Tablo Tipli Alan Tanımlama İşlemi
Bilgi
İlgili konu başlığına sağ tarafta bulunan navigasyon yardımıyla hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Olay Bildirim Modülünde Tablo Tipli Alan Tanımlama Kullanıcı Yardım Dokümanı
1.Olay Bildirim Modülünde Tablo Tipli Alan Tanımlama
Risk Modüllerinde Tablo tipli alan tanımlama işlemi için öncelikle Alan tanımlama menüsünde alan tipi Tablo olan alan tanımlama işlemi yapılır. Tablo tipli alanın içerine eklenecek alan tipleri tanımlama işlemi yapılır. Tablo tipli tanımlanan alanın içerisinde bir den fazla alan tipi tanımlama işlemi yapılır. Metin, Liste, Tarih, Personel, Saat gibi alan tiplerinin tanımlama işlemi tablo içerisine eklenecek alan tipleri olarak eklenebilir. Tanımlanan Tablo tipli alanın içerisine oluşturulacak alan tipleri Tablo tipli tanımlanan alanın tanımlama işleminde sonra görüntülenen Değerler butonu ile yapılır. Değerler butonu tıklanarak istenilen alan tipinde alan tanımlama işlemi yapılarak Tablo tipli alanın içerisinde oluşturulacak alan tipleri belirlenir. Alan Tanımlama işlemi yapılan Tablo tipli alan ve içerisinde alan tiplerinin Risk ve Olay Bildirim Modüllerinin Fonksiyon Dizanyer menüsüne fonksiyonlarının alanlar butonu yardımıyla fonksiyonları ile ilişkilendirilmesi yapılarak modülün ilgili sayfalarında görüntülemesi işlemi yapılır. Tablo içerindeki alan tiplerin Fonksiyon Dizanyer menüsünde fonksiyonlar ilişkilendirme işleme yapılan ekranda Gridde göster ile ilgili check box işaretlemesi gerekir. Gridde Göster seçeneği ilgili check box işaretlendiğinde Tablo tipli alanın içerisindeki Tablo tipli alanların gridde gösterilmesi ve Tablo içeresine veri girişi yapılması sağlanılır.
Tablo tipli alanın tanımlama işlemi yapılması için öncelikle Modül olarak örnek olarak Olay bildirim Modülü seçilir. Olay bildirim Modülünde Sistem Altyapı Tanımları kısmında altyapı kurgusu tanımlanır. Altyapı Kurgusunun tanımlama işlemi Alan Tanımlama ve Fonksiyon Dizanyer menülerinde yapılır. Olay Bildirim Modülü için Onay akışı tanımlama işlemi yapılır. Tablo tipli alanın ve içerisine eklenecek alan tiplerinin Alan Tanımlamada menüsünde tanımlama işlemi için Alan Tanımlama menüsüne gidilir.
1.1.Sistem Altyapı Tanımları/Olay Bildirim
Olay Bildirim Modülünün altyapısını oluşturmak amacıyla gerekli tanımlamaların yapıldığı kısımdır. Yapılan tanımlamalara göre giriş ekranında veriler karşımıza çıkmaktadır.
1.1.1.Alan Tanımlama
Menü adı: Sistem Altyapı Tanımları/ Olay Bildirim /Alan Tanımlama
Olay Bildirim Modülünde ilişki kurulacak fonksiyonlarda Kaynak Grubu Tanımlama, Kaynak Tanımlama, Olay Bildirim Form Tanımlama, Olay Bildirim, Önlem Tanımlama ve Kontrol Tanımlama kullanılacak alanların tanımlama işleminin yapıldığı menüdür. Burada oluşturulan Alanlar alan havuza eklenir. Olay Bildirim Modülünde tanımlanacak Tablo tipli alan ve içerisine eklenecek alan tiplerinin tanımlama işlemide bu menüde yapılarak alan havuza eklenecektir. Alan havuzuna eklenen Tablo tipli alan ve içerisine eklenecek alan tiplerinin fonksiyonlarla ilişkilendirilmesi yapılarak ilgili fonksiyon sayfalarında görüntülenmesi sağlanır. Örnek olarak Kaza geçiren İşcinin bilgileri içeren Tablo tipli bir alan tanımlaması yapılması.
Ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
: Yeni bir alan eklenir.
: Var olan alanda değişiklik yapılmak istenirse kullanılır.
: İlgili alanı silmek için kullanılır.
: Alanın değerleri tanımlanır.
