SAT Parametrik Alan Tanımlama
Bilgi
İlgili konu başlığına sağ tarafta bulunan navigasyon yardımıyla hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Sistem Altyapı Tanımları Modülünde Menülerine Parametrik Alan Ekleme Kullanıcı Yardım Dokümanı
Personel bilgilerinin tanımlandığı ve diğer modüller için gerekli olan altyapının kurgulanmasının yapıldığı menüdür.
Sistem Altyapı Tanımları Modülünde menülerinde firmanın istediği özel alanların tanımlama işlemi yapılır. Bu özel alanların tanımlama işleminde alt yapıda alan tanımlama menüsünde alanların tanımlama işlemi yapılır. Tanımlanan Alanlar alan Havuzuna eklenir. Alan havuzuna eklenen bu alanların ilgili menüleri sayfaları ilişkilendirmek için alt yapıda bulunan Fonksiyon Dizanyer menüsünde gidilir. Fonksiyon Dizanyer tanımlı bulanan menülerin sayfalarıyla alanların ilişkilendirilmesi yapılarak ilgili menülerin sayfalarında gözükmesi sağlanılır.
Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Alan Tanımlam/Fonksiyon Dizanyer menüsü tıklanılır.
Sistem Altyapı Tanımları Modülü için Fonksiyon Dizanyer tanımlı menüleri Personel Tanımlama, Departman Tanımlama, İşyeri Tanımlama, Kontrol Tanımlama, Müşteri-Tedarikçi Tanımlama, Şirket Profili Tanımlama ve Ürün Tanımlama menülerinden oluşan fonksiyonlarıdır. Bu fonksiyon Dizanyer tanımlı 7 fonksiyonun yer aldığı menülere alan tanımlama menüsünde firmaya özel alanlar tanımlanarak menülerin sayfaları ile ilişkilendirilmesi yine Fonksiyon Dizanyer de yapılarak görüntülenmesi sağlanılır. Bu fonksiyonlarda Personel Tanımlama menüsü için alan tanımlama menüsünde ekstra tanımlanan alanlar tanımlanır. Fonksiyon dizanyer de tanımlanan alanlar ilgili fonksiyonla ilişkilendirilmesi yapılan ekranda kullanılacak yer alanında Muayene ve personel seçenekleri ilgili seçim yapılır. Kullanılacak yer alanında Muayene seçimi yapıldığında İş başı Periyodik Muayene Modülün sayfaları ilişkilendirilme yapılarak Muayene Takibi Ana sekmesi sayfası tanımlanan alanın görüntülenmesi sağlanılır. Kullanılacak yer alanında Personel seçimi yapıldığında Personel Tanımlama menüsünde Ek bilgiler butonu tıklanarak açılan Personel Tanımlama-Ek Bilgiler- Kayıt güncelleme ekranında tanımlanan alan görüntülenir. Diğer fonksiyonlar ilişkilendirildikleri fonksiyonların sayfalarında görüntülenir.
Sistemde mevcut bulunan alan tiplerinin Listesi
Metin: Elle yazım imkanı veren metin kutucuğu ekler.
Metin Çok Satırlı: Elle yazım imkanı veren karakter sınırı olmayan çok satırlı metin kutucuğu ekler.
Nümerik: Sayısal olarak veri girişi yaptırır.
Nümerik-Parasal: Parasal değer olarak nümerik giriş yaptırır.
Nümerik-Birim: Birim olarak nümerik giriş yaptırır.
Tarih: Takvim alanı ekler.
Liste: Birden fazla element arasından tek seçim yaptırır.
Puanlı Liste: Açılır menüden seçim yaptırır, liste elementlerinin puan değerleri mevcuttur.
Arama Özellikli Liste: Birden fazla element arasından geniş arama fonksiyonuyla arama yapabilecek şekilde, tekli ve/veya çoklu seçim yapılmasını sağlar.
Ağaç Liste: Ağaç kırılımına sahip birden fazla element arasından geniş arama fonksiyonuyla arama yapabilecek şekilde seçim yapılmasını sağlar.
Personel: QDMS personel veri tabanından kişi seçilebilmesini sağlar.
Departman: QDMS departman veri tabanından departman bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Unvan: QDMS unvan veri tabanından unvan bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Doküman: QDMS doküman veri tabanından doküman seçilebilmesini sağlar.
Süreç: QDMS süreç veri tabanından süreç seçilebilmesini sağlar.
Yönetim Sistemi: QDMS yönetim Sistemi veri tabanından yönetim sistemi bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Müşteri: QDMS müşteri veri tabanından müşteri bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Tedarikçi: QDMS tedarikçi veri tabanından tedarikçi bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Ürün Grubu: QDMS ürün grubu veri tabanından ürün grubu bilgisinin seçilebilmesini sağlar.
Ürün: QDMS ürün veri tabanından ürün bilgisinin seçilebilmesini sağlar.
Şirket Profili: QDMS şirket profili veri tabanından şirket profili bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Başlık: Formlara koyu harflerle yazılacak başlık alanı ekler.
Dosya: Dosya eklemesi için uygun alan getirecektir
Resim: Resim eklemesi için uygun alan getirecektir
Resim Liste: Resim listesinden seçim sağlar.
Çoklu Resim: Çoklu resim seçilmesini sağlar.
Tablo: Tablo tipli alan oluşturulmasını sağlar. (Bu tip bir alan eklendikten sonra alan değerleri olarak yeni alan tanımlamalarının yapılması gereklidir.)
Sorgu: QDMS/Ensemble veri tabanları içerisindeki ana verilerden seçim yapılabilmesi için tanımlanabilen alan türüdür. (Sadece Bimser Destek Ekibi tarafından tanımlanmalıdır) Tekli ve çoklu seçim yapılabilir.
Sorgu Ağaç: QDMS/Ensemble veri tabanları içerisindeki ağaç kırılımlı ana verilerden seçim yapılabilmesi için tanımlanabilen alan türüdür. (Sadece Bimser Destek Ekibi tarafından tanımlanmalıdır) Tekli ve çoklu seçim yapılabilir.
Sekme: Mevcut risk değerlendirme formunda alanların bulunduğu sekmenin haricinde alanların ilişki kurularak içerisinde görülebileceği yeni bir sekme oluşturur.
Onay Kutusu Liste: Talebe göre tekli veya çoklu seçim yaptırılacak tipte bir liste tipli alandır.
Risk: Risk tabanlı modüllerden değerlerin seçilebilmesini sağlar. Bu tip bir alan eklendikten sonra hangi modülden değerlerin geleceği alan tanımlama ekranında seçilmesi gereklidir.
Açıklamalı Liste: Seçilen liste değerinin yanına açıklama yazabilme imkanı sağlayan alan tipidir. Alan Tanımlama menüsünde alan değerleri tanımlanırken her değer için açıklama kutucuğunun aktif olup olmayacağının seçilmesi gerekir. Burada yapılan seçime göre Entegre Yönetim Sistemi menüsü altında bu alanın görüleceği menüde ilgili seçim yapıldığında alan değerinin yanına kullanıcının açıklama yazabilmesi için kutucuk açılmış olur.
Pozisyon: QDMS pozisyon veri tabanından pozisyon bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Saat: Saat tipli alan ekler.
1.1.Personel Tanımlama Menüsü Parametrik Alan Tanımlama
Firmada çalışan personellerin sisteme tanımlandığı menüye parametrik alan tanımlamak için alan tanımlama menüsü tıklanılır. Bu menü için alan tanımlama menüsünde alan tanımlaması yapılır. Tanımlanan alan havuzuna eklenir. Fonksiyon Dizanyer menüsüne gidilir. Fonksiyon Dizanyer menüsünde 1. numaralı Fonksiyon olan Personel Tanımlama fonksiyonu seçilir. Alanlar butonu tıklanarak açılan ekranda Yeni butonu tıklanılır. Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar- Yeni Kayıt ekranında tanımlanan alanın fonksiyonla ilişkilendirilmesi yapılarak o fonksiyonun sayfasında görüntülenmesi sağlanılır. Örnek olarak Personel Tanımlama Menüsü için “Engellilik Durumu Var mı? Varsa Belgesi % oranı Süresi” ilgili metin çok satırlı tipli bir Alan tanımlaması yapılır. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Alan Tanımlama menüsü tıklanılır.
Ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
: Yeni bir alan eklenir.
: Var olan alanda değişiklik yapılır.
: Seçili olan alan silinir.
: Liste tipli alanın değerleri (liste elemanları) tanımlanır.
Metin Çok Satırlı Tipli alan olan “Engellilik Durumu Var mı? Varsa Belgesi % oranı Süresi” Alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Açılan ekranda ilgili alanlar tanımlanır;
Alan Kodu: Alan kodu bilgisi tanımlanır. Daha önce tanımlamış alanlarla aynı olmayacak şekilde boşluk, Türkçe karakter gibi karakterler kullanmadan tanımlanmalıdır. Ör. ‘001’ , ‘RK’
Alan Adı: Alan adı bilgisi tanımlanır.
Başlık Notu: Alanın başlık notu bilgisi tanımlanır.
Giriş Tipi: Oluşturulan alanda kullanıcı tarafından veri girişi/seçim mi yapacağı ya da hesaplama yöntemi ile otomatik olarak sistem tarafından mı atanacağı belirlenir.
Alan Tipi: Oluşturulan alanın metin, numerik, tarih, liste vb. alan tiplerinden hangisi olacağı belirlenir.
Görünme Şartı: Tanımlama işlemi devam eden alanın daha önceden tanımlanan başka bir alanın değerine göre görünüp görünmeyeceği belirlenir. Kullanımı [ALANKODU]=ALAN_DEĞERİ vb. şekildedir.
Durum: Alan durumu aktif veya pasif olarak seçilir.
Genişlik: Alanın kolon genişliği bilgisi tanımlanır.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda metin olarak veri girişi girileceği alan tipimizi Metin çok satırlı olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Personel Tanımlama menüsü için tanımlanan Metin Çoklu Satır Tipli Alanın Personel Tanımlama menüsü sayfası ile ilişkilendirmek için, Fonksiyon Dizanyer Menüsüne gidilir. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Fonksiyon Dizanyer Menüsü tıklanılır.
Açılan ekranda tanımlı alanın hangi fonksiyonda görüntülenmesi isteniyorsa, ekranın sağ üst köşesinde bulunan (Alanlar) butonu ile görüntülenmesi sağlanır. 1. Numaralı Peronel Tanımlama fonksiyonu seçilirek Alanlar butonu tıklanarak Metin Çoklu Satırlı alanın Personel Tanımlama menüsünün sayfası ilişkilendirilir.
Açılan Fonksiyon Dizayn-Alanlar-Personel Tanımlama ekranında (Yeni) Butonu tıklanarak seçili fonksiyonda kullanılacak alanlar belirlenir.
Açılan ekranda ilgili alanlar tanımlanır;
Alan Adı: Alan tanımlama ekranında tanımlanmış alanlardan alan seçimi yapılır.
Zorunlu Mu?: Alanın zorunlu olup olmadığı seçilir.
Zorunluluk Mesajı: Zorunlu alan doldurulmadığında verilecek uyarı mesajı bilgisi bu alana yazılır.
Sıra No: Alanın sıra no belirlenir.
Gridde göster: Alanın gridde gösterilmesi gerekiyorsa ilgili kutucuk işaretlenir.
Satır Sayısı: İlgili alan çoklu satır ise, veri girişi ekranında kaç satır gözükmesi gerektiği belirlenir.
Kolon Genişliği: İlgili Modülde girilen kayıtların listesinde (gridde) alanın kolon genişliği bilgisinin belirlenir. Verinin uzun olduğu alanlar için ort. 250, sadece rakam girilen alanlar için ise 75 kullanılması idealdir. Alana girilecek veriler düşünülerek bu aralıklarda bir değer kullanmak uygun olacaktır.
Kullanılacak Yer: İlgili alanın İşbaşı Periyodik Muayene Modülü ve Sistem Altyapı Tanımları Modülün sayfalarında kullanımın seçimin belirlenir. Kullanılacak yer alanında Muayene seçimi yapıldığına İş başı periyodik Muayene Modülün Muayene Takibi Ana sekmesi ekranında tanımlanan alanın görüntülenmesi sağlanılır. Kullanılacak yer alanında Personel seçimi yapıldığında Personel Tanımlama-Ek Bilgiler- Kayıt güncelleme ekranında tanımlanan alan görüntülenmesi sağlanır.
Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar- Yeni Kayıt ekranında Personel Tanımlama menüsü için tanımlanan Metin Çoklu Satır tipli alan Alan Adı alanın seçilir. Alanın doldurulması zorun olması istenirse Zorunlu Mu? alanı seçeneklerinde Evet seçilerek zorunlu yapılabilir. Mesaj alanında şayet alan doldurulması zorunlu yapıldıysa doldurulmadığı takdirde zorunluluk mesaj yazılır. Sistem Altyapı Tanımlama Modülünde Personel Tanımlama-Ek Bilgiler- Kayıt güncelleme ekranında görüntülenmesi için kullanılacak yer alanı Personel seçimi yapılır. Sıra no bilgisi, Gridde gösterilip gösterilemeyeceği, satır sayısı ve kolon genişliği bilgileri ilgili gerekli alanlar doldurulduktan sonra ekranın sağ üst köşesindeki (Kaydet) butonuyla, ilgili alan için ilgili fonksiyon tanımlama işlemi gerçekleştirilir.
Tanımlanan Alanın Personel Tanımlama menüsünün sayfası ile ilişkilendirildiği görmek için;
Sistem Altyapı Tanımları >BSAT>Tanımlar>Personel Tanımlama menüsü tıklanılır.
Ek bilgiler butonu tıklanarak Personel Tanımlama-Ek Bilgiler-Kayıt Güncelle ekranı açılır. Açılan ekranda Personel Tanımlama Menüsü sayfası ile ilişkilendirilmiş Metin Çoklu Satır Tipli alanın görüntülendiği görülür.
1.2.Departman Tanımlama Menüsü Parametrik Alan Tanımlama
Firma içerisinde bulunan tüm departmanların sisteme tanımlandığı menüye parametrik alan tanımlamak için alan tanımlama menüsü tıklanılır. Bu menü için alan tanımlama menüsünde alan tanımlaması yapılır. Tanımlanan alan havuzuna eklenir. Fonksiyon Dizanyer menüsüne gidilir. Fonksiyon Dizaynır menüsünde 2. numaralı Fonksiyon olan Departman Tanımlama fonksiyonu seçilir. Alanlar butonu tıklanarak açılan ekranda Yeni butonu tıklanılır. Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar - Yeni Kayıt ekranında tanımlanan alanın fonksiyonla ilişkilendirilmesi yapılarak o fonksiyonun sayfasında görüntülenmesi sağlanılır. Örnek olarak Departman Tanımlama Menüsü için “Üst Departman Sorumlusu” Personel tipli bir Alan tanımlaması yapılır. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Alan Tanımlama menüsü tıklanılır.
Personel Tipli alan olan “Üst Departman Sorumlusu ” Alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Personel listesinde seçim yapılacağı için veri girişi girileceği alan tipimizi Personel olarak seçimi yapıyoruz. Seçim tipimiz tekli seçim olarak seçiyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Departman Tanımlama menüsü için tanımlanan Personel Tipli alanın Departman Tanımlama menüsü sayfası ile ilişkilendirmek için, Fonksiyon Dizanyer Menüsüne gidilir. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Fonksiyon Dizanyer Tanımlama menüsü tıklanılır.
Açılan ekranda tanımlı alanın hangi fonksiyonda görüntülenmesi isteniyorsa, ekranın sağ üst köşesinde bulunan (Alanlar) butonu ile görüntülenmesi sağlanır. 2. Numaralı Departman Tanımlama fonksiyonu seçilirek Alanlar butonu tıklanarak Personel tipli alanın Departman Tanımlama menüsünün sayfalarıyla ilişkilendirilir.
Açılan Fonksiyon Dizayn-Alanlar-Departman Tanımlama ekranında (Yeni) Butonu tıklanarak seçili fonksiyonda kullanılacak alanlar belirlenir.
Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar- Yeni Kayıt ekranında Departman Tanımlama menüsü için tanımlanan Personel tipli alan Alan Adı alanın seçilir. Alanın doldurulması zorun olması istenirse Zorunlu Mu? alanı seçeneklerinde Evet seçilerek zorunlu yapılabilir. Mesaj alanında şayet alan doldurulması zorunlu yapıldıysa doldurulmadığı takdirde zorunluluk mesaj yazılır. Sıra no bilgisi, Gridde gösterilip gösterilemeyeceği, satır sayısı ve kolon genişliği bilgileri ilgili gerekli alanlar doldurulduktan sonra ekranın sağ üst köşesindeki (Kaydet) butonuyla, ilgili alan için ilgili fonksiyonda görüntüleme kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Tanımlanan Alanın Departman Tanımlama menüsünün sayfası ile ilişkilendirildiği görmek için;
Sistem Altyapı Tanımları >BSAT>Tanımlar>Departman Tanımlama menüsü tıklanılır.
Yeni bir Departman tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Departman Tanımlama-Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir. Açılan ekranda “Departman Tanımlama” Menüsü sayfası ile ilişkilendirilmiş Personel Tipli alanın görüntülendiği görülür.
Seç butonu tıklanarak açılan Personel Listesine Personel seçimi yapılır.
1.3. İşyeri Tanımlama Menüsü Parametrik Alan Tanımlama
Sistemde tanımlı olan personellerin işyerlerinin sisteme tanımlandığı menüye parametrik alan tanımlamak için alan tanımlama menüsü tıklanılır. Bu menü için alan tanımlama menüsünde alan tanımlaması yapılır. Tanımlanan alan havuzuna eklenir. Fonksiyon Dizanyer menüsüne gidilir. Fonksiyon Dizaynır menüsünde 3. numaralı Fonksiyon olan İşyeri Tanımlama fonksiyonu seçilir. Alanlar butonu tıklanarak açılan ekranda Yeni butonu tıklanılır. Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar - Yeni Kayıt ekranında tanımlanan alanın fonksiyonla ilişkilendirilmesi yapılarak o fonksiyonun sayfasında görüntülenmesi sağlanılır. Örnek olarak İşyeri Tanımlama Menüsü için “İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi” liste tipli bir Alan tanımlaması yapılır. Liste elemanları Var ve yok şeklinde tanımlaması yapılır. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Alan Tanımlama menüsü tıklanılır.
Liste Tipli alan olan “İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi” Alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Liste elemanların seçenek listesinde oluşacağı için alan tipimizi Liste olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Bu alan seçili iken (değerler) butonu tıklanırsa, “İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi” alanının liste elemanlarının tanımlanacağı ekrana ulaşılır.
Ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
: Yeni bir liste değeri tanımlanır
: Listede seçili olan liste değeri güncellenir.
: Listede seçili olan liste değeri silinebilir.
: Kayıtlar filtrelenerek arama yapılabilir.
: Veriler Excel’ e aktarılabilir.
: Şablon indirilir.
: Şablon yüklenilir.
Yeni butonuna tıklanarak yeni değer tanımlama işlemine başlanılır.
Açılan ekranda ilgili alanlar tanımlanır;
Tanım: Tanım bilgisi girilir.
Açıklama: Açıklama bilgisi yazılır.
Durum: Değerin durumu aktif veya pasif olarak seçilir.
Varsayılan: İlgili liste değerinin varsayılan olarak alanda görünmesini sağlar.
Önlem zorunlu mu?: Bu değer seçili olduğunda önlemler sekmesinden en az bir önlem girilmesi zorunlu olur.
Liste tipli alanların değerleri çok fazla olduğunda toplu bir şekilde değer aktarım işlemi de yapılır. Bunun için (Şablon indir ) butonu tıklanarak Değer Aktarım şablonu indirilerek doldurup bilgisayara kaydedilir. (Şablon Yükle) butonu ile doldurulan şablon sisteme yüklenir. Bu işlem çok fazla liste elemanı olduğunda yapılır. Gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonuna tıklanarak değer tanımlama işlemi gerçekleştirilir. Aynı işlem basamakları “Yok” liste elemanı tanımlama işlemi için yapılır.
İş yeri Tanımlama menüsü için tanımlanan Liste Tipli Alanın İşyeri Tanımlama menüsü sayfası ile ilişkilendirmek için, Fonksiyon Dizanyer Menüsüne gidilir. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Fonksiyon Dizanyer Tanımlama menüsü tıklanılır.
Açılan ekranda tanımlı alanın hangi fonksiyonda görüntülenmesi isteniyorsa, ekranın sağ üst köşesinde bulunan (Alanlar) butonu ile görüntülenmesi sağlanır. 3. Numaralı İşyeri Tanımlama fonksiyonu seçilirek Alanlar butonu tıklanarak Liste tipli alanın İşyeri Tanımlama menüsünün sayfası ilişkilendirilerek menüde görüntülenmesi sağlanılır.
Açılan Fonksiyon Dizayn-Alanlar-İşyeri Tanımlama ekranında Yeni Butonu tıklanarak seçili fonksiyonda görüntülenecek alanlar belirlenir.
Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar- Yeni Kayıt ekranında İşyeri Tanımlama menüsü için tanımlanan Liste tipli alan Alan Adı alanın seçilir. Alanın doldurulması zorun olması istenirse Zorunlu Mu? alanı seçeneklerinde Evet seçilerek zorunlu yapılabilir. Mesaj alanında şayet alan doldurulması zorunlu yapıldıysa doldurulmadığı takdirde zorunluluk mesaj yazılır. Sıra no bilgisi, Gridde gösterilip gösterilemeyeceği, satır sayısı ve kolon genişliği bilgileri ilgili gerekli alanlar doldurulduktan sonra ekranın sağ üst köşesindeki (Kaydet) butonuyla, ilgili alan için ilgili fonksiyonda görüntüleme kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Tanımlanan Alanın İşyeri Tanımlama menüsünün sayfası ile ilişkilendirildiği görmek için;
Sistem Altyapı Tanımları >BSAT>Tanımlar>İşyeri Tanımlama menüsü tıklanılır.
Yeni bir İşyeri tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “İş yeri Tanımlama-Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir. Açılan ekranda “İşyeri Tanımlama” Menüsü sayfası ile ilişkilendirilmiş Liste Tipli alanın görüntülendiği görülür.
1.4.Kontrol Tanımlama Menüsü Parametrik Alan Tanımlama
Süreç ve Süreç adımlarında belirlenen kontrol noktalarının, bilgi güvenliği EK-A kontrol maddelerinin tanımlandığı menüye parametrik alan tanımlamak için alan tanımlama menüsü tıklanılır. Bu menü için alan tanımlama menüsünde alan tanımlaması yapılır. Tanımlanan alan havuzuna eklenir. Fonksiyon Dizanyer menüsüne gidilir. Fonksiyon Dizaynır menüsünde 4. numaralı Fonksiyon olan Kontrol Tanımlama fonksiyonu seçilir. Alanlar butonu tıklanarak açılan ekranda Yeni butonu tıklanılır. Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar - Yeni Kayıt ekranında tanımlanan alanın fonksiyonla ilişkilendirilmesi yapılarak o fonksiyonun sayfasında görüntülenmesi sağlanılır. Örnek olarak Kontrol Tanımlama Menüsü için Kontrol Tarihi Tarih tipli bir Alan tanımlaması yapılır. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Alan Tanımlama menüsü tıklanılır.
Tarih Tipli alan olan “Kontrol Tarihi” Alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Tarih olarak seçim yapılacağı için veri girişi girileceği alan tipimizi Tarih olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Kontrol Tanımlama menüsü için tanımlanan Tarih Tipli alanın Kontrol Tanımlama menüsü sayfası ile ilişkilendirmek için, Fonksiyon Dizanyer Menüsüne gidilir. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Fonksiyon Dizanyer Tanımlama menüsü tıklanılır.
Açılan ekranda tanımlı alanın hangi fonksiyonda görüntülenmesi isteniyorsa, ekranın sağ üst köşesinde bulunan (Alanlar) butonu ile görüntülenmesi sağlanır. 4. Numaralı Kontrol Tanımlama fonksiyonu seçilirek Alanlar butonu tıklanarak Tarih tipli alanın Kontrol Tanımlama menüsünün sayfası ilişkilendirilir.
Açılan Fonksiyon Dizayn-Alanlar- Kontrol Tanımlama ekranında (Yeni) Butonu tıklanarak seçili fonksiyonda kullanılacak alanlar belirlenir.
Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar- Yeni Kayıt ekranında Kontrol Tanımlama menüsü için tanımlanan Tarih tipli alan Alan Adı alanın seçilir. Alanın doldurulması zorun olması istenirse Zorunlu Mu? alanı seçeneklerinde Evet seçilerek zorunlu yapılabilir. Mesaj alanında şayet alan doldurulması zorunlu yapıldıysa doldurulmadığı takdirde zorunluluk mesaj yazılır. Günün tarihi varsayılan olarak atansın istenirse ilgili check box işaretlenir. Sıra no bilgisi, Gridde gösterilip gösterilemeyeceği, satır sayısı ve kolon genişliği bilgileri ilgili gerekli alanlar doldurulduktan sonra ekranın sağ üst köşesindeki (Kaydet) butonuyla, ilgili alan için ilgili fonksiyon tanımlama işlemi gerçekleştirilir.
Tanımlanan Alanın Kontrol Tanımlama menüsünün sayfası ile ilişkilendirildiği görmek için;
Sistem Altyapı Tanımları >BSAT>Tanımlar>Kontrol Tanımlama menüsü tıklanılır.
Yeni bir Kontrol tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Kontrol Tanımlama-Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir. Açılan ekranda “Kontrol Tanımlama” Menüsü sayfası ile ilişkilendirilmiş Tarih Tipli alanın görüntülendiği görülür.
1.5.Müşteri-Tedarikçi Tanımlama Menüsü Parametrik Alan Tanımlama
Firmanın çalıştığı müşterilerin ve tedarikçilerin sisteme tanımlandığı menüye parametrik alan tanımlamak için alan tanımlama menüsü tıklanılır. Bu menü için alan tanımlama menüsünde alan tanımlaması yapılır. Tanımlanan alan havuzuna eklenir. Fonksiyon Dizanyer menüsüne gidilir. Fonksiyon Dizaynır menüsünde 5. numaralı Fonksiyon olan Müşteri-Tedarikçi Tanımlama fonksiyonu seçilir. Alanlar butonu tıklanarak açılan ekranda Yeni butonu tıklanılır. Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar - Yeni Kayıt ekranında tanımlanan alanın fonksiyonla ilişkilendirilmesi yapılarak o fonksiyonun sayfasında görüntülenmesi sağlanılır. Örnek olarak Müşteri-Tedarikçi Tanımlama Menüsü için Vergi Numarası Nümerik tipli bir Alan tanımlaması yapılır. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Alan Tanımlama menüsü tıklanılır
Nümerik Tipli alan olan “Vergi Numarası ” Alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Sayısal olarak veri girişi girileceği alan tipimizi Nümerik olarak seçimi yapıyoruz. Eğer Alan Tipi Nümerik olarak girdiğimiz sayısal değerimiz herhangi bir aralıkta olmasını istiyorsak Alt Aralık ve Üst Aralık değerlerinde girebiliriz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Müşteri-Tedarikçi Tanımlama menüsü için tanımlanan Nümerik Tipli alanın Müşteri-Tedarikçi Tanımlama menüsü sayfası ile ilişkilendirmek için, Fonksiyon Dizanyer Menüsüne gidilir. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Fonksiyon Dizanyer Tanımlama menüsü tıklanılır.
Açılan ekranda tanımlı alanın hangi fonksiyonda görüntülenmesi isteniyorsa, ekranın sağ üst köşesinde bulunan (Alanlar) butonu ile görüntülenmesi sağlanır. 5. Numaralı Müşteri-Tedarikçi Tanımlama fonksiyonu seçilirek Alanlar butonu tıklanarak Nümerik tipli alanın Müşteri-Tedarikçi Tanımlama menüsünün sayfası ilişkilendirilir.
Açılan Fonksiyon Dizayn-Alanlar- Müşteri-Tedarikçi Tanımlama ekranında (Yeni) Butonu tıklanarak seçili fonksiyonda kullanılacak alanlar belirlenir.
Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar- Yeni Kayıt ekranında Müşteri-Tedarikçi Tanımlama menüsü için tanımlanan Nümerik tipli alan Alan Adı alanın seçilir. Alanın doldurulması zorun olması istenirse Zorunlu Mu? alanı seçeneklerinde Evet seçilerek zorunlu yapılabilir. Mesaj alanında şayet alan doldurulması zorunlu yapıldıysa doldurulmadığı takdirde zorunluluk mesaj yazılır. Sıra no bilgisi, Gridde gösterilip gösterilemeyeceği, satır sayısı ve kolon genişliği bilgileri ilgili gerekli alanlar doldurulduktan sonra ekranın sağ üst köşesindeki (Kaydet) butonuyla, ilgili alan için ilgili fonksiyon tanımlama işlemi gerçekleştirilir.
Tanımlanan Alanın Müşteri-Tedarikçi Tanımlama menüsünün sayfası ile ilişkilendirildiği görmek için; Sistem Altyapı Tanımları /BSAT/Tanımlar/Müşteri-Tedarikçi Tanımlama menüsü tıklanılır.
Yeni bir Müşteri-Tedarikçi tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Müşteri-Tedarikçi Tanımlama-Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir. Açılan ekranda “Müşteri-Tedarikçi Tanımlama” Menüsü sayfası ile ilişkilendirilmiş Nümerik Tipli alanın görüntülendiği görülür
1.6. Şirket Profili Tanımlama Menüsü Parametrik Alan Tanımlama
Şirketin lokasyon bilgilerinin tanımlama işleminin gerçekleştiği menüye parametrik alan tanımlamak için alan tanımlama menüsü tıklanılır. Bu menü için alan tanımlama menüsünde alan tanımlaması yapılır. Tanımlanan alan havuzuna eklenir. Fonksiyon Dizanyer menüsüne gidilir. Fonksiyon Dizaynır menüsünde 6. numaralı Fonksiyon olan Şirket Profili Tanımlama fonksiyonu seçilir. Alanlar butonu tıklanarak açılan ekranda Yeni butonu tıklanılır. Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar - Yeni Kayıt ekranında tanımlanan alanın fonksiyonla ilişkilendirilmesi yapılarak o fonksiyonun sayfasında görüntülenmesi sağlanılır. Örnek olarak Şirket Profili Tanımlama Menüsü için “Firma Özelliği” liste tipli bir Alan tanımlaması yapılır. Birden fazla Liste elemanı olduğu için liste elemanları tanımlama işlemi toplu aktarım şablonu yardımıyla yapılır. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Alan Tanımlama menüsü tıklanılır.
Liste Tipli alan olan “Firma Özelliği” Alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Liste elemanların seçenek listesinde oluşacağı için alan tipimizi Liste olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Bu alan seçili iken (değerler) butonu tıklanırsa, “Firma Özelliği” alanının liste elemanlarının tanımlanacağı ekrana ulaşılır.
Ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
: Yeni bir liste değeri tanımlanır
: Listede seçili olan liste değeri güncellenir.
: Listede seçili olan liste değeri silinebilir.
: Kayıtlar filtrelenerek arama yapılabilir.
: Veriler Excel’ e aktarılabilir.
: Şablon indirilir.
: Şablon yüklenilir.
Birden fazla liste elemanı olduğu için (şablon indir) butonu tıklanarak indirilir. Değer Aktarım şablonu doldurulur ve bilgisayara kaydedilir.
İndirilen Değer Aktarım şablon doldurulur ve bilgisayara kaydedilir.
Doldurulan Değerler aktarım şablonu (Şablon Yükle) butonu ile sisteme yüklenir.
Sistem tarafından “ Aktarım işlemi başarıyla tamamladı” mesajı gelir.
Şirket Profili Tanımlama menüsü için tanımlanan Liste Tipli Alanın Şirket Profili Tanımlama menüsü sayfası ile ilişkilendirmek için, Fonksiyon Dizanyer Menüsüne gidilir. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Fonksiyon Dizanyer Tanımlama menüsü tıklanılır.
Açılan ekranda tanımlı alanın hangi fonksiyonda görüntülenmesi isteniyorsa, ekranın sağ üst köşesinde bulunan (Alanlar) butonu ile görüntülenmesi sağlanır. 6. Numaralı Şirket Profili Tanımlama fonksiyonu seçilirek Alanlar butonu tıklanarak Liste tipli alanın Şirket Profili Tanımlama menüsünün sayfası ilişkilendirilir.
Açılan Fonksiyon Dizayn-Alanlar- Şirket Profili Tanımlama ekranında (Yeni) Butonu tıklanarak seçili fonksiyonda kullanılacak alanlar belirlenir.
Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar- Yeni Kayıt ekranında Şirket Profili Tanımlama menüsü için tanımlanan Liste tipli alan Alan Adı alanın seçilir. Alanın doldurulması zorun olması istenirse Zorunlu Mu? alanı seçeneklerinde Evet seçilerek zorunlu yapılabilir. Mesaj alanında şayet alan doldurulması zorunlu yapıldıysa doldurulmadığı takdirde zorunluluk mesaj yazılır. Sıra no bilgisi, Gridde gösterilip gösterilemeyeceği, satır sayısı ve kolon genişliği bilgileri ilgili gerekli alanlar doldurulduktan sonra ekranın sağ üst köşesindeki (Kaydet) butonuyla, ilgili alan için ilgili fonksiyonda görüntüleme kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Tanımlanan Alanın Şirket Profili Tanımlama menüsünün sayfası ile ilişkilendirildiği görmek için;
Sistem Altyapı Tanımları >BSAT>Tanımlar> Şirket Profili Tanımlama menüsü tıklanılır.
Yeni bir Şirket Profili tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Şirket Profili Tanımlama-Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir. Açılan ekranda “Şirket Profili Tanımlama” Menüsü sayfası ile ilişkilendirilmiş Liste Tipli alanın görüntülendiği görülür.
1.7.Ürün Tanımlama Menüsü Parametrik Alan Tanımlama
Ürün tanımlamalarının yapıldığı menüye parametrik alan tanımlamak için alan tanımlama menüsü tıklanılır. Bu menü için alan tanımlama menüsünde alan tanımlaması yapılır. Tanımlanan alan havuzuna eklenir. Fonksiyon Dizanyer menüsüne gidilir. Fonksiyon Dizaynır menüsünde 7. numaralı Fonksiyon olan Ürün Tanımlama fonksiyonu seçilir. Alanlar butonu tıklanarak açılan ekranda Yeni butonu tıklanılır. Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar - Yeni Kayıt ekranında tanımlanan alanın fonksiyonla ilişkilendirilmesi yapılarak o fonksiyonun sayfalarında görüntülenmesi sağlanılır. Örnek olarak Ürün Tanımlam Menüsü için “ Ürüne Ait Bilgiler” Tablo tipli bir Alan tanımlaması yapılır. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Alan Tanımlama menüsü tıklanılır.
Tablo Tipli alan olan “Ürüne Ait Bilgiler ” Alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Tablo olarak veri girişi girileceği alan tipimizi Tablo olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Tablo tipli alanın tanımlama işleminde sonra Tablo içerisine eklenecek alan tipleri tanımlamak için (Değerler) butonuna tıklanılır.
Tablo Tipli Alanın İçerisinin Eklenecek Alan Tiplileri Tanımlanır;
“Ürün Markası” metin tipli alan tanımlama işlemi yapılır.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda veri girişi olacağı için alan tipimizi metin olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.
“Ürün Modeli” nümerik Tipli alan Tanımlaması yapılır.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Sayısal olarak veri girişi girileceği alan tipimizi Nümerik olarak seçimi yapıyoruz. Eğer Alan Tipi Nümerik olarak girdiğimiz sayısal değerimiz herhangi bir aralıkta olmasını istiyorsak Alt Aralık ve Üst Aralık değerlerinde girebiliriz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.
“Seri Numarası” nümerik Tipli alan Tanımlama işlemi yapılır.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Sayısal olarak veri girişi girileceği alan tipimizi Nümerik olarak seçimi yapıyoruz. Eğer Alan Tipi Nümerik olarak girdiğimiz sayısal değerimiz herhangi bir aralıkta olmasını istiyorsak Alt Aralık ve Üst Aralık değerlerinde girebiliriz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Ürün Tanımlama menüsü için tanımlanan Tablo Tipli alanın Ürün Tanımlama menüsü sayfası ile ilişkilendirmek için, Fonksiyon Dizanyer Menüsüne gidilir. Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Parametrik Alan/Fonksiyon Dizanyer Tanımlama menüsü tıklanılır.
Açılan ekranda tanımlı alanın hangi fonksiyonda görüntülenmesi isteniyorsa, ekranın sağ üst köşesinde bulunan (Alanlar) butonu ile görüntülenmesi sağlanır. 7. Numaralı Ürün Tanımlama fonksiyonu seçilirek Alanlar butonu tıklanarak Tablo tipli alanın Ürün Tanımlama menüsünün sayfası ilişkilendirilir.
Açılan Fonksiyon Dizayn-Alanlar-Ürün Tanımlama ekranında (Yeni) Butonu tıklanarak seçili fonksiyonda kullanılacak alanlar belirlenir.
Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar- Yeni Kayıt ekranında Ürün Tanımlama menüsü için tanımlanan Tablo tipli alan Alan Adı alanın seçilir. Alanın doldurulması zorun olması istenirse Zorunlu Mu? alanı seçeneklerinde Evet seçilerek zorunlu yapılabilir. Mesaj alanında şayet alan doldurulması zorunlu yapıldıysa doldurulmadığı takdirde zorunluluk mesaj yazılır. Sıra no bilgisi, Gridde gösterilip gösterilemeyeceği, satır sayısı ve kolon genişliği bilgileri ilgili gerekli alanlar doldurulduktan sonra ekranın sağ üst köşesindeki (Kaydet) butonuyla, ilgili alan için ilgili fonksiyonda görüntüleme kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Tablo Tipli alanı içerisindeki alanların İlgili fonksiyonu sayfalarıyla ilişkilendirilmesi yapılırken Girid göster seçeneğinin aktif edilmesi gerekmektedir.
Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar- Yeni Kayıt ekranında Ürün Tanımlama menüsü için tanımlanan Tablo tipli alan Alan Adı alanın seçilir. Alanın doldurulması zorun olması istenirse Zorunlu Mu? alanı seçeneklerinde Evet seçilerek zorunlu yapılabilir. Mesaj alanında şayet alan doldurulması zorunlu yapıldıysa doldurulmadığı takdirde zorunluluk mesaj yazılır. Sıra no bilgisi, Gridde göster ile ilgili cehck box işaretlenir. Satır sayısı ve kolon genişliği bilgileri ilgili gerekli alanlar doldurulduktan sonra ekranın sağ üst köşesindeki (Kaydet) butonuyla, ilgili alan için ilgili fonksiyonda görüntüleme kayıt işlemi gerçekleştirilir. Tablo içerisindeki tüm alanlarının ilişkilendirilmesi yapılırken gridde göster ile ilgili check box işaretlenir.
Tanımlanan Alanın Ürün Tanımlama menüsünün sayfası ile ilişkilendirildiği görmek için;
Sistem Altyapı Tanımları >BSAT>Tanımlar>Ürün Tanımlama menüsü tıklanılır.
Yeni bir Ürün tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Ürün Tanımlama -Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir. Açılan ekranda “Ürün Tanımlama” Menüsü sayfası ile ilişkilendirilmiş Tablo Tipli alanın görüntülendiği görülür.