adı bilgisinin girildiği alandır.
Yeni Aralık Ailesi penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Yeni Aralık Ailesi tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir. Diğer aralık Ailesi tanımlama işlemleri yapılır.
İyileşmeye Açık Aralık Ailesi Tanımlama:
Başarısız Aralık Ailesi Tanımlama:
Aralık ailesi ile ilgili tanımlamalar yapıldıktan sonra Değerlendirme Metodları kısmına giriş yapılır.
1.1.11.Değerlendirme Metodu
Ensemble Performans yönetimde en önemli menülerindedir. Sistemde yapılacak bütün hesaplamalar için doğru kurgu yapılması gereken kısımdır.
Bu menü üzerinden yapılacak tanımlar temelde 3’e ayrılmaktadır.
Değerlendirme Metodu Tanımlama:
Her kurum / şirket kendisine özel, kendi performans yönetimi yaklaşımına göre değerlendirme yöntemlerini kurgulayabilir. Genel olarak kullanılan yaklaşımlar şöyledir:
- Artan Metotlar: Göstergelerin dönemsel gerçekleşen değerlerinin, dönemsel hedef değerlerine göre fazla olması gerekip de fazlalaştıkça problem olmadığı durumda kullanılan metotlardır. Ör. Artan 2 Seviye, Artan 3 Seviye, Artan 4 Seviye, Artan 5 Seviye gibi. Ayrıca gösterge olarak da Satış Tutarı, Karlılık, Ortalama Eğitim Saati gibi örnekler verilebilir.
- Azalan Metotlar: Göstergelerin dönemsel gerçekleşen değerlerinin, dönemsel hedef değerlerine göre az olması gerekip de azaldıkça problem olmadığı durumda ise azalan metotlar uygulanabilir. Ör. Azalan 2 Seviye, Azalan 3 Seviye, Azalan 4 Seviye, Azalan 5 Seviye gibi. Ayrıca gösterge olarak da Maliyet, Personel Değişim Oranı, İş Kazası Sayısı gibi örnekler verilebilir.
- Dengeleme Metotları: Göstergelerin dönemsel gerçekleşen değerlerinin, dönemsel hedef değerlerine göre artmasının iyi olduğu halde, belirli bir değeri geçtikçe artmasının kötüleşmesi ya da azalmasının iyi olduğu durumda belirli bir değerin altına düştükçe azalmasının kötüleştiği durumlarda dengeleme metotları kurgulanmalıdır. Ör. Dengeleme 2 Seviye, Dengeleme 3 Seviye, Dengeleme 4 Seviye, Dengeleme 5 Seviye gibi
- Veri Metodu: Dönemsel olarak sadece gerçekleşme değerlerinin takibinin yapılacağı ya da sadece gerçekleşen değerlerinin başka göstergelerin hesap formülünde kullanılacağı ancak hedef takibi yapılmayacak olan göstergeler için tanımlanacak metot tipidir.
Seri Tanımlama:
Herhangi bir gösterge (element) için dönemsel olarak giriş yapılması, sistemin hesaplanması ya da başka bir sistemden veri çekilmesi istenen kavramdır. Bir dönemde genellikle Gerçekleşen, Hedef, Kümülatif (YTD) Gerçekleşen, Kümülatif (YTD) Hedef, Limit, Alarm, Puan vb. Tanımlama işlemlerinin nasıl yapıldığı aşağıdaki kısımlarda yer almaktadır. Oluşturulan serilere formül girilebilmekte ve bu formülün otomatik olarak tüm göstergelere uygulanabilmesi sağlanmaktadır.
Dönemsel Aralık Tanımlama:
Dönemsel gerçekleşen verisinin değerlendirme metodunun türüne göre, hedef, limit vb. seriler arasında düştüğü aralığa göre çıkan metinsel sonuçların tanımlandığı kısımdır. Buradaki tanımlar çoğunlukla; “Mükemmel”, “Çok İyi”, ”İyi”, ”Orta”, ”Kötü”, ”Çok Kötü”, “Beklenenin Altında”, “A”, “B”, “C”, “D”, “E” şeklinde başarı ifade eden tanımlardır.
Aşağıdaki görselde örnek teşkil edecek şekilde değerlendirme metotlarında, hangi dönemsel aralıkların tanımlandığı ve aralıkları hangi limitlerin böldüğünü görebilirsiniz.
2 AŞAMALI ARTAN | Ör. Veri - ciro | Formüllü Limit Değeri | 2 AŞAMALI AZALAN | Ör. Veri - maliyet | Formüllü Limit Değeri | |
---|---|---|---|---|---|---|
İYİ | 10mTL ve üstü | KÖTÜ | 10mTL üstü | |||
HEDEF | 10mTL | 10 | HEDEF | 10mTL | 10 | |
KÖTÜ | 10mTL altı | İYİ | 10mTL ve altı | |||
3 AŞAMALI ARTAN | Ör. Veri - ciro | Formüllü Limit Değeri | 3 AŞAMALI AZALAN | Ör. Veri - maliyet | Formüllü Limit Değeri | |
İYİ | 10mTL ve üstü | KÖTÜ | 12mTL ve üstü | |||
HEDEF | 10mTL | 10 | LİMİT1 | 12mTL | 12 | |
ORTA | 8-10mTL arası | ORTA | 10-12mTL arası | |||
LİMİT1 | 8mTL | 8 | HEDEF | 10mTL | 10 | |
KÖTÜ | 8mTL altı | İYİ | 10mTL altı | |||
4 AŞAMALI ARTAN | Ör. Veri - ciro | Formüllü Limit Değeri | 4 AŞAMALI AZALAN | Ör. Veri - Maliyet | Formüllü Limit Değeri | |
MÜKEMMEL - A | 12 mTL ve üstü | BEKLENENİ KARŞILAMIYOR - D | 12 mTL ve üstü | |||
LİMİT2 | 12 mTL | 12 | LİMİT1 | 12 mTL | 12 | |
İYİ - B | 10mTL ve üstü | NORMAL - C | 10mTL üstü | |||
HEDEF | 10mTL | 10 | HEDEF | 10mTL | 10 | |
NORMAL - C | 8-10mTL arası | İYİ - B | 8-10mTL(dahil) arası | |||
LİMİT1 | 8mTL | 8 | LİMİT2 | 8mTL | 8 | |
BEKLENENİ KARŞILAMIYOR - D | 8mTL altı | MÜKEMMEL - A | 8mTL altı | |||
5 AŞAMALI ARTAN | Ör. Veri - ciro | Formüllü Limit Değeri | 5 AŞAMALI AZALAN | Ör. Veri - Maliyet | Formüllü Limit Değeri | |
ÇOK İYİ | 12 mTL ve üstü | ÇOK KÖTÜ | 15 mTL ve üstü | |||
LİMİT3 | 12 mTL | 12 | LİMİT1 | 15 mTL | 15 | |
İYİ | 10mTL ve üstü | KÖTÜ | 12 mTL ve üstü | |||
HEDEF | 10mTL | 10 | LİMİT2 | 12 mTL | 12 | |
ORTA | 8-10mTL arası | ORTA | 10mTL üstü | |||
LİMİT2 | 8mTL | 8 | HEDEF | 10mTL | 10 | |
KÖTÜ | 5- 8mTL arası | İYİ | 8-10mTL(dahil) arası | |||
LİMİT1 | 5mTL | 5 | LİMİT3 | 8mTL | 8 | |
ÇOK KÖTÜ | 5m TL altı | ÇOK İYİ | 8mTL altı |
Buradaki limit serileri hedef serisinin katı olacak şekilde formüle edilebildiği gibi, tüm elementlerde manuel girilecek şekilde ayarlanabilir veya kimi elementte formülle kimi elementte manuel olacak şekilde ayarlanabilir.
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Değerlendirme Metodu menüsü tıklanılır.
Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
:Yeni Değerlendirme Metodu tanımlamak için kullanılan butondur.
Düzenle: Tanımlı olan Değerlendirme Metodunu düzenlemek için kullanılan seçenektir. Bu seçenek tıklanıldığında Değerlendirme Metodu Düzenle penceresi açılır. Tanımlı olan Değerlendirme Metodu ile ilgili düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Değerlendirme Metodu özellikleri değiştirilebilir.
Yeni bir Değerlendirme Metodu Tanımlamak için;
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi >Değerlendirme Metotları>Yeni Değerlendirme Metodu butonu tıklanır.
2.Aşamalı Artan Seviye Değerlendirme Metodu Tanımlama
Yeni Değerlendirme Metodu penceresinde bulunan alanlar;
Adı: Tanımlanan Değerlendirme Metodunun Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Açıklama: Tanımlanan Değerlendirme Metodunun varsa Açıklama bilgisinin girildiği alandır.
Veri Girişi Yapılmamış: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde Karne ekranında (klasik görünüm, liste görünümü vb.) ilgili göstergeye veri girişi yapılmadığı için hesaplama yapılamadığını belirten alandır.
Değer Yok: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde bir gösterge için veri giriş ekranında Değer Yok seçeneği işaretlendiyse, karne ekranında (klasik görünüm, liste görünümü vb.) ilgili göstergede değer yok seçildiği için hesaplama yapılamadığını belirten alandır.
Hedef Girilmemiş: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde bir gösterge için veri giriş ekranında varsayılan hedef değeri girilmediyse, karne ekranında (klasik görünüm, liste görünümü vb.) ilgili göstergede varsayılan hedef serisi değeri girilmediği için hesaplama yapılamadığını belirten alandır.
Hatalı Aralık Verisi: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde bir göstergenin değerlendirme yönteminde hangi aralığa düşeceğini (Örn: İyi, Orta, Kötü vb.) belirlemede kullanılan limit değerlerinin oluşmaması durumunda karne ekranında (klasik görünüm, liste görünümü vb) bu durumu belirtmek için kullanılan alandır.
Değerlendirme Yöntemi İkonu: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde oluşturulan değerlendirme yöntemine ait alandır. Performans Yönetimi’nde seçilebilir alanlar kısmında seçildiği takdirde rapora yansır.
Artan Trend (Dosya Seç): İki Dönem arasında gösterge değerlerinde Trend Serisinde seçilen Seri için artış olduğu durumda görüntülenmesi istenilen görselin eklendiği butondur.
Düşüş Trendi (Dosya Seç): İki Dönem arasında gösterge değerlerinde Trend Serisinde seçilen Seri için Düşüş olduğu durumda görüntülenmesi istenilen görselin eklendiği butondur
Yatay Trend (Dosya Seç): İki Dönem arasında gösterge değerlerinde Trend Serisinde seçilen Seri için Yatay olduğu durumda görüntülenmesi istenilen görselin eklendiği butondur
Trend Serisi: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde göstergenin bir serisinin bir önceki dönem ile kıyaslanması mümkündür. Hangi serinin kıyaslanacağı bu alandan belirlenir. Kıyaslama sonucu bir önceki döneme göre trendin artması, azalması, yatay kalması durumunda ise Artan Trend, Düşüş Trendi, Yatay Trend alanlarda belirlenen alanlar Performans Raporu’nda kullanılabilir. Kullanılması için Performans Raporu’nda Seçilebilir Alanlarda Trend Okları bilgisinin seçilmesi gerekir.
Varsayılan Seri: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde göstergenin hangi serisinin Dönemsel Limit ve Aralıklarda limit/hedefle kıyaslanacağını belirleyen alandır. Aynı zamanda karne görünüm ekranlarında ve raporlarda Gerçekleşen alanında çıkmaktadır.
Varsayılan Hedef Seri: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde göstergenin hangi serisinin hedef serisi olduğunu belirleyen alandır. Karne görünüm ekranlarında ve raporlarda Hedef alanında çıkmaktadır.
Varsayılan Alarm Seri: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde göstergenin hangi serisinin alarm serisi olduğunu belirleyen alandır.
YTD Varsayılan Seri: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde Kümülatif değerlerin de takip edildiği durumlarda göstergenin hangi serisinin kümülatif gerçekleşen serisi olduğunu belirleyen alandır. Karne görünüm ekranlarında ve raporlarda YTD/YTD Değeri alanında çıkmaktadır
YTD Varsayılan Hedef Seri: Bu değerlendirme yöntemine ait gösterge bir karne eklendiğinde Kümülatif değerlerin de takip edildiği durumlarda göstergenin hangi serisinin Kümülatif hedef serisi olduğunu belirleyen alandır. Karne görünüm ekranlarında ve raporlarda YTD Hedef alanında çıkmaktadır.
Limitler Göster: Dönemsel Limit&Aralıkların tanımlandığı ekranda Limitlerin gösterilmesinin sağlandığı alandır.
Aralıkları Göster: Dönemsel Limit&Aralıkların tanımlandığı ekranda Aralıkların gösterilmesinin sağlandığı alandır.
Limitlerin Sembollerini Göster: Dönemsel Limit&Aralıkların tanımlandığı ekranda Limitlerin Sembollerinin gösterilmesinin sağlandığı alandır.
Aralık Skorlarını Göster: Dönemsel Limit&Aralıkların tanımlandığı ekranda Aralık Skorlarının gösterilmesinin sağlandığı alandır
YTD Limitlerini Göster: Kümülatif&Aralıkların tanımlandığı ekranda YTD Limitlerinin gösterilmesinin sağlandığı alandır.
YTD Aralıkları Göster: Kümülatif&Aralıkların tanımlandığı ekranda YTD Aralıklarının gösterilmesinin sağlandığı alandır.
YTD Limit Sembollerini Göster: Kümülatif&Aralıkların tanımlandığı ekranda YTD Limit Sembollerinin gösterilmesinin sağlandığı alandır.
YTD Aralık Skorlarını Göster: Kümülatif&Aralıkların tanımlandığı ekranda YTD Aralık Skorlarının gösterilmesinin sağlandığı alandır.
Yeni Değerlendirme Metodu penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Yeni Değerlendirme Metodu tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir. Bir Değerlendirme Metodunu Tanımlamış oluyoruz.
Tanımlanan Değerlendirme metodunda sonra (seriler) butonu tıklanılır. Veri girişi yaptığım her bir değer Seri olarak tanımlanır. Bir KPI’da Gerçekleşen, Hedef ve limit değerlerinin girilmesi gerekir. Bu girdiğimiz Limit değerlerini formülden de hesaplama işleminde kullanılır. Kümülatif Gerçekleşen, Kümülatif Hedef, Kümülatif Limit 1, Kümülatif Limit 2, Kümülatif Limit 3 tüm bu değerlerin hepsine verisi girebilen kısımlar Ensemble’da programında seri olarak tanımlanır. Mutlaka bir Gerçekleşen Seri olması gerekmektedir.
Gerçekleşen Seri Değeri Tanımlama:
Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
:Veri girişi yapılana değerleri tanımlamak için kullanılan butondur.
Gerçekleşen veri değeri tanımlamak için (Yeni Seri) butonu tıklanılır.
Yeni Seri penceresinde bulunan alanlar;
Adı: Tanımlanan Serinin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Sembol: Tanımlanan Serinin Sembol (Kod) bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Renk: Tanımlanan Serinin Grafiklerde hangi renkle gösterilecekse renk paletinden bu rengin seçilebildiği alandır.
Hazır/Özel Formüller: Tanımlanan Serinin eğer Seri bazında Hazır/Özel formül yazılacaksa bilgisinin girildiği alandır. Limit gibi seriler için hedefe bağlı yazılan formüllere örnek olarak şu verilebilir: VALUE (“this”,”HED”) 1.2 ya da VALUE (“this”,”HED”) 0.8
Formüllerde ondalık sayılarda ayraç olarak virgül yerine nokta kullanılmalıdır.
Grafik Sıra No: Tanımlanan Serinin Grafik Sıra No bilgisinin girildiği alandır.
Veri Giriş Sıra No: Tanımlanan Serinin Veri Giriş No bilgisinin girildiği alandır.
Grafikte Göster: Tanımlanan Serinin Grafikte gösterilip gösterilmeyeceği bilgisinin Aktif veya Pasif seçenekleri seçilerek belirlendiği alandır.
Grafik Gösterim Şekli: Tanımlanan Serinin Grafik Gösterim Şekli bilgisinin Bar veya Line grafik seçeneklerinde seçilebildiği alandır.
YTD grafiğinde göster: Tanımlanan Serinin YTD grafiğinde gösterilip gösterilmeyeceği bilgisinin Aktif veya Pasif seçeneklerinde seçilerek belirlendiği alandır.
YTD grafik Gösterim Şekli: Tanımlanan Serinin YTD grafik Gösterim Şekli bilgisinin Bar veya Line grafik seçeneklerinde seçilebildiği alandır.
Gizli: Tanımlanan Serinin grafikte gösterilip gösterilmeyeceği bilgisinin Aktif veya Pasif seçeneklerin seçilebildiği alandır.
Veri Girişinde Göster: Tanımlanan Serinin Veri Girişinde Gösterilip Gösterilmeyeceği bilgisinin Aktif veya Pasif seçeneklerinden seçilebildiği alandır. Seri eğer veri girişi sırasında gözüksün, kullanıcılar bu serinin o dönemki verisini girebilsin isteniyorsa bu seçenek Aktif edilir.
Kilitle: Tanımlanan Serinin veri girişinin kapatılması için kullanılan alandır.
Formülleri Yeniden Çalıştır: Seri Düzenle penceresinde Seri formüllerini tekrardan çalıştırmak, sonuçları hesaplatmak için kullanılan alandır.
Başlangıç/Bitiş Tarihi: Seri Düzenle penceresinde eğer seri formülleri tekrardan hesaplatılacaksa hangi tarih aralığı için hesaplatılacağı belirtildiği alandır.
Yeni Seri penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Yeni Seri tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Hedef Serisinin Tanımlama:
Açılan Yeni Seri tanımlama penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Hedef serisi tanımlama işlemi gerçekleştirilir.
2 AŞAMALI ARTAN | Ör. Veri - ciro | Formüllü Limit Değeri | |
---|---|---|---|
İYİ | 10mTL ve üstü | ||
HEDEF | 10mTL | 10 | |
KÖTÜ | 10mTL altı | ||
Kümülatif Gerçekleşen Serisi Tanımlama:
Kümülatif Gerçekleşen değeri için kullanılacak formül: ACC("this","GER") Birikim yönetimine göre kümülatif değerini veren formüldür. Yani birikim yönteminde o göstergenin toplam dersek aylık girilen değerlerin toplamını alıp kümülatif gerçekleşen olarak verilmesini sağlar. Aylık olarak girdiğim değerlerin birikim yöntemine göre değerinin hesabını verdiği formüldür. Yeni Seri Tanımlama penceresinde gerekli alanlar doldurulduktan sonra kaydet butonu tıklanarak Kümülatif Gerçekleşen Serisi tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Kümülatif Hedef Serisi Tanımlama:
Kümülatif Hedef değeri için kullanılacak formül: ACC("this","HED")
Yeni Seri Tanımlama penceresinde gerekli alanlar doldurulduktan sonra kaydet butonu tıklanarak Kümülatif Hedef Serisi tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Tüm Kümülatif Limit Değerleri Yeni Seri butonu ile tanımlanır
Dönemsel Limit ve Aralıklar tanımlama:
(Yeni Aralık) butonu ile Aralık tanımlama işlemi yapılır.
Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
Yeni Aralık tanımlama işlemi yapılan butondur.
Excel Tablosunda 2 aşamalı artan seviyede aralıkların tanımlama işlemi yapılır. Aralıklar iyi ve kötüdür.
2 AŞAMALI ARTAN | Ör. Veri - ciro | Formüllü Limit Değeri | |
---|---|---|---|
İYİ | 10mTL ve üstü | ||
HEDEF | 10mTL | 10 | |
KÖTÜ | 10mTL altı | ||
Yeni bir Aralık Tanımlamak için;
Yeni Aralık tanımlamak için Yeni Aralık butonu tıklanır.
Yeni Aralık penceresinde bulunan alanlar;
Adı: Tanımlanan Aralığın Adı bilgisinin girildiği alandır.
Puan: Tanımlanan Aralığın Sabit puan seçeneği seçildiğinde Puan bilgisinin girildiği zorunlu alandır. İlgili değerlendirmenin aralık sonucuna denk gelmesi sonucunda hesaplatılacak puan değeridir. Eğer sabit puan olacaksa ilgili puan değeri; eğer belli bir hesaplamaya göre gelecekse formül serisi seçilir.
Formül Serisi: Tanımlanan Aralığın Formüle Bağlı Puan seçeneği seçildiğinde Formül Serisi bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
YTD Formül Serisi: Tanımlanan Aralığın Formüle Bağlı Puan seçeneği seçildiğinde YTD Formül Serisi bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Aralık Ailesi: Tanımlanan Aralığın sistemde tanımlı olan Aralık Ailesi listesinde seçilebildiği zorunlu alandır.
Otomatik Aksiyon Kullanılsın: : Tanımlanan Aralıkta Otomatik Aksiyon Kullanılsın seçeneğinin Aktif veya Pasif seçeneklerinden seçilebildiği alandır. Eğer belirtilen dönem sayısı kadar, gösterge bu aralık içinde olursa otomatik olarak Aksiyon açılması istenirse bu seçimler yapılır ve ilgili dönem sayıları belirtilir.
Dönem Boyunca Veri Bu Aralıkta ise: Tanımlanan Aralığın Otomatik Aksiyon Kullanılsın seçeneği Aktif edilirse ilgili dönem sayılarının bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Otomatik DÖF Talebi Oluşturulsun: Tanımlanan Aralıkta Otomatik DÖF Kullanılsın seçeneğinin Aktif veya Pasif seçeneklerinden seçilebildiği alandır. Eğer belirtilen dönem sayısı kadar, gösterge bu aralık içinde olursa otomatik olarak DÖF açılması istenirse bu seçimler yapılır ve ilgili dönem sayıları belirtilir.
Dönem Boyunca Veri Bu Aralıkta ise: Tanımlanan Aralığın Otomatik DÖF Talebi Oluşturulsun seçeneği Aktif edilirse ilgili dönem sayılarının bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Renk: Tanımlanan Aralığın rengi Renk platinden seçilebildiği zorunlu alandır.
Görsel: Tanımlanan Aralığın Balanced Scorecard görünüm ekranlarında ve raporlarda görüntülenecek imaj dosyası bilgisayardan seçilerek yüklenir.
Üst/Alt Limit Aralık İçinde: Tanımlanan Aralığın Gösterge sonucun nasıl hesaplatılacağını gösteren alandır. Ör: Eğer hedef değere ulaşması yetiyorsa Alt Limit aralık içinde, hedef değeri geçtikten sonra bu aralık içine girmesi isteniyorsa Üst Limit aralık içinde seçilir ( Artan metodu için )
Veri Girişinde açıklama zorunlu olsun mu? : Tanımlanan Aralığın Veri Girişinde açıklama zorunlu olsun mu bilgisinin Aktif veya Pasif olarak seçilebildiği alandır.
Yeni Aralık tanımlama penceresinde puanı sabit bir puan veya formüle bağlı puan olarak hesaplanan şeklinde seçeneklerden seçilebilir. Puan alanı formüllle çalışan bir alanda olabilir. Yeni Aralık tanımlama penceresinde Örneğin Aralık olarak iyi seçersek sistemde tanımladığımız aralık ailesinin karşılığı Başarılı olarak seçilir. Aralık ailesi Sistem tanımları>Performans Yönetimi>Aralık Ailesi Menüsünde tanımladığımız Aralık ailesi listesinde seçilmektedir.
Aralık Tanımlama penceresinde renk seçimi ve aralık simgeleyen görsel seçiminde yapılır. Buradaki renkler raporu aldığımızda Gösterge Seriler raporunda seçtiğimiz rapora renkleri otomatik getirir. İyi tanımlanıyor. İyi nin alt değerinin nereye dahil edileceği Alt limit ve üst limit içinde belirtiyoruz. Bu şekilde tüm Aralıkların gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Aralık tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Aralıklarının tanımlama işleminde sonra bu aralıkların içerisinde limit değerleri dahil etmek gerekir.
Limit ekle butonu tıklanarak aralıkların içerisine Limit değerleri dahil edilir.
İyi ve Kötü aralığında Hedef bulunmaktadır. İyi ve Kötü arasına Hedef değeri ekliyoruz.
Limit ekle penceresinde aralıklarının içerisine dahil edilecek Limit değerleri seçilerek Tamam butonu tıklanılır.
Limit değerleri dahil edildikten sonra kaydet butonu tıklanılır.
Bu aralıkların içerisine limitleri ekliyoruz. Kümülatif değerler için aynı işlem yapılır. Kümülatif değerler için aralıklarımız hazır bir şekilde gelir. Kümülatif Limit&Aralıklar butonu tıklanarak daha öncesinden tanımlanan ve YTD (Year to Date: Toplam Yıllık Değer, Kümülatif değer) puanların hesaplatılmasını sağlayan YTD Serilerinin (Limit) YTD aralıklara dağıtılması gerekmektedir. Dönemsel aralıklar tanımlandığı anda YTD Aralıklar da otomatik olarak tanımlandığı için sadece seri tanımlaması yapmak ve aralıkların arasına limitleri yerleştirmek yeterli olacaktır. Kümülatif Limit&Aralıklar butonu tıklanarak açılan ekranda Limit Ekle butonu bulunmaktadır.
Limit ekle butonu tıklanarak aralıkların içerisine Kümülatif Limit değerleri dahil edilir.
Kümülatif Hedef İyi ve Kötü arasında,
Limit ekle penceresinde aralıklarının içerisine dahil edilecek Kümülatif Limit değerleri seçilerek Tamam butonu tıklanılır.
Kaydet butonu tıklanarak Kümülatif değerler içinde limitler eklenir. Seriler, Limitler ve aralıklar hazırlanmış oldu. Tekrar Değerlendirme Metodlarına geri dönüş yapılıyor.
Değerlendirme Metodları ekranında tanımlanan Değerlendirme Metodu seçilerek (Düzenle) butonu tıklanarak Değerlendirme Metodu Düzenleme penceresi açılır. Varsayılan Seri, Varsayılan Hedef seri gibi alanların atanması işlemi yapılır.
Değerlendirme Metodu Düzenleme penceresinde Varsayılan seri, Varsayılan Hedef gibi işaretli alanların atanmasında kaydet butonu tıklanarak Artan 2 seviye Değerlendirme Metodu kayıt işlemi gerçekleşmiştir.
1.1.12.Değerlendirme Metodlarının Gösterge ile Bağlanması
Değerlendirme Metodları tanımlandıktan sonra Element Menüsü giriş yapılır. Element Menüsünü Element havuzu gibi düşünebilirsiniz. Elementleri tanımladığımız havuzdur. Model olarak Performans Yönetimi seçili olarak Element tipi tanımlamadaki Element Tiplerin buton olarak Element tanımlamada karşımıza çıkmaktadır.
Performans Yönetimi>Element>Departman butonu tıklanılır. Örnek olarak Üretim Planlama yeni elementini tanımlayalım.
Yeni Element Penceresinde bulunan alanlar;
Adı:Tanımlanan Elementin Adı bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Birim: Tanımlanan Elementin sistemde tanımlı olan Birim Listesinden seçilebildiği zorunlu alandır.
Değerlendirme Metodu: Tanımlanan Elementin sistemde tanımlı olan Değerlendirme Metodu Listesinden seçilebildiği zorunlu alandır.
Sembol: Tanımlanan Elementin Sembol bilgisinin girildiği zorunlu alandır.
Üst Element: Tanımlanan Elementin sistemde tanımlı olan Üst Element Listesinden seçilebildiği alandır.
İlşkili Element: Eğer performans yönetimi / Balanced Scorecard için kurgulanan modellerdeki bir element, Stratejik Planlama modülü varsa, o modül için tanımlanmış farklı bir modeldeki ilgili elementle ilişkilendirilir. Stratejik Planlama modülü yoksa kullanmaya gerek yoktur.
Seçilebilir Modeller: Tanımlanan Elementin geçerli olacağı modellerin seçildiği zorunlu alandır.
Gösterge Tipi: Tanımlanan Elementin geçerli olacağı Gösterge Tipinin seçilebildiği alandır.
Açıklama: Tanımlanan Elementin varsa Açıklama bilgisinin girildiği alandır.
Açılan Yeni Element Tanımlama penceresinde Element adı bilgisi yazılır. Örneğin: Üretim Planlama olarak Element adını tanımlayalım. Birim kısmında Sistem Tanımları>Performans Yönetimi> Birim tanımlama menüsünde tanımladığımız Birimlerde seçim yapılacaktır. Üretim Planlama Elementini departman olarak düşünürsek Birim olarak adet yada Birimsiz seçeneklerinde seçebiliriz. Ölçülecek çalışmalar bir KPI olmayacağından Birimsiz olarak seçeneğini bu şekilde seçebiliriz. Burada değerlendirme Metodu seçildiğinde bu bir ağırlık Element olmadığında herhangi veri girişi olamayacağından bu değerlendirme Metodunu azalan veya artan olarak belirlemeye gerek yoktur. Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Değerlendirme Metodu menüsünde tanımlanan Değerlendirme Metodlarına listesinde seçim yapılır. Yeni Element penceresinde gerekli alanlar doldurulup, kaydet butonu tıklanarak Yeni Element tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Artan Değerlendirme Metodu için bir KPI tanımlama işlemi yapılır.
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Element>Gösterge butonu tıklanılır.
Gösterge butonu tıklanarak Element tanımlama işlemi yapılır. Departman olarak tanımladığımız Element tipinde Dönem Kırılımı alanı gelmemiştir. Çünkü bu bir ağırlık Element değil, Üretim Planlama Departman butonu bir veri girişi yapılmayacaktır. Sadece Dönem Kırılımlarını veri girişi yapacağım elementler için kullanıyoruz. Dönem Kırılımı alanında hangi dönem için veri girileceğinin belirliyoruz. Veri girişleri ay olarak ya da yıl olarak girileceğinin yapıldı alandır. Veri girişini hangi dönemlerde yapılacağı Dönem kırılımı alanı ile belirlenir. Ham Madde stok miktarının az veya çok olmasına göre değerlendirme Metodu tanımlanan Değerlendirme metodları alanında seçiyoruz. Tanımladığımız Artan (2 seviye) olarak ayarlanır. Birikim yönetimi ise KPI ‘yın verisi aylık olarak girilecektir. Birikim yönetiminde yıl sonuna baktığımda bu Hammadde Stok Miktarının tüm 12 ayın toplamını ya da tüm 12 ayın ortalamasını vermesi gibi düşünebilirsiniz. 12 ay içerisinde girilen son değer ya da ilk değeri verebilsin diyerek de birikim yönetimi alanında ilgili seçeneklerden seçim yapılır. Bağlı olduğu üst element seçilir. Seçilebilir model seçimi yapılarak kaydet butonu tıklanılır.
Tanımlama işlemi yapılanan Değerlendirme Metodları bir Gösterge ile ilişkilendirilir.
1.1.13.Gösterge -Ölçüm Yeri İlişkisi
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Ölçüm Yerleri menüsünde tanımlanan Ölçüm yerleri Sağ Tıklama ile açılan listede Gösterge-Ölçüm Yeri İlişkisi seçeneği tıklanarak Gösterge ile Ölçüm Yeri ilişkisi kurulur. Bir Göstergenin ölçüm yeri ile ilişkisi kurulmadığında veri girişi yapılmaktadır. Veri Gerişi menüsünde veri girişi yapabilmek için öncelikle Gösterge Ölçüm yeri ilişkinin kurulması gerekmektedir.
Yeni Gösterge-Ölçüm Yeri ilişkisi butonu tıklanır.
Gösterge- Ölçüm Yeri İlişkisi penceresinde bulunan alanlar;
Sahibi: Tanımlanan Gösterge-Ölçüm Yeri ilişkisinin Sahibi bilgisinin girildiği alandır. Sahibi olarak seçilen kişi, pozisyon ya da kullanıcı grubu raporlarda gözükecek olup veri giriş görevi de bu kişilere düşecektir. Sadece tekli seçim yapılabilir.
Veri Sorumlusu: Tanımlanan Gösterge-Ölçüm Yeri ilişkisi için sahibine ilave olarak veri giriş görevi atanan kişi, pozisyon ya da kullanıcı gruplarıdır. Bu kişilere veri giriş görevi düşecek olup, isterlerse Veri Giriş menüsüne giderek atanmış oldukları gösterge ölçüm yeri ilişkileri için veri girebilirler. İlgili alanda çoklu seçim yapılabilir.
Sorumlu bilgilerini Ölçüm Yerinden al: Üstteki 2 başlıkta kişileri seçmek yerine, daha önceden Ölçüm Yerleri menüsünde adminler tarafından tanımlanmış olan ölçüm yerine ait sahip ve veri giriş sorumlusunun çekilebilmesi için kullanılan seçenektir.
Başlangıç Tarihi: Tanımlanan Gösterge-Ölçüm Yeri ilişkisinin Başlangıç Tarihi bilgisinin girildiği alandır. Bu tarihten itibaren ağırlık elementleri (KPI’lar) için seriler oluşacak ve sistem veri girişi yapılmasını isteyecektir.
Bitiş Tarihi: Tanımlanan Gösterge-Ölçüm Yeri ilişkisinin Bitiş Tarihi bilgisinin girildiği alandır. Bu tarihten sonraki dönemlerde ağırlık elementleri (KPI’lar) için sistem veri girişi yapılmasını istemeyecektir.
İlişkilendirilecek Ölçüm Yerleri: İlgili elementin verilerinin hangi ölçüm yerleri için geçerli olduğunun seçilebildiği alandır.
Süreçler: Tanımlanan Gösterge-Ölçüm Yeri ilişkisinin tanımlı Süreçler ile ilişkisinin kurulabildiği alandır.
Gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak gösterge ölçüm yeri ilişkisi kayıt işlemi gerçekleştirilir.
1.1.14.Veri Girişi
Göstergelere veri girişinin yapıldığı ekrandır. Veri giriş sorumlularının, tarihi gelen göstergelerinin veri girişi yapılmaktadır. Element Tanımlama menüsünde Gösterge ölçüm ilişkisi yapılan göstergeleri Veri Girişi menüsünde veri girişi işlemi yapılır. Sahibi olarak seçilen kişi, pozisyon ya da kullanıcı grubu raporlarda gözükecek olup veri giriş görevi de bu kişilere düşecektir. Veri girişi ekrandan manuel olarak ya da toplu olarak ta veri girişi yapılır. Veri girişi ekranında her ay için farklı değer girilebilir. Değer gir ekranında her ay için farklı veri girişi yapılabilir. Bütün aylarda gireceğimiz sayısal değer aynı ise tek tek tıklanıp girmektense onun yerine hızlı veri girişi butonu tıklanır. Hızlı Girişe tıkanıldığında hızlı veri girişi ekranında ayların sayısal değerini yazarak hızlı veri girişi yapılır. Bazen bazı durumlarda veri oluşmaya bilir. Bu dönemlerde veri değeri boş olarak ayarlanarak açıklama kısmana o verini olmadığına dair bir açıklama yazılabilir. Bazı durumlarda her bir seri için formül yazıldığı için veri girişi yapılmamaktadır. Hedef girdikçe limit değerlerini otomatik olarak formülle göre hesaplanmasın sağlanacaktır. Element tanımlama ağırlık elementi olan göstergenin ilişkisi kurulan Değerlendirme Metodları nedeniyle formül kullanılmıştır. O yüzden sayısal değer girişi yapılmaktadır. Hedef ve gerçekleşen sayısal değerler girildikçe otomatik olarak formül hesaplayacaktır.
Veri Giriş yönetimi o dönemin verisi oluştuğunda bekleyen işlere de görevler düşüyor. Hem QDMS hem de Emsemble zamanı gelen KPI’ larla ilgili veri giriş görevleri bekleyen işlere düşer. Bekleyen işlerinde veri girişi yapılabilir.
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Veri Girişi menüsü tıklanılır.
Ağırlık Element olarak seçilen Elementin veri girişi yapılaması için Gösterge ölçüm yeri ilişkisini Element tanımlama menüsünde yapılmış olması gerekmektedir. Ağırlık Element olarak seçilen Elementin Gösterge ölçüm yeri ilişkisi sistemde tanımlı olan Ölçüm yerleri ile yapıldıktan veri girişi işlemi yapılır. Ağırlık elementi olan Gösterge olan Hammadde stok Miktarı ölçüm yerleri ilişkisi kurulduğu için veri girişi ekranında veri girişi işlemi yapılır.
Ağırlık Elementi olan Göstergenin -Ölçüm Yeri ilişki kurulan örnekteki 1. ölçüm yeri Kocaeli Genel Merkezin Veri Giriş ekranı henüz verisi girilmemiş olarak görüntülenir.
Ağırlık Elementi olan Göstergenin -Ölçüm Yeri ilişki kurulan örnekteki 2. ölçüm yeri İstanbul Satış Ofisin Veri Giriş ekranı henüz verisi girilmemiş olarak görüntülenir.
Ağırlık Elementi olan Göstergenin -Ölçüm Yeri ilişki kurulan örnekteki 3. ölçüm yeri Ankara Satış Ofisin Veri Giriş ekranı henüz verisi girilmemiş olarak görüntülenir.
Manuel olarak Gerçekleşen değerin veri girişi yapılması için imleç veri girişi değeri girilecek alana tıklanarak yapılır. İmlec tıklanarak girilen değeri tıklanarak açılan Değer gir penceresinde bütün gerçekleşen ve hedef değerleri veri girişi yapılır.
Veri girişi Gerçekleşen değerleri ve Hedef değerleri girildikten sonra kullanıcının bekleyen işlerine onaya sunulur. Kümülatif Gerçekleşen ve Kümülatif Hedef değerleri formül girişi olduğu için veri girişinin onaylama işleminde sonra sistem tarafında otomatik olarak hesaplanacaktır.
Bekleyen işlerde Onay Bekleyen Veriler olarak iş düşer. Onay bekleyen işlerde onay bekleyen veriler tıklandığında Seçilenleri Onayla ve Seçilenleri Reddet butonları karşımıza çıkar.
Seçilenleri reddet butonu ile onaydaki veri girişleri Reddet ilgili açıklama bilgisi yazılarak Onay Bekleyen Verileri tamam butonu tıklanarak reddet etme işlemi gerçekleştirilir.
Seçilenleri onayla butonu tıklanarak Onay bekleyen veri girişleri Onayla açıklama bilgisi yazılarak tamam butonu tıklanarak onaylanır.
Onaylama işleminde sonra Ağırlık Elementi olarak tanımlanan Göstergede ilişkilendirilen ölçüm yerinin Değerlendirme Metodu göre veri girişi ekranında formül ile ilişki alanların hesaplaması otomatik hesaplanır.
2. Ölçüm yeri ile ilgili veri girişleri aynı şekilde yapılır.
3. ölçüm yeri ile ilgili veri girişleri aynı şekilde yapılır.
1.1.15.Göstergeler
Sistemde kayıtlı Göstergeleri listeler. Göstergeler sekmesi tıklanarak veri girişi yapılmış sistemde tanımlı göstergeleri listesinde tanımlanmış gösterge görüntülenir.
Hammadde Stok Miktarı Gösterge bilgileri görüntülenir.
Hedef listele, Sapmaları görüntüle ve gerçekleşen Sayısal Göster seçenekleri ilgili check box işaretlendiğinde gösterge ile ilişkisi kurulan Kocaeli Genel Merkez ölçüm yerinin aylarının veri değerleri görüntülenir.
Hedef listele, Sapmaları görüntüle ve gerçekleşen Sayısal Göster seçenekleri ilgili check box işaretlendiğinde gösterge ile ilişkisi kurulan Kocaeli Genel Merkez ölçüm yerinin 3.seneğe göre grafik görümü görüntülenir.
Genel alanında seçenekler kısmında ilgili alanlara göre filtreleme yapılarak istenilen grafikler görüntülenir.
1.1.16.Skor kart Tanımlama
Skor kart (karne), uygulamadaki performans göstergeleri, stratejik hedef, perspektif gibi tüm elementlerin kişi, departman, süreç ya da kurum bazında listelendiği; başarı durumlarının ölçüldüğü alanlardır. Buna göre belirli karnelerin tanımlanması uygulamanın doğru kullanımı açısından önemlidir. Skor Kart tanımlama menüsünde karneleri tanımlanır. Karneleri tanımlarken karneleri bu menüde hiyerarşik yapıda oluşturulabilinilir. Örneğin Bimser Glabol şirket karnesi oluşturulur. Şirket karnesinde bütün KPI’lar eklenir. Bu şirket karnesinin altına bütün Departman ve Süreç Karneleri tanımlanılır. Departmanların altına kişi karneleri tanımlanarak hiyerarşik bir yapı oluşturulması sağlanılır. Böylece takip ettiğimiz yönteme ve şekle göre karne yapısı kurguluyoruz. Skor kart tanımama menüsünde her karne için ayrı element ilişkisinin kurulması gerekmektedir. Bu ilişkileri kurduktan sonra mutlaka yetki kısmı kontrol edilmelidir. Modül yöneticiler yetkisel bazlı sıkıntıları yoktur. Scor kart menüsünde modül yönetici olduğunda yetkiler kısmında herhangi bir sıkıntı oluşmamaktadır.
Performans Yönetim Sistemi ve BSC’de Karne Tanımlamada izlenecek adımlar:
Performans Yönetim Sistemi | BSC | |
---|---|---|
Element Tanımlama | Element Tanımlama | KPI |
KPI ile ölçüm yeri ilişkisi kurulur. | KPI ile ölçüm yeri ilişkisi kurulur. | Ölçüm Yeri ile ilişkilendirme |
Karne ile ölçüm yerinin ilişkisinin kurulması | Karne ile ilişkilendirme | |
Veri Girişlerin yapılması |
Gösterge- Karne ilişkisini İki Farklı yöntemde yapılmaktadır.
1.Yöntem Skor Kart menüsünde Yeni Karne butonu kullanılarak Karne tanımlaması yapılır. Tanımlanan karne üzerinde sağ tıkla/ Gösterge – Karne ilişkisi ekranında Yeni Gösterge- Karne butonu tıklanarak tanımlanılır. Gösterge- Karne ilişkisi kurulan Skor Kart menüsünde Sistemde tanımlı Göstergelerin Gösterge- ölçüm yeri ile de ilişkisi olan göstergeler olması gerekmektedir.
2. Yöntem Element Tanımlama menüsünde Gösterge- Karne ilişkisini tanımlanan Gösterge üzerinde sağ tıkla/Gösterge- Ölçüm yeri ilişkisi ekranında Gösterge- Karne ilişkisi butonu tıklanarak yapılmasıdır. Bu yöntem 1. yöntemin tam tersi yöntemidir. İlk yöntemde sistemde ölçüm yeri ile ilişkisi kurulan göstergeler seçilirken bu yöntemde de sistemde tanımlı karneler listeden seçilerek Gösterge -Karne ilişkisi kurulur. Bu yöntemlerde ilişkilendirme de karne ve gösterge ile ters bir ilişki kurularak yapılan bir işlem gerçekleştirilmektedir.
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Skor Kart menüsü tıklanılır.
Açılan ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
:Yeni Karne tanımlamak için kullanılan butondur.
Düzenle:Tanımlı olan Karneyi düzenlemek için kullanılan butondur. Bu buton tıklanıldığında Karne Düzenle penceresi açılır. Karne ile ilgili gerekli düzenlemeler bu pencereden yapılır. Tanımlı olan Karnenin özellikleri değiştirilebilir.
Yeni Bir Karne Tanımlamak için;
Sistem Tanımları>Performans Yönetimi>Skor Kart>Yeni Karne butonu tıklanılır.
Yeni Karne penceresinde bulunan alanlar;
Sembol: Tanımlanan karnenin sembol bilgisinin girildiği alandır.
Adı: Tanımlanan karnenin adı bilgisinin girildiği alandır.
Üst Skor Kart: Tanımlanan karnenin bağlı bulunduğu bir karne varsa sistemde tanımlı karne listesinden seçildiği alandır.
Sahibi: Tanımlanan karnenin sahibinin sistemde tanımlı Aktif kullanıcı, Pozisyon ve Kullanıcı grupları listesinde seçilebildiği alandır.
Açıklama: Tanımlanan karnenin bir açıklama bilgisi varsa bu açıklama bilgisinin girildiği alandır.
Görüntülenme Sayısı: Tanımlanan karnenin görüntülenme sırasının sayısal olarak bilgisinin girildiği alandır. Bir sıra numarası verildiğinde ekranda karnelerin sıralanmasını sağlıyor.
Hedef: Tanımlanan karnenin hedef değeri bilgisinin sayısal olarak girildiği alandır. Ör. Hedef 100 olarak girildiğinde karnenin 100 olarak hedef değerinin değerlendirilmesi sağlanılır.
Rapor görüntüleme Formatı(DIMNAME, MEASURENAME): Karnenin rapor görüntüleme formatı bilgisinin girildiği alandır. Karne görüntüleme ekranında karnenin KPI’ların yanında aynı zamanda ölçüm yerini de yazabiliyor. İşte bu KPI şu ölçüm yerinin verisi olarak beslenmiştir. KPI’yın yanında hangi ölçüm yerinde veri olarak beslendiğini durmunu görmek istersek rapor görüntüleme formatı yazılıyor.
Görsel: Tanımlanan karnenin görselin yüklendiği alandır.
Yeni Karne penceresinde gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak yeni bir karne tanımlama işlemi gerçekleştirilir.
Tanımlanan karnenin alt kırılımları olan karneler tanımlanarak hiyerarşik bir yapı oluşturulur.
Yeni Karne tanımlama penceresinde Üst Skor kart Kocaeli Kurum Karnesi seçilerek gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Karnenin alt kırımları olan karnelerin tanımlama işlemi gerçekleştirilir.
Karne tanımlama işleminde sonra Gösterge Karne ilişkisi kurulur. Tanımlanan karne üzerinde sağ tıkla/Gösterge Karne ilişkisi ekranı açılır.
Açılan Gösterge- Karne ilişkisi ekranında Yeni Gösterge-Karne İlişkisi butonu tıklanarak Gösterge karne ilişki kurulur.
Yeni Gösterge-Karne ilişkisi butonu tıklanarak Yeni Gösterge-Karne ilişkisi penceresi açılır.
Yeni Gösterge- Karne İlişkisi penceresinde bulunan alanlar;
Ağırlık: Tanımlanan Gösterge- Karne ilişkisinde ağırlık bilgisinin sayısal değer olarak girildiği alandır. Mutlaka bir ağırlık bilgisi girilmek zorundadır. Ağırlık belirtmezsek puanlama yakalamaz. Her bir KPI’ya karne için aynı ağırlık derecesi verilir. Ağırlık bilgisi bazı durumlarda önem derecesinde göre daha farklı daha üst seviyede olabiliyor. İhtiyaç dahilinde ağırlıkları farklı vermek mümkündür.
Başlangıç Tarihi: Tanımlanan Gösterge- Karne ilişkisinin başlangıç tarihi bilgisinin seçilebildiği alandır. Hangi dönemden itibaren veri girişi yapılacağının başlangıç tarihinin belirlendiği alandır.
Bitiş Tarihi: Tanımlanan Gösterge- Karne ilişkisinin Bitiş tarihi bilgisinin seçilebildiği alandır. Hangi dönemde veri giriş tarihinin bitiş tarihinin belirlendiği alandır.
İlişkilendirilecek Göstergeler: Tanımlanan Gösterge- Karne ilişkisinde karnenin ilişkilendirilecek göstergenin sistemde tanımlı olan ve Gösterge ölçüm yeri ilişkisi olan sistemde tanımlı Göstergeler listesinde seçilebildiği alandır.
Gösterge Bazlı Görüntüleme Ekranındaki Görüntüleme Sırası: Tanımlanan Gösterge- Karne ilişkisinde Gösterge bazlı görüntüleme ekranındaki görüntüleme sırası bilgisi girilir.
Açılan pencerede Ağırlık alanı sayısal değer olarak 1 girilerek puanlama yapılması sağlanılır. İlişkilendirilecek Göstergeler alanında sistemde tanımlı olan göstergeler listesinde ilgili gösterge seçilir. Listede tanımlı olan göstergeler Gösterge- ölçüm yeri ilişkisi kurulan göstergelerdir. Element Tanımlamada Gösterge -Ölçüm yeri ilişkisi kurulmayan Göstergeler listede yer almaz.
Bir başka yöntemde Element Tanımlama menüsünde Gösterge-Karne ilişkisi kurulur. Element Tanımlama menüsü tıklanılır. Tanımlanan Gösterge üzerinde sağ tıkla/Gösterge- Ölçüm Yeri ilişkisi tıklanılır.
Açılanan ekranda Gösterge-Karne İlişkisi butonu tıklanılır.
Bu kısımda Gösterge-Karne ilişkisi alan bulunmaktadır. Bu alanla ters yöntemle Gösterge -Karne ilişkisini kuruyoruz. Gösterge-Karne ilişkileri ekranında Yeni Gösterge-Karne ilişkisi butonu tıklanarak Gösterge Karne ilişkisi tanımlanır. Ör: İstanbul Satış Ofis Gösterge- Karne ilişkisi
Gösterge-Karne ilişkisi penceresinde Karnenin ağırlığı 1 olarak verilerek puanlamanın yapılması sağlanılır. Gösterge-Karne ilişkisi ilişkilendirilecek sistemde tanımlı karne listesinde karne seçilerek gerekli alanlar doldurularak Gösterge- Karne ilişki bir başka yöntem olan Element tanımlama menüsünde yapılır.
Gösterge- Karne İlişkisi penceresinde bulunan alanlar;
Ağırlık: Tanımlanan Gösterge- Karne ilişkisinde ağırlık bilgisinin sayısal değer olarak girildiği alandır. Mutlaka bir ağırlık bilgisi girilmek zorundadır. Ağırlık belirtmezsek puanlama yakalanmaz. Her bir KPI’ya karne için aynı ağırlık derecesi verilir. Ağırlık bilgisi bazı durumlarda önem derecesinde göre daha farklı daha üst seviyede olabiliyor. İhtiyaç dahilinde ağırlıkları farklı vermek mümkündür.
Başlangıç Tarihi: Tanımlanan Gösterge- Karne ilişkisinin başlangıç tarihi bilgisinin seçilebildiği alandır. Hangi dönemden itibaren veri girişi yapılacağının başlangıç tarihinin belirlendiği alandır.
Bitiş Tarihi: Tanımlanan Gösterge- Karne ilişkisinin Bitiş tarihi bilgisinin seçilebildiği alandır. Hangi dönemde veri giriş tarihinin bitiş tarihinin belirlendiği alandır.
İlişkilendirilecek Karneler: Tanımlanan Gösterge- Karne ilişkisinde göstergenin ilişkilendirilecek karnenin sistemde tanımlı olan karneler listesinde seçilebildiği alandır.
Gösterge Bazlı Görüntüleme Ekranındaki Görüntüleme Sırası: Tanımlanan Gösterge- Karne ilişkisinde Gösterge bazlı görüntüleme ekranındaki görüntüleme sırası bilgisi girilir.
Skor kart menüsünde karne gösterge ile ilişkilendirilirken sistemde tanımlı gösterge -ölçüm yeri ilişki kurulan göstergeler seçilirken Element tanımla menüsünde gösterge karne ilişkisi kurulurken sistemde tanımlı karneler seçilerek ilişki kurulur.
Aynı şekilde Ör: Ankara Satış Ofis Gösterge- Karne ilişkisi
Açılanan ekranda Gösterge-Karne İlişkisi butonu tıklanılır.
Açılan ekranda Yeni Gösterge -Karne ilişkisi butonu tıklanarak Gösterge Karne ilişkisi penceresi açılır.
Açılan ekranda ağırlık bilgisi ve ilişkilendirilecek Karneler alanında sistemde tanımlı karne listeden ilişkisi kurulacak karne seçilerek gerekli alanlar doldurularak Gösterge- Karne ilişkisi Ankara Satış Ofis göstergesi için gerçekleştirilir.
İstanbul Satış Ofis Gösterge - Karne ilişkisi Element Tanımlama menüsünde yapıldıktan sonra Skor kart Tanımlama menüsünde Gösterge -Karne ilişkileri ekranında görüntülenir.
Ankara Satış Ofis Gösterge- Karne ilişkisi Element Tanımlama menüsünde yapıldıktan sonra Skor kart Tanımlama menüsünde Gösterge- Karne ilişkileri ekranında görüntülenir.
1.1.17. Karneler
Karneler ekranında sistemde kayıtlı karneler listelenir. Sistemde kayıtlı karne seçilerek Karneler ekranı görüntülenir.
Örnek 1:
Listede seçili karne çift tıklanarak görüntülenir. Karne görüntüleme ekranında Karne gösterge bazında, Genel Görünüm, liste görünüm, Klasik görünüm ve grafik görünüm şekillerinde görüntüleme yapılır. Bu görüntüleme şekillerine görünüm butonları tıklanılarak karnenin o görünüm şekillerinde görüntülenmesi sağlanılır.
Sistemde kayıtlı olan Karneyi Gösterge Bazında görüntüleyen butondur.
:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Genel Görünümü gösteren butondur.
:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Liste Görünümden gösteren butondur.
:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Tümden Görünüm şeklinde gösteren butondur.
Örnek 2:
Skor kart tanımlama menüsü tıklanılır.
Sağ tıkla/Yetkiler tıklanılır. Yetkiler kısmında modül yöneticiler yetkilendirme herhangi bir sıkıntıları bulunmamaktadır.
Tanımlanan karneyi görme yetkisi, karne üzerinde değişiklik, düzenleme yetkisi, karneyi silme yetkisi ve e-posta yetkisine gibi işlemleri verildiği kısımdır. Özellikle karne görüntüleme yetkisinin her karne için verilmesi gerekmektedir. Tanımlanan karnenin sorumlusu otomatik olarak karnenin görüntüleme yetkisine sahiptir. Listeye otomatik tanımlı olarak gelmektedir. Yetki ekle butonu tıklanarak sistemde tanımlı Aktif kullanıcı, Pozisyon ve Kullanıcı gruplarına karne yetki işlemleri verilir. Karne yetkisi verilen kullanıcıya hangi işlemlerde yetkilendirme yapılacaksa Aktif seçeneği seçilerek karne işlemlerinde yetkilendirme yapılır.
Skor kart Tanımlama menüsünde sağ tıkla/Gösterge- Karne ilişkisi seçeneği tıklanılır.
Açılan Gösterge- Karne ilişkisi ekranında Yeni Gösterge-Karne İlişkisi butonu tıklanarak Gösterge karne ilişki kurulur.
Yeni Gösterge-Karne ilişkisi butonu tıklanarak Yeni Gösterge-Karne ilişkisi penceresi açılır.
Yeni Gösterge-Karne ilişkisi penceresinde ağırlık bilgisi girilir. İlişkilendirilecek göstergeler listeden seçilerek gerekli alanlar ilgili bilgiler doldurularak kaydet butonu tıklanarak Gösterge- Karne ilişkisi kurulur.
Karneler sekmesi tıklanılır.
Sistemde kayıtlı olan Karneyi Gösterge Bazında görüntüleyen butondur.
:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Genel Görünümü gösteren butondur.
:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Liste Görünümden gösteren butondur.
:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Tümden Görünüm şeklinde gösteren butondur.
:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Klasik Görünümde Gösteren butondur.
:Sistemde kayıtlı olan Karneyi Grafik Görünümünde gösteren butondur. Grafik türlerinin check box’ları tıklanarak Karne Grafik türünde görüntülenir.