Tablo Tipli alan olan “İşcinin; ” Alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Açılan ekranda ilgili alanlar tanımlanır:
Alan Kodu: Alan kodu bilgisi tanımlanır. Daha önce tanımlamış alanlarla aynı olmayacak şekilde boşluk, Türkçe karakter gibi karakterler kullanmadan tanımlanmalıdır. Ör. ‘001’ , ‘RK’
Alan Adı: Alan adı bilgisi tanımlanır.
Başlık Notu: Alanın başlık notu bilgisi tanımlanır.
Giriş Tipi: Oluşturulan alanda kullanıcı tarafından veri girişi/seçim mi yapacağı ya da hesaplama yöntemi ile otomatik olarak sistem tarafından mı atanacağı belirlenir.
Alan Tipi: Oluşturulan alanın metin, numerik, tarih, liste vb. alan tiplerinden hangisi olacağı belirlenir.
Görünme Şartı: Tanımlama işlemi devam eden alanın daha önceden tanımlanan başka bir alanın değerine göre görünüp görünmeyeceği belirlenir. Kullanımı [ALANKODU]=ALAN_DEĞERİ vb. şekildedir.
Durum: Alan durumu aktif veya pasif olarak seçilir.
Genişlik: Alanın kolon genişliği bilgisi tanımlanır.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Tablo olarak veri girişi girileceği alan tipimizi Tablo olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Tablo tipli alanın tanımlama işleminde sonra Tablo içerisine eklenecek alan tipleri tanımlamak için (Değerler) butonuna tıklanılır.
Ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
:Yeni bir alan tanımlanır
: Var olan alanda değişiklik yapılmak istenirse kullanılır.
: İlgili alanı silmek için kullanılır.
Tablo Tipli Alanın İçerisinin Eklenecek Alan Tiplileri Tanımlanır;
Metin Tipli alan olan “Adı -Soyadı” Alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda metin olarak veri girişi girileceği alan tipimizi Metin olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Liste Tipli alan olan “Cinsiyet” alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Liste elemanlarında seçim yapılacak alan tipimizi Liste olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Liste tipli alanına değer eklemek için “Cinsiyet” alanı seçili iken (Değerler) butonuna tıklanarak alanın değerlerinin tanıtılacağı ekrana gelinir.
Ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
: Yeni bir değer tanımlanır
: Değer ile ilgili herhangi bir düzeltme veya güncelleme yapılır.
: Değer silinebilir.
: Kayıtlar filtrelenerek arama yapılabilir.
: Veriler Excel’ e aktarılabilir.
: Şablon indirilir.
: Şablon yüklenilir.
: Yeni butonuna tıklanarak yeni değer tanımlama işlemine başlanılır.
Açılan ekranda ilgili alanlar tanımlanır:
Tanım: Tanım bilgisi girilir.
Açıklama: Açıklama bilgisi yazılır.
Değer: Değerin puan karşılığı girilir.
Durum: Değerin durumu aktif veya pasif olarak seçilir.
Varsayılan: İlgili liste değerinin varsayılan olarak alanda görünmesini sağlar.
Önlem zorunlu mu?: Bu değer seçili olduğunda önlemler sekmesinden en az bir önlem girilmesi zorunlu olur.
“Erkek” liste değerin tanım bilgisi, açıklama bilgisi ve durum kısmı aktif seçilerek gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak değer tanımlama işlemi gerçekleştirilir. Aynı işlem “Kadın” liste değerin tanımlama işlemi için yapılırak Cinsiyet liste tipli alanın değerlerinin tanımlama işlemi gerçekleştirilir.
Nümerik Tipli alan olan “Sicil Numarası” alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda sayısal olarak veri girişi girileceği alan tipimizi Nümerik olarak seçimi yapıyoruz. Eğer Alan Tipi Nümerik olarak girdiğimiz sayısal değerimiz herhangi bir aralıkta olmasını istiyorsak Alt Aralık ve Üst Aralık değerlerinde girebiliriz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Tarih Tipli alan olan “İşe Giriş Tarihi” alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Tarih olarak seçim yapılacak alan tipimizi Tarih olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Tarih Tipli alan olan “Kaza Tarihi” alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Tarih olarak seçim yapılacak alan tipimizi Tarih olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Saat Tipli alan olan “Kaza Saati” alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Saat olarak veri girişi olarak girileceği alan tipimizi Saat olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Saat Tipli alan olan “Vardiya Başlangıç Saati” alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Saat olarak veri girişi olarak girileceği alan tipimizi Saat olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Saat Tipli alan olan “Vardiya Bitiş Saati” alanı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonuna tıklanarak “Alan Tanımlama/ Yeni Kayıt” ekranı görüntülenir.
Alan Tanımlama -Yeni Kayıt ekranında Alan kodu, Alan Adı bilgileri ve Giriş tipi alanında herhangi bir hesaplama yapılmayacağında Hesaplanan seçeneği yerine Veri Girişi yapılacağından Veri Girişi seçeneği seçilir. Tanımlanan alanda Saat olarak veri girişi olarak girileceği alan tipimizi Saat olarak seçimi yapıyoruz. Alan tanımlama Yeni Kayıt ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonu tıklanarak alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Tablo tipli alanın içerine eklenecek alan tiplerin tanımlama işleminde sonra bu alanın Olay Bildirim Modülün altyapısında olan Fonksiyon Dizanyer menüsünde ilgili fonksiyonun sayfalarıyla ilişkilendirme işlemi Alanlar butonu yapılarak bu sayfalarda görüntülenmesi sağlanılır. Alan Tanımlama işleminde sonra Fonksiyon Dizanyer Menüsüne gidilir.
Sistemde mevcut bulunan alan tiplerinin Listesi
Metin: Elle yazım imkanı veren metin kutucuğu ekler.
Metin Çok Satırlı: Elle yazım imkanı veren karakter sınırı olmayan çok satırlı metin kutucuğu ekler.
Nümerik: Sayısal olarak veri girişi yaptırır.
Nümerik-Parasal: Parasal değer olarak nümerik giriş yaptırır.
Nümerik-Birim: Birim olarak nümerik giriş yaptırır.
Tarih: Takvim alanı ekler.
Liste: Birden fazla element arasından tek seçim yaptırır.
Puanlı Liste: Açılır menüden seçim yaptırır, liste elementlerinin puan değerleri mevcuttur.
Arama Özellikli Liste: Birden fazla element arasından geniş arama fonksiyonuyla arama yapabilecek şekilde, tekli ve/veya çoklu seçim yapılmasını sağlar.
Ağaç Liste: Ağaç kırılımına sahip birden fazla element arasından geniş arama fonksiyonuyla arama yapabilecek şekilde seçim yapılmasını sağlar.
Personel: QDMS personel veri tabanından kişi seçilebilmesini sağlar.
Departman: QDMS departman veri tabanından departman bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Unvan: QDMS unvan veri tabanından unvan bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Doküman: QDMS doküman veri tabanından doküman seçilebilmesini sağlar.
Süreç: QDMS süreç veri tabanından süreç seçilebilmesini sağlar.
Yönetim Sistemi: QDMS yönetim Sistemi veri tabanından yönetim sistemi bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Müşteri: QDMS müşteri veri tabanından müşteri bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Tedarikçi: QDMS tedarikçi veri tabanından tedarikçi bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Ürün Grubu: QDMS ürün grubu veri tabanından ürün grubu bilgisinin seçilebilmesini sağlar.
Ürün: QDMS ürün veri tabanından ürün bilgisinin seçilebilmesini sağlar.
Şirket Profili: QDMS şirket profili veri tabanından şirket profili bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Başlık: Formlara koyu harflerle yazılacak başlık alanı ekler.
Dosya: Dosya eklemesi için uygun alan getirecektir
Resim: Resim eklemesi için uygun alan getirecektir
Resim Liste: Resim listesinden seçim sağlar.
Çoklu Resim: Çoklu resim seçilmesini sağlar.
Tablo: Tablo tipli alan oluşturulmasını sağlar. (Bu tip bir alan eklendikten sonra alan değerleri olarak yeni alan tanımlamalarının yapılması gereklidir.)
Sorgu: QDMS/Ensemble veri tabanları içerisindeki ana verilerden seçim yapılabilmesi için tanımlanabilen alan türüdür. (Sadece Bimser Destek Ekibi tarafından tanımlanmalıdır) Tekli ve çoklu seçim yapılabilir.
Sorgu Ağaç: QDMS/Ensemble veri tabanları içerisindeki ağaç kırılımlı ana verilerden seçim yapılabilmesi için tanımlanabilen alan türüdür. (Sadece Bimser Destek Ekibi tarafından tanımlanmalıdır) Tekli ve çoklu seçim yapılabilir.
Sekme: Mevcut risk değerlendirme formunda alanların bulunduğu sekmenin haricinde alanların ilişki kurularak içerisinde görülebileceği yeni bir sekme oluşturur.
Onay Kutusu Liste: Talebe göre tekli veya çoklu seçim yaptırılacak tipte bir liste tipli alandır.
Risk: Risk tabanlı modüllerden değerlerin seçilebilmesini sağlar. Bu tip bir alan eklendikten sonra hangi modülden değerlerin geleceği alan tanımlama ekranında seçilmesi gereklidir.
Açıklamalı Liste: Seçilen liste değerinin yanına açıklama yazabilme imkanı sağlayan alan tipidir. Alan Tanımlama menüsünde alan değerleri tanımlanırken her değer için açıklama kutucuğunun aktif olup olmayacağının seçilmesi gerekir. Burada yapılan seçime göre Entegre Yönetim Sistemi menüsü altında bu alanın görüleceği menüde ilgili seçim yapıldığında alan değerinin yanına kullanıcının açıklama yazabilmesi için kutucuk açılmış olur.
Pozisyon: QDMS pozisyon veri tabanından pozisyon bilgisi seçilebilmesini sağlar.
Saat: Saat tipli alan ekler.
1.1.2.Fonksiyon Dizayner
Menü Adı: Sistem Altyapı Tanımları/ Olay Bildirim/ Fonksiyon Dizayner
Fonksiyon Dizayner özelliği ile alan havuzuna eklenen alanlar Olay Bildirim modülünün ilgili fonksiyonları ile ilişkilendirilebilir. Bunun için Sistem Altyapı Tanımları / Olay Bildirm modülünün altından Fonksiyon Dizayner menüsüne gelinir. Açılan ekranda bu modülün alan eklenebilecek fonksiyonları sıralanacaktır. Kaynak Grubu Tanımlama, Kaynak Tanımlama, Olay Bildirim Formu, Olay Bildirim, Önlem Tanımlama ve Kontrol Tanımlama fonksiyonlarında kullanılacak alanlar ve bunların sıralaması ile onay işlemlerindeki hiyerarşi detayı tanımlanır. Bu menüde kullanılacak butonlar Olay Bildirim Modülü parametrelerinden “Statü kullanılsın mı?” (22. Parametre) parametresine bağlı olarak değişir. Bu parametre değeri “Evet” ise aşağıda bulunan butonların tamamı gözükür; ancak parametre değeri “Hayır” olduğu durumlarda sadece “Alanlar” butonu görünür durumda olur.
Ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
: Statü tanımlamak için kullanılır.
: Butonlar tanımlamak için kullanılır.
: Formların detaylarında kullanılacak Alanlar belirlenir.
Olay Bildirim Modülü için Fonksiyon Dizanyarda Olay Bildirim fonksiyonu için Statü ve buton tanımlama işlemi yapılır.
Fonksiyon Dizayner menüsünden (Statüler) butonu ile statüler tanımlanır.
Ekranındaki bulunan butonlar yardımıyla;
: Yeni bir statü tanımlanır.
: Listede seçili statü bilgisi güncellenir.
: Listede seçili statü bilgisi silinir.
: Önceki ekrana geri dönülür.
Yeni butonu ile yeni statü tanımlama ekranına gelinir.
Açılan ekranda statü kodu, statü adı, akışın başlatılıp başlatılmayacağı, yeni statü, durum, akış tanımı, onay talep mesajı, onay tamam mesajı ve onay ret mesajı girişleri yapılarak kaydedilir.
: Butonu ile önceki ekrana dönülür
Fonksiyon Dizayner ‘dan (Butonlar) butonu ile statülerde kullanılacak butonlar tanımlanır.
Ekranındaki bulunan butonlar yardımıyla;
: Yeni bir buton tanımlanır.
: Listede seçili buton bilgisi güncellenir.
: Listede seçili buton bilgisi silinir.
: Önceki ekrana geri dönülür.
Yeni butonu ile yeni buton tanımlama ekranına gelinir.
Açılan ekranda Buton kodu, Buton adı belirlenir. Buton tipi ve Resmi belirlenir. Görünür Statüsü, Yeni Statü ve Durumu seçilir. Gerekli alanlar doldurulduktan sonra (kaydet) butonuyla kaydedilir. Aynı şekilde diğer butonların tanımlama işlemi yapılır.
Bu şekilde Olay Bildirim fonksiyonu için statü ve buton tanımlama işlemi gerçekleştirilir.
Geri buton tıklanarak önceki ekran geri dönülür.
Alanlar butonu ile açılan ekranda seçili fonksiyonda kullanılacak alanlar (Yeni) butonuna tıklanarak belirlenir.
Ekrandaki bulunan butonlar yardımıyla;
: Yeni bir alan eklenir.
: Listede seçili alan değiştirilir.
: Listede seçili alan silinebilir.
: Önceki ekrana geri dönülür.
Açılan ekranda ilgili alanlar tanımlanır:
Alan Adı: Alan tanımlama ekranında tanımlanmış alanlardan alan seçimi yapılır.
Zorunlu Mu? : Alanın zorunlu olup olmadığı seçilir.
Zorunluluk Mesajı: Zorunlu alan doldurulmadığında verilecek uyarı mesajı bilgisi bu alana yazılır.
Sıra No: Alanın sıra no belirlenir.
Varsayılan Rol: İlgili alanın değeri daha önce tanımlanmış bir üst formdan ya da kaydı giren kişinin adı soyadı, pozisyonu, unvanı, departmanı, iş yeri gibi verileri ise bunlar için tanımlanmış rol seçilebilir.
Varsayılan Değer Değiştirilmesin: Seçilen alan varsayılan olarak bir değer getiriyorsa getirdiği değerin değiştirmemesini sağlar.
Gridde göster: Alanın gridde gösterilmesi gerekiyorsa ilgili kutucuk işaretlenir.
Seçimde göster: Alanın seçimde gösterilmesi gerekiyorsa ilgili kutucuk işaretlenir.
Satır Sayısı: İlgili alan çoklu satır ise, veri girişi ekranında kaç satır gözükmesi gerektiği belirlenir.
Kolon Genişliği: İlgili modülde girilen kayıtların listesinde (gridde) alanın kolon genişliği bilgisinin belirlenir. Verinin uzun olduğu alanlar için ort. 250, sadece rakam girilen alanlar için ise 75 kullanılması idealdir. Alana girilecek veriler düşünülerek bu aralıklarda bir değer kullanmak uygun olacaktır.
Aktif Statü: Alanın sisteme tanımlanan statülerin hangilerinde aktif olacağını belirler. Bu alanda işaretlenen statülerde ilgili alanın tipine göre işlem gerçekleştirilebilir.
Görünür Statü: Alanın sisteme tanımlanan statülerin hangilerinde görüleceğini belirler. Aktif statüsü seçilen alanlar için aynı zamanda görünür statüde en az aktif statü alanında işaretlenen statüler olacak şekilde belirlenmelidir.
Zorunlu Statü: : Alanın sisteme tanımlanan statülerin hangilerinde zorunlu olacağını belirler.
Açılan ekranda alan bilgileri listeden seçilir, zorunlu bir alan ise kullanıcının bu alanı doldurmadığında çıkacak mesaj tanımlanır, sıra numarası belirlenir. Aktif statü, Görünür Statü ve Zorunlu Statü durumları seçilir. Zorunlu olup olmadığı, gridde gösterilip gösterilmeyeceği, kolon genişliği belirlenerek gerekli tüm alanlar doldurulduktan sonra ekranın sağ üst köşesindeki (Kaydet) butonu tıklanarak, ilgili alan için fonksiyon ile ilişkilendirme işlemi gerçekleştirilir.
Bu şekilde Olay bildirim için Alan Tanımlamada tanımlanan alanların Olay Bildirm fonksiyonun sayfalarıyla ilişkilendirilip bu sayfalarda görüntülenmesi sağlanılır.
“İşcinin” tanımlı Tablo tipli alanın ve içerisindeki eklenen alan Tiplerinin Fonksiyon Dizanyer Alanlar butonu ile açılan ekranda seçili fonksiyonda kullanılacak alanlar (Yeni) butonuna tıklanarak belirlenme işlemi yapılır.
Açılan ekranda ilgili alanlar tanımlanır;
Alan Adı: Alan tanımlama ekranında tanımlanmış alanlardan alan seçimi yapılır.
Zorunlu Mu?: Alanın zorunlu olup olmadığı seçilir.
Zorunluluk Mesajı: Zorunlu alan doldurulmadığında verilecek uyarı mesajı bilgisi bu alana yazılır.
Sıra No: Alanın sıra no belirlenir.
Gridde göster: Alanın gridde gösterilmesi gerekiyorsa ilgili kutucuk işaretlenir.
Satır Sayısı: İlgili alan çoklu satır ise, veri girişi ekranında kaç satır gözükmesi gerektiği belirlenir.
Kolon Genişliği: İlgili modülde girilen kayıtların listesinde (gridde) alanın kolon genişliği bilgisinin belirlenir. Verinin uzun olduğu alanlar için ort. 250, sadece rakam girilen alanlar için ise 75 kullanılması idealdir. Alana girilecek veriler düşünülerek bu aralıklarda bir değer kullanmak uygun olacaktır.
Aktif Statü: Alanın sisteme tanımlanan statülerin hangilerinde aktif olacağını belirler. Bu alanda işaretlenen statülerde ilgili alanın tipine göre işlem gerçekleştirilebilir.
Görünür Statü: Alanın sisteme tanımlanan statülerin hangilerinde görüleceğini belirler. Aktif statüsü seçilen alanlar için aynı zamanda görünür statüde en az aktif statü alanında işaretlenen statüler olacak şekilde belirlenmelidir.
Zorunlu Statü: : Alanın sisteme tanımlanan statülerin hangilerinde zorunlu olacağını belirler.
Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar- Yeni Kayıt ekranında tablo tipli alan Alan Adı alanın seçilir. Alanın doldurulması zorun olması istenirse Zorunlu Mu? alanı seçeneklerinde Evet seçilerek zorunlu yapılabilir. Mesaj alanında şayet alan doldurulması zorunlu yapıldıysa doldurulmadığı takdirde zorunluluk mesaj yazılır. Aktif Statü, Görünür Statü ve Zorunlu Statüsü belirlenir. Sıra no bilgisi, Gridde Gösterilip gösterilemeyeceği, satır sayısı ve kolon genişliği bilgileri ilgili gerekli alanlar doldurulduktan sonra ekranın sağ üst köşesindeki (Kaydet) butonuyla, ilgili alan için ilgili fonksiyon tanımlama işlemi gerçekleştirilir.
Tablo tipli alanın içerisindeki eklenen alan Tiplerinin Fonksiyon Dizaneyrde ilişkilendirilmesi yapılır.
Açılan Alan Tanımlama-Fonksiyonlar- Yeni Kayıt ekranında tablo tipli alan içerine eklenen metin tipli Alan Adı alanın seçilir. Alanın doldurulması zorun olması istenirse Zorunlu Mu? alanı seçeneklerinde Evet seçilerek zorunlu yapılabilir. Mesaj alanında şayet alan doldurulması zorunlu yapıldıysa doldurulmadığı takdirde zorunluluk mesaj yazılır. Aktif statü, Görünür Statü ve Zorunlu Statüsü belirlenir. Sıra no bilgisi, Gridde Göster ilgili check box işaretlenir, satır sayısı ve kolon genişliği bilgileri ilgili gerekli alanlar doldurulduktan sonra ekranın sağ üst köşesindeki (Kaydet) butonuyla, ilgili alan için ilgili fonksiyon tanımlama işlemi gerçekleştirilir.
Tablo tipli alanın içerisindeki tüm alan tiplerinin olay Bildirim Fonksiyonun sayfaları ile Fonksiyon Dizaynerde alanlar butonu yardımıyla ilişkilendirilmesi işlemi yapılır. Alan Tanımlama-Foksiyonlar-Yeni kayıt ekranında tüm tablo içeresindiki alan tipleri için gridde göster seçeneği işaretlenir. Tablo içeresindeki alan tipleri için Gridde göster seçeneği aktif edildiğinde Tablo da tablo içerine alan tiplerine veri girişi yapıldığında veri girişi yapılmış satır olarak görüntülenir. Görüntülen satırda gridde alan tipleri yer alır.
1.1.3.Olay Bildirim Modülünde Onay Akışı Tanımlama
Olay Bildirim modülünde onay akışı işlem basamaklarının yapılması için “Olay Bildirim Onay Akışı” ve “Kaza Değerlendirme Akışı” akışları örnek olarak uygulaması yapılır. Olay Bildirim modülünde akışlarının hangi Role gideceğinin atamasının yapılması için öncelikle Rol tanımlama menüsünde akışlar için ilgili Rol tanımlama işlemi yapılır. Rol tanımlama işleminde SQL sorgusunda bir personel kullanılacak şekilde yapılır. Personel için SQL sorgusunu yazmak için Personel Tanımlama menüsünde tanımlı olan Personelin sicil numarası Olay Bildirim modülü için tanımlanan akışlar için bir SQL sorguda tırnak içeresinde yazarak onay akışların o Personele gitmesini sağlanılır.
1.1.3.1.Rol Tanımlama
Menü: Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/ Rol Tanımlama
Olay Bildirim Modülü onay akışları “Olay Bildirim Onay Akışı ve Kaza Değerlendirme Onay Akışı ” akışlarının bir personel gitmesi için modüllerde kullanılan onay akışları için onaycı olarak hangi role gideceği bilgisinin tanımlandığı menü olan rol tanımlama menüsüne gidilir. Bu menüde her modül için Rol tanımlama işlemi mümkündür. Roller değiştirilmek istenildiğinde ya da yeni bir rol tanımlanmak istenildiğinde Bimser Çözüm Ekibinden destek alınabilir. Onay akışında Rol atanmak için tanımladığımız Personel için “Olay Bildirim Onay Akışı” tanımı bir rol tanımlaması için Rol tanımlama menüsünde yapılır.
Ekranda bulunan butonlar yardımıyla;
: Yeni bir rol tanımı yapılır.
: Listede seçili olan rol tanımı için düzeltme/ değişiklik/ güncelleme yapılır.
: Listede seçili olan rol tanımı silinir.
: Kayıtlar filtrelenerek arama yapılır.
: Veriler Excel’ e aktarılır.
“Olay Bildirim Yöneticisi” tanımı olan Rol tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (yeni) butonuna tıklanarak Rol Tanımlama/ Yeni Kayıt ekranı açılır.
Açılan ekranda ilgili alanlar tanımlanır:
Modül: Tanımlanan Rolü hangi modül için seçileceğinin belirlendiği alandır.
Rol No: Tanımlanan Rolün Rol nosunun sistem tarafından otomatik verildiği alandır.
Bulma Yöntemi: Tanımlanan Rolün SQL sorgusunun yazıldığı alandır.
Rol Tipi: Rol tipi seçeneklerinde Personel, Kurumsal Müşteri, Bireysel Müsşteri, Tedarikçi ve Diğer gibi seçeneklerinde seçildiği alandır.
Rol Tanımlama-Yeni Kayıt ekranında Modül kısmında Modül olarak Olay Bildirim Modülü seçilir. Rol No sistem tarafında otomatik verilir. Rol tanımı bilgisi “Olay Bildirim Yöneticisi” olarak bilgisi yazılır. Bulma yöntemi alanında SQL sorgusu yazılır. Gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (kaydet) butonuna tıklanarak Rol tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.
1.1.3.2.Akış Tanımlama
Menü Adı: Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/ Akış Tanımlama
Modüllerde kullanılan onay akışlarının tanımlamaları yer aldığı menüdür. Yeni bir Akış tanımlamak için Akış tanımlama menüsüne gidilir. Sistemde her Modül için akış tanımı mevcut olan menüdür. Olay Bildirim Modülü için akış tanımlama için akış tanımlama menüsü tıklanılır.
Ekranda bulunan butonlar yardımıyla;
: Yeni bir akış tanımlaması yapılır.
: Listede seçili olan akış tanımlaması için düzeltme/ değişiklik/ güncelleme yapılır.
: Listede seçili olan akış tanımlaması silinir.
: Veriler Excel’ e aktarılır.
“Olay Bildirim Onay Akışı” adında Akış tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (yeni) butonuna tıklanarak Akış Tanımlama/ Yeni Kayıt ekranı açılır.
Açılan ekranda ilgili alanlar tanımlanır:
Modül: Tanımlanan akışın hangi modül için tanımlandığının seçildiği alandır.
Akış No: Tanımlanan akışın Akış No’sunun sistem tarafından otomatik verildiği alandır.
Onaycı No: Onaycının kaçıncı sırada onay vereceğinin sıra numarasının verildiği alandır.
Onaylaması Gereken: Onaylaması gerekenin belirtildiği alandır.
Sıra No: Onaycı sıra no bilgisinin yazıldığı alandır.
Ekranda butonlar yardımıyla;
: Rol eklenir.
: Listede seçili olan kayıt silinir.
Modül kısmında Modül olarak Olay Bildirim Modülü seçilir. Akış No bilgisi sistem tarafında otomatik verilir. Akış Tanımı “Olay Bildirim Onay Akışı” olarak bilgisi yazılır. Ekle butonuna tıklandığında rol tanımlamada yer alan roller açılmaktadır. Uygun olan rol seçilip kaydedilir. Gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (kaydet) butonuna tıklanarak Akış tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir. Aynı şekilde “Kaza Değerlendirme Onay Akışı” için tanımlama işlemi yapılır.
1.1.3.3.Alt Modül Tanımlama
Menü Adı: Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/ Alt Modül Tanımlama
Modüllerde var olan açma, gerçekleştirme, geciktirme, kapatma onayları için kullanılan akışların modüllere tanıtıldığı; onay talep, bildirim ve red mesajlarının ilişkilendirildiği menüdür. Tanımlanan Olay Bildirim Modülünün akışın Alt Modülde onay politikasının tanımlama işlemi için Alt Modül tanımlama menüsüne gidilir.
Ekranda bulunan butonlar yardımıyla;
: Listede seçili olan alt modül tanımlama için düzeltme/ değişiklik/ güncelleme yapılır.
: Veriler Excel’ e aktarılır.
(Değiştir) butonu tıklanrak alt modül tanımlama için değişiklik yapılır.
Açılan ekranda ilgili alanlar tanımlanır:
Alt Modül No: Alt Modül No’sunun sistem tarafında otomatik verildiği alandır.
Alt Modül Tanımı: Alt Modül Tanımının sistem tarafından otomatik verildiği alandır.
Akış Tanımı:Sistemde tanımlı akışın seçilebildiği alandır.
Onay Talep Mesajı:Sistemde tanımlı mesaj seçeneklerinde olan Onay Talep Mesajının seçilebildiği alandır. Sistem Altyapı Tanımları/BSAT/Tanımlar/Mesaj Gövdesi Tanımlama menüsünde Onay Talep Mesajı tanımlanır.
Onay Tamam Mesajı: Sistemde tanımlı mesaj seçeneklerinde olan Onay Tamam Mesajının seçilebildiği alandır. Sistem Altyapı Tanımları/BSAT/Tanımlar/Mesaj Gövdesi Tanımlama menüsünde Onay Taman Mesajı tanımlanır.
Onay Ret Mesajı: Sistemde tanımlı mesaj seçeneklerinde olan Onay Ret Mesajının seçilebildiği alandır. Sistem Altyapı Tanımları/BSAT/Tanımlar/Mesaj Gövdesi Tanımlama menüsünde Onay Ret Mesajı tanımlanır.
Onaycı Başlatan İse Onay Geçilmesin: İlgili check box işaretlendiğinde sisteme veri girişi yapıp onaya gönderen personel onaycının kendisi ise onay sürecini atlayarak akış sürecini bir sonraki basamağa geçmesini sağlar.
Alt Modül tanımlama menüsüne geldikten sonra ilgili modül tanımı üzerinde (Değiştir) butonuna tıklanarak akış tanımı olarak”Olay Bildirim Onay Akışı” seçilerek , onay talep mesajı, onay tamam mesajı, onay red mesajı ilişkilendirmeleri yapılmaktadır. “Onaycı Başlatan İse Akış Geçilmesin” check box işaretlendiği takdirde, eğer sisteme veri girişi yapıp onaya gönderen personel onaycının kendisi ise onay sürecini atlayarak akış sürecini bir sonraki basamağa geçmesini sağlar. Tanımlanan Olay Bildirim Modülü için akışların Alt Modül Tanımlama menüsünde onay politikasi kurgusu kurulur. Olay bildirimin diğer akışlar için Alt modül tanımlama menüsünde aynı şekilde onay politikası tanımlanır.
1.2.Entegre Yönetim Sistemi/Olay Bildirim
Firmada meydana gelen bütün olayların girişinin ve takibinin yapıldığı kısımdır.
1.2.1.Yeni Kayıt
Menü: Entegre Yönetim Sistemi/Olay Bildirim/Yeni Kayıt.
Altyapı tanımlarından oluşturulan firma alanlarına göre yeni olay girişi yapıldığı menüdür. Olay bildirim Modülünde Tablo tipli alanın ve içerisindeki eklenen alan tipleri Olay Bildirm Formu -Detaylar -Kayıt Güncelleme ekranında görüntülenir.
Tabloda bulunan butonlar yardımıyla;
: Tabloda yeni bir satır veri girişi yapılmasını sağlar.
: Tabloda seçili satırdaki veri girişi görüntüler.
: Tabloda seçli veri girişi yapılmış satırı siler
Olay Bildirm Formu -Detaylar -Kayıt Güncelleme ekranında Kaza Bildirim Formu için veri girişleri yapılır.
Butonu ile “İşcinin;” tanımlı tabloya 1. satır olarak veri girişi yapılır.
Açılan ekranda Tablo tipli alanın içerisindeki eklenen alan tiplerine 1.satır olarak veri girişi yapılırak (Kaydet) butonu tıklanılır.
Butonu ile tabloya 2.satır veri girişi yapılır.
Açılan ekranda Tablo tipli alanın içerisindeki eklenen alan tiplerine 2. satır olarak veri girişi yapılırak (Kaydet) butonu tıklanılır.
Onaya gönder butonu tıklanarak Olay bildirim Modülü için tanımlanan akıştaki atanan kişiye onaya gönderilir.
Tablo alan tanımlama işleminde Gridde Göster ile ilgili check box işaretlenmediği zaman Tablo içerine veri girişi yapılır ama Tablo içerisideki alan tipleri gridde gösterilmez. Veri girişleri tabloda gözükmez. Aşağıdaki ekran görüntüsü şeklinde Tabloda boş bir satır görümü şeklinde görüntülenir